5 τεράστιες ταινίες που παραλίγο να μην γίνουν ποτέ

Οι παρακάτω 5 ταινίες έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στον κινηματογράφο. Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε την ιστορία του σινεμά χωρίς κάποιες από αυτές. Παρολ’ αυτά, όπως κάθε καινοτομία, έτσι κι αυτές αντιμετωπίστηκαν στην αρχή αρνητικά ή με δισταγμό. Σε τέτοιο βαθμό ώστε παραλίγο να μη γίνουν ποτέ. Το φαντάζεστε;

Psycho (1960)

Η ταινία βασίστηκε σε μυθιστόρημα που γράφτηκε το 1959. Ο Alfred Hitchcock πήρε αμέσως τα κινηματογραφικά δικαιώματα χρησιμοποιώντας άλλο όνομα, μόνο και μόνο για να πληρώσει μόλις 9 χιλιάδες δολάρια.

Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Αγόρασε επίσης όσα περισσότερα αντίτυπα του βιβλίου μπορούσε για να κρατήσει το τέλος κρυφό από το κοινό. Ο Hitchcock είχε τότε συμβόλαιο με την Paramount, αλλά η εταιρεία παραγωγής ταινιών δεν ήθελε να γυρίσει την ταινία. Προσπάθησε μάλιστα να τον πείσει ότι θα ήταν αποτυχία και ότι έπρεπε να την εγκαταλείψει.

Ωστόσο ο σκηνοθέτης πίστευε στην ιδέα του και δέχθηκε να πάρει το 60% των εισπράξεων της ταινίας, αντί για τα 250 χιλιάδες δολάρια που είχε ως μισθό. Έβαλε ο ίδιος χρήματα για να την γυρίσει και για να κρατήσει το κόστος χαμηλό την γύρισε ασπρόμαυρη ενώ το συνεργείο ήταν σχεδόν ολόκληρο από την τηλεοπτική του εκπομπή «Alfred Hitchcock Presents». Η συνέχεια είναι γνωστή, με το «Psycho» να θεωρείται σήμερα μια από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Titanic (1997)

Η κατάσταση στα γυρίσματα ήταν τόσο τεταμένη που όλοι πίστευαν είτε ότι η ταινία δεν θα ολοκληρωθεί, είτε ότι θα είναι μια μεγάλη αποτυχία. Ο James Cameron αναφερόταν ως ο «πιο τρομακτικός άνθρωπος στο Χόλυγουντ».

Οι ηθοποιοί και το συνεργείο αρρώσταιναν συχνά, είτε από κοινό κρυολόγημα είτε από ιώσεις, λόγω των πολλών ωρών που περνούσαν σε παγωμένα νερά. Τρεις κασκαντερ έσπασαν αρκετά κόκκαλα, ενώ πολλοί από το αρχικό συνεργείο γυρισμάτων παραιτήθηκαν. Η Kate Winslet ορκίστηκε ότι δεν θα ξαναδουλέψει με τον Cameron, εκτός κι αν κέρδιζε πολλά χρήματα.

Κάποια στιγμή, ένα μέλος του συνεργείου έβαλε ναρκωτικό PCP στις σούπες των υπολοίπων, συμπεριλαμβανομένου και του James Cameron. «Έβλεπες κόσμο να κυλιέται κάτω. Μερικοί είπαν πως έβλεπαν ψυχεδελικά οράματα». Το ναρκωτικό έστειλε περίπου 50 άτομα στο νοσοκομείο.

Όταν η εταιρεία παραγωγής είδε την ταινία, είπαν στον Cameron να την μικρύνει, γιατί ήταν «πολύ μεγάλη». Ο Cameron είπε πως αν επέμεναν θα έπρεπε να τον απολύσουν. Κανείς δεν τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο και η ταινία βγήκε στις αίθουσες κάνοντας τεράστια εισπρακτική επιτυχία.

Back to the Future (1985)

Η πρώτη ταινία του franchise «Back to the Future» ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία του 1985. Ο σκηνοθέτης και συν-σεναριογραφος Robert Zemeckis πίστεψε πολύ σε αυτήν.

Ωστόσο αυτό δεν έγινε από άλλους στην αρχή. Το 1981, απορρίφθηκε πάνω από 40 φορές, και μάλιστα από κάποιους περισσότερες από μια φορά. Η Disney το αποκάλεσε «αρκετά βρώμικο». Η ταινία παραλίγο να μη γίνει, αλλά ευτυχώς η Universal δέχτηκε να την χρηματοδοτήσει όταν είδε την επιτυχία μιας άλλης ταινίας του Zemeckis, το «Romancing the Stone».

Pulp Fiction (1994)

Όταν ο Quentin Tarantino και ο Roger Avary πήγαν το σενάριο στην TriStar, η απάντηση ήταν πως «Αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που έχει γραφτεί ποτέ. Δεν βγάζει νόημα. Κάποιος είναι νεκρός και μετά είναι ζωντανός. Είναι πολύ μακροσκελές, βίαιο και δεν μπορεί να γίνει ταινία». Οι υπεύθυνοι του στούντιο μάλλον δεν ήταν οπαδοί μιας μη γραφικής αφήγησης, η οποία βέβαια ήταν αυτή που έφερε επανάσταση στο σινεμά.

Τελικά ο διαβόητος πλέον Harvey Weinstein, έδωσε το ελεύθερο στον Tarantino να την γυρίσει όπως την είχε στο μυαλό του. Αλλιώς, η ταινία δεν θα είχε γυριστεί ποτέ.

Star Wars (1977)

Τρία μεγάλα στούντιο, προσπέρασαν το σενάριο του Star Wars. Η Fox τελικά δέχθηκε, μόνο και μόνο για να δέσουν με συμβόλαιο τον σκηνοθέτη George Lucas, οπ οποίος είχε πρόσφατα κερδίσει υποψηφιότητα για Όσκαρ με την ταινία «American Graffiti». Συμφώνησαν σε ένα μπάτζετ 8 εκατομμυρίων δολαρίων και ο Lucas πήγε στην Τυνησία για να ξεκινήσει τα γυρίσματα.

Ωστόσο ούτε οι ηθοποιοί είχαν πειστεί ότι η ταινία θα γίνει επιτυχία. Ο Harrison Ford και ο Alex Guinness μάλιστα το εξέφρασαν φωναχτά. Λίγο πριν την πρεμιέρα, ο Lucas έδειξε το αποτέλεσμα σε μερικούς φίλους. Κάποιος σχολίασε ότι ήταν η «χειρότερη ταινία που έχει δει». Ούτε ο George Lucas δεν ήταν σίγουρος για την ταινία που τελικά τον έκανε πάμπλουτο. Δεν πήγε στην πρεμιέρα και προτίμησε να κάνει διακοπές στη Χαβάη με την οικογένειά του.

Πηγή e-daily.gr/