5 + 2 μύθοι για το σολάριουμ και την έκθεση στον ήλιο

Μύθος 1: Χρειάζεστε ένα βασικό μαύρισμα

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι πρέπει να αποκτήσουν ένα βασικό μαύρισμα για να αποφύγουν την ηλιακά εγκαύματα στις διακοπές τους, αλλά αυτό είναι ένα μύθος.

Το  μαύρισμα από μόνο του αποτελεί ένδειξη βλάβης του δέρματος. Το δέρμα εμφανίζεται πιο σκούρο γιατί ανακατανέμει μελανίνη στην προσπάθεια του να προστατευθεί.

Αλλά δεν είναι μόνο η βλάβη του δέρματος το πρόβλημα. Η βλάβη του DNA επίσης λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια του μαυρίσματος.

Με την επανειλημμένη έκθεση, όχι μόνο  θα σκουραίνει το δέρμα, αλλά θα πυκνώσει και τότε θα αρχίσει να αλλάζει η υφή του.

Έτσι, αυτό το “υγιές” βασικό μαύρισμα που προσπαθείτε να επιτύχετε θα μπορούσε να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη του δέρματός σας.

Μύθος 2: Το μαύρισμα είναι απαραίτητο για τη βιταμίνη D

Εάν ζείτε σε μια βόρεια χώρα όπου ο ήλιος τείνει να είναι περιορισμένος τους χειμερινούς μήνες, πιθανότατα έχετε ακούσει ότι είναι καλή ιδέα να κάνετε σολάριουμ για να διατηρήσετε τα επίπεδα βιταμίνης D εκεί που πρέπει να είναι.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βλάψουμε το δέρμα, να αυξήσουμε τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος καθώς και την επιταχυνόμενη γήρανση, για να πάρουμε βιταμίνη D. Η επίτευξη των κατάλληλων επιπέδων βιταμίνης D μπορεί να γίνει με σωστή διατροφή και συμπλήρωση χωρίς να προκληθεί βλάβη το δέρμα.

Μύθος 3: Οι άνθρωποι με μελαψό δέρμα δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το αντηλιακό

Οι άνθρωποι με λευκό δέρμα τείνουν να συνειδητοποιούν ότι είναι καλύτερα για αυτούς να αποφύγουν την έκθεση στον ήλιο. Αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μύθο ότι εκείνοι που έχουν πιο σκούρο δέρμα δεν χρειάζεται να ακολουθούν την ίδια προφύλαξη.

Οποιοσδήποτε τύπος μαυρίσματος σε οποιοδήποτε δέρμα δείχνει ότι υπάρχει βλάβη στον γενετικό κώδικα του δέρματός σας.

Είναι αυτή η βλάβη που τελικά οδηγεί στον καρκίνο του δέρματος και τη γήρανση. Και αυτό ισχύει για κάθε χρώμα δέρματος. Έχοντας πιο σκούρο δέρμα ή δέρμα που μαυρίζει εύκολα δεν σημαίνει ότι αυτόματα για αυτό το δέρμα ο ήλιος είναι αβλαβής. Εξακολουθείτε να βλάπτετε το δέρμα σας.

Αν και η επιπλέον μελανίνη στο σκούρο δέρμα προσφέρει κάποια προστασία, δεν εμποδίζει την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία.

Μύθος 4: Η έκθεση στον ήλιο ή στο σολάριουμ είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια υγιής λάμψη

Το καταλαβαίνουμε: Νιώθετε πιο όμορφοι όταν έχετε μαυρισμένο δέρμα. Αλλά δεν χρειάζεται να θέσετε σε κίνδυνο το δέρμα σας για να επιτύχετε αυτά τα αποτελέσματα.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να μαυρίσουν με την έκθεση σε σολάριουμ ή στον ήλιο ώστε να επιτύχουν το σωστό αποτέλεσμα. Ωστόσο υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς να εκτεθείτε σε υπεριώδεις ακτίνες.

Μύθος 5: Μόνο οι ακτίνες UVB είναι επιβλαβείς

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ακτίνων UV: οι UVA και οι UVB ακτίνες. Οι ακτίνες UVB τείνουν να έχουν την κακή φήμη, καθώς συνδέονται περισσότερο με τα ηλιακά εγκαύματα και την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι ακτίνες UVA είναι ασφαλείς.

Οι ακτίνες UVA σχετίζονται περισσότερο με τη φωτογήρανση, όπως ρυτίδες και ακανόνιστη υφή. Οι ακτίνες UVB συνδέονται με τον καρκίνο του δέρματος. Ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι επιθυμητά.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι επειδή τα κρεβάτια μαυρίσματος βασίζονται περισσότερο στις ακτίνες UVA είναι ασφαλέστερα από το μαύρισμα σε εξωτερικούς χώρους. Αλλά αυτές οι ακτίνες μπορούν να είναι πιο επιζήμιες για το DNA του δέρματος, ειδικά με παρατεταμένη έκθεση. Και αυτή η βλάβη είναι τελικά αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα Καρκίνου του Δέρματος, 10 ή περισσότερες χρήσεις σολάριουμ θα αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος κατά 34%”.

Και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν σολάριουμ πριν από την ηλικία των 35 αυξάνουν τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος κατά 75 τοις εκατό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 6.200 κρούσματα μελανώματος κάθε χρόνο συνδέονται με το μαύρισμα σε σολάριουμ.

Μύθος 6: Οι περισσότεροι καρκίνοι του δέρματος δεν ανησυχητικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν γνωρίσει τουλάχιστον ένα άτομο που έπασχε από καρκίνο του δέρματος. Και σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί κάποιοι από αυτούς να γλίτωσαν με μία μόνο μικρή ουλή. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πόσο θανατηφόρος είναι ο καρκίνος του δέρματος.

Ένας στους πέντε Αμερικανούς ανεξαρτήτως εθνότητας θα πάθει καρκίνο του δέρματος. Και δεν θα επιβιώσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Ένα άτομο πεθαίνει από καρκίνο του δέρματος κάθε ώρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μύθος 7: Όσο δεν καίγεσαι, το μαύρισμα είναι ασφαλές

Σε περίπτωση που δεν ήταν ήδη σαφές, οποιοδήποτε μαύρισμα μπορεί να σας δημιουργήσει μελλοντικά δερματικά προβλήματα.

Τα οξέα ηλιακά εγκαύματα είναι επώδυνα και μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μελανώματος, Αλλά το μαύρισμα μπορεί να προκαλέσει φωτογήρανση και σας προδιαθέτει σε καρκίνο του δέρματος.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τους μελλοντικούς κινδύνους επειδή δεν μπορούν να τους δουν σήμερα.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβει κανείς είναι ότι κάθε μαύρισμα είναι ανθυγιεινό για το δέρμα σας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ωφέλιμος για την υγεία για να μαυρίσετε. Εάν θέλετε πραγματικά να φαίνεται το δέρμα πιο μαύρο, χρησιμοποιήστε μία κρέμα μαυρίσματος.

Πηγή iatronet.gr/