6 έξυπνα και δοκιμασμένα tips για να βρίσκετε κάθε φορά τα πιο φτηνά αεροπορικά εισιτήρια

Συχνά η προσπάθεια να κλείσουμε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια αποδεικνύεται αποθαρρυντική. Για παράδειγμα, βρίσκουμε σαν από θαύμα μια τέλεια απευθείας πτήση στην γκάμα των τιμών που θέλουμε, αλλά, ενώ το σκεφτόμαστε για μια μέρα ή και λιγότερο, το αντίτιμο του εισιτηρίου αυξάνεται. Ή κάνουμε μια κράτηση που μοιάζει απίστευτη ευκαιρία, αλλά, όταν έρθει «εκείνη η ώρα», συνειδητοποιούμε ότι θέλουμε άλλες δύο ημέρες για να φτάσουμε στον προορισμό μας, μετά από τρεις ανταποκρίσεις και μια αναγκαστική διανυκτέρευση σε αεροδρόμιο. Είναι πολύ εύκολο να τα παρατήσουμε και να κάνουμε μια πολύ πιο ακριβή κράτηση. Αλλά, όπως κάθε στοιχειωδώς πεπειραμένος ταξιδιώτης γνωρίζει, όταν υποχωρείς, το πορτοφόλι σου δέχεται σοβαρό πλήγμα.

Υπάρχουν άνθρωποι που έβαλαν στόχο να σπάσουν αυτό τον φαύλο κύκλο και έκαναν επάγγελμα την εξεύρεση φτηνών πτήσεων. Ο Scott Keyes, συνιδιοκτήτης μιας σχετικής εταιρίας, είναι ένας από αυτούς. Οι ειδικοί πτήσεων που απαρτίζουν την ομάδα του κυνηγούν συστηματικά ευκαιρίες σε αεροπορικά εισιτήρια. Κάθε φορά που βρίσκουν μια εκπληκτική ευκαιρία (σκεφτείτε μια εξοικονόμηση 500 ευρώ ανά κράτηση κατά μέσο όρο), στέλνουν email σε όσους έχουν εγγραφεί στο newsletter τους.

Ο Keyes, που «κόλλησε» με το κυνήγι των ευκαιριών αφότου βρήκε κάποτε ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής για το Μιλάνο με 100 δολάρια, υποστηρίζει φανατικά την εξοικονόμηση χρημάτων στα αεροπορικά εισιτήρια και μοιράζεται κάποιες προσωπικές του συμβουλές για τον προγραμματισμό των αεροπορικών ταξιδιών.

Τι κάνει, λοιπόν, ο ειδικός;

1. Κάνει τις φτηνές πτήσεις προτεραιότητά του.

Όλοι λένε ότι θέλουν φτηνές πτήσεις, αλλά ο Keyes παρατηρεί ότι, αν πάρουμε υπόψη τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι σχεδιάζουν το ταξίδι τους, δεν είναι αξιοπερίεργο το ότι καταλήγουν σε όχι πολύ συμφέροντα deals.

Η διαδικασία κράτησης την οποία ακολουθεί ένας μέσος ταξιδιώτης, λέει ο ειδικός, είναι: Σκέφτεται πού θέλει να πάει, σκέφτεται τις ημερομηνίες και μετά βλέπει τα εισιτήρια. Ο Keyes αντιστρέφει αυτή τη στρατηγική, κοιτάζοντας πρώτα ποιοι προορισμοί προσφέρουν φτηνά εισιτήρια και επιλέγοντας ημερομηνίες με βάση το πότε υπάρχουν χαμηλές τιμές. «Κάνοντας αυτό αντί να προσπαθείς να στριμώξεις επακριβώς την πόλη και τις ημερομηνίες, έχεις πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να κλείσεις ένα καλό deal», σχολιάζει.

2. Δεν «την πατάει» με τις διαφημίσεις.

Ο Keyes λέει ότι, αν υπάρχει ένα πράγμα που η ταξιδιωτική βιομηχανία δεν θέλει να ξέρουμε, είναι πως σχεδόν όλα τα εισιτήρια που διαφημίζονται είναι κατεξοχήν… μάπα, οπότε καλά θα κάνουμε να τα αγνοούμε. Γιατί; Επειδή τα πραγματικά καλά deals εισιτηρίων πωλούνται από μόνα τους – με απλά λόγια, δεν χρειάζονται διαφήμιση. Ως παράδειγμα αναφέρει ότι οι αεροπορικές εταιρείες κάνουν διαφημίσεις για εισιτήρια από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη για 600 έως 800 δολάρια, αλλά οι πραγματικές προσφορές είναι τα αντίτιμα των 400 δολαρίων, που τα μέλη της ομάδας του βλέπουν να εμφανίζονται αρκετά τακτικά.

3. Ξέρει πως δεν υπάρχουν «φτηνά εισιτήρια της τελευταίας στιγμής».

Όταν ο Keyes θέλει να πάει σε έναν συγκεκριμένο προορισμό, αρχίζει να παρακολουθεί τις πτήσεις εγκαίρως, παρακολουθεί συστηματικά τις τιμές και αγοράζει όταν η τιμή του εισιτηρίου πέσει. Λέει ότι η θεωρία πως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το τελευταίο λεπτό για να κλείσουμε πτήση, επειδή οι αεροπορικές εταιρείες θα ρίξουν τις τιμές για να γεμίσουν το αεροπλάνο, είναι αναληθής. Στην πραγματικότητα, ξέροντας πως θα υπάρξουν επαγγελματίες που ταξιδεύουν και κάνουν κρατήσεις την τελευταία στιγμή, οι αεροπορικές εταιρείες αυξάνουν τα αντίτιμα των εισιτηρίων όσο πλησιάζει η ημερομηνία αναχώρησης.

4. Κάνει κι εκείνος κράτηση μέσω των ιστοτόπων με φτηνά εισιτήρια.

Όταν η ομάδα του βρήκε ένα εισιτήριο από τις ΗΠΑ για την Ιαπωνία μετ’ επιστροφής στα 170 δολάρια, ο Keyes και σχεδόν όλοι στην ομάδα του απλά… όρμησαν. Αυτό το είδος ευκαιριών είναι ό,τι ο Keyes αποκαλεί «το ιερό δισκοπότηρο του κόσμου των φτηνών πτήσεων»: Είναι εσφαλμένες τιμές, ή χρεώσεις που δημοσιεύουν οι αεροπορικές εταιρείες κατά λάθος

5. Πρώτα κάνει την κράτηση, έπειτα αποφασίζει.

Όταν ο Keyes κάνει κράτηση για πτήση, αξιοποιεί πλήρως τη δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης εντός 24 ωρών. Χάρη στους αυστηρούς κανονισμούς του αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών, κάθε κράτηση για πτήση από ή προς τις ΗΠΑ (είτε με εγχώριες είτε με ξένες αεροπορικές εταιρείες) μπορεί να ακυρωθεί χωρίς «ποινή» για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την πραγματοποίησή της, αρκεί αυτή να συνέβη τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την πτήση. «Οπότε, ας πούμε ότι παρουσιάζεται η πτήση των 130 δολαρίων για Μιλάνο και προσπαθώ να επικοινωνήσω με τη γυναίκα μου. Επειδή πρόκειται για λάθος τιμή, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην εξακολουθεί να υπάρχει σε τρεις ώρες», εξηγεί.

Έτσι, αντί να περιμένει και να ελπίζει ότι η αεροπορική εταιρεία δεν θα διορθώσει το λάθος της, κάνει κράτηση για παραπάνω από μία διαφορετικές ημερομηνίες, με το σκεπτικό ότι μέσω της κράτησης έχει εξαγοράσει 24 ώρες για να το σκεφτεί διεξοδικότερα και να αποφασίσει.

Ωστόσο, ο Keyes προειδοποιεί ότι το περιθώριο των 24 ωρών ισχύει μόνο για πτήσεις που κλείνονται απευθείας με την αεροπορική εταιρεία ή με ορισμένες μόνο «μηχανές» κρατήσεων, όπως το Priceline.

6. Αν και δεν είναι πιστός σε συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες, μαζεύει μίλια.

«Δεν έχω μία αγαπημένη αεροπορική εταιρεία, σκοπίμως», λέει ο Keyes, αφού η πραγματική του αφοσίωση είναι στις φτηνές πτήσεις, ανεξαρτήτως εταιρειών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως δεν μαζεύει μίλια πτήσης. Μάλιστα φέτος το καλοκαίρι προγραμματίζει να ταξιδέψει εντός συνόρων, προκειμένου να επωφεληθεί πλήρως από το Companion Pass της γυναίκας του στη Southwest, χάρη στο οποίο όποτε εκείνη έχει εισιτήριο στη συγκεκριμένη εταιρεία, εκείνος μπορεί να πετάξει δωρεάν με την κόρη του, η οποία είναι lap child, δηλαδή δεν μπορεί ακόμα να περπατήσει.

Πηγή mikropragmata.lifo.gr/