45 χρόνια χορού & παράδοσης

Της Άντρης Λάμπρου

Το Χορευτικό Συγκρότημα “Κίμων Ξυλοτύμπου” κλείνει φέτος 45 χρόνια ζωής και κρατάει την κυπριακή παράδοση ζωντανή μέσα από τις υπέροχες παραστάσεις που χαρίζει κάθε φορά στο κοινό ταξιδεύοντάς το στην εποχή της κυπριακής βράκας.

Ιδρύθηκε το 1975 με σκοπό τη διάσωση, τη διατήρηση και τη διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ειδικότερα των κυπριακών χορών, πράγμα που έχει καταφέρει με επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια κάνοντας εμφανίσεις σε πολλά μέρη του κόσμου.

Μαζί με τους 150 χορευτές όλων των ηλικιών ,αλλά και τον επί 30 χρόνια χοροδιδάσκαλό του, κύριο Χρίστο Κορυζή, το συγκρότημα πραγματοποιεί πολλές παραστάσεις κυπριακών χορών αλλά και άλλων παραδοσιακών χορών από περιοχές της Ελλάδας, δίνοντας παραστάσεις τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, ενω δεν ήταν λίγες οι φορές που το Χορευτικό Συγκρότημα «Κίμων Ξυλοτύμπου» συμμετείχε σε τηλεοπτικά προγράμματα σε Κύπρο και Ελλάδα.

Οι χορευτές του συγκροτήματος έχουν τιμήσει τα ήθη και τις παραδόσεις μας μέχρι και το μακρινό Μεξικό, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Τσεχία και άλλες χώρες ενώ από το 1993 πραγματοποιεί σχεδόν κάθε χρονιά καλοκαιρινές περιοδείες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Οι παραστάσεις δεν τελειώνουν εδώ ωστόσο αφού από το 1995 και κάθε καλοκαίρι το Συγκρότημα διοργανώνει Παραδοσιακό Φολκλορικό Φεστιβάλ με τη συμμετοχή τοπικών, ελλαδικών και ξένων χορευτικών συγκροτημάτων από όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία του Συγκροτήματος για την εθελοντική οργάνωση του Παραδοσιακού Φολκλορικού Φεστιβάλ, αποτελεί πρωτοποριακό και σημαντικό γεγονός, αφού συμβάλει στον εμπλουτισμό του ευρωπαϊκού πολιτισμού αλλά και στην ανταλλαγή πολιτιστικών δράσεων με άλλες χώρες.

Το 1999 μάλιστα, το συγκρότημα κέρδισε το πρώτο βραβείο σε Παγκύπριο Διαγωνισμό Λαϊκών Χορών και το 2007 πήρε το τρίτο βραβείο στο Διεθνές Χορευτικό Φεστιβάλ στην πόλη Dijon της Γαλλίας ανάμεσα σε άλλες 15 συμμετοχές. Το Χορευτικό Συγκρότημα «Κίμων Ξυλοτύμπου» σε κάθε του παράσταση φροντίζει να ξεσηκώνει, αλλά και να συγκινεί παράλληλα τους λάτρεις της παράδοσης θυμίζοντας τις ρίζες μας και κρατώντας ζωντανή την κυπριακή κουλτούρα. Όλα αυτά τα χρόνια, το συγκρότημα έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες της λαϊκής μας παράδοσης μεταξύ άλλων και του Μιχάλη Χατζημιχαή. Παράλληλα είχε τους δικούς του λαϊκούς οργανοπαίκτες, ωστόσο, σήμερα παιδιά τα οποία μεγάλωσαν στο συγκρότημα, αποτελούν τη μουσική συνοδεία των χορευτών. Οι συντελεστές του Χορευτικού Συγκροτήματος έχουν καταφέρει επίσης μετά από τόσα χρόνια ενεργής παρουσίασης να έχουν στη διάθεσή τους ένα πλούσιο βεστιάριο παραδοσιακών φορεσιών.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη το γεγονός ότι το Χορευτικό Συγκρότημα «Κίμων» έχει τιμηθεί δύο φορές για την προσφορά του στην κοινότητα Ξυλοτύμπου, πρώτα το 1994 με το «Χρυσό Παράσημο της Ιεράς μονής του Αγίου Ραφαήλ Ξυλοτύμβου» και ακολούθως το 2005 με το «Παράσημο των Αγίων Ανδρονίκου και Αθανασίας».

Τη φετινή χρονιά, το συγκρότημα συμπληρώνει 45 ολόκληρα χρόνια γεμάτα μουσική, χορό, παράδοση, πολιτιστική κουλτούρα και γι ́αυτό τον λόγο πραγματοποίησε στις 14 Μαρτίου τη μουσικοχορευτική παράσταση “Εν Τυμπάνω Και Χορώ, Εν Χορδαίς Και Οργάνοις”, παρουσιάζοντας χορούς από Ήπειρο, Θράκη, Δωδεκάνησα, Κύπρο, Μικρά Ασία, Καππαδοκία, Μακεδονία και Κυκλάδες, χαρίζοντας ένα μοναδικό θέαμα σε όσους κατάφεραν να το απολαύσουν από κοντά.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Χορευτικό Συγκρότημα «Κίμων Ξυλοτύμπου»

T: 24723723, 99351723,

Χίου 2, 7510, Ξυλοτύμβου