30 Χρόνια Προσκοπισμού & Προσφοράς

Μια σπουδαία ιστορία 30 χρόνων ξετυλίγεται μέσα από το 291ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου, η οποία δικαιολογεί απόλυτα την αναγνώριση και καταξίωση τόσο από το κυπριακό κράτος όσο και από τους πολίτες του Παραλιμνίου, οι οποίοι τους εμπιστεύονται τα παιδιά τους.

Της Βέρας Κοσμά

Όλοι οι γονείς μοιράζονται την ίδια αγωνία: να μπορέσουν να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν υγιή και να εξελίσσονται σε ανεξάρτητους ενηλίκες, δυνατούς σωματικά και ψυχικά, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες που η ζωή επιφυλάσσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και φυσικά να γίνουν σωστοί πολίτες σε μία Κοινωνία που συνεχώς αλλάζει. Ο Προσκοπισμός, απαντάει εδώ και χρόνια σε όλα τα παραπάνω καθώς αποτελεί την μοναδική εξωσχολική δραστηριότητα που συνδυάζει το παιχνίδι με τη μάθηση, την άθληση με τη ζωή στη φύση, την κοινωνικοποίηση με την ευαισθητοποίηση για τα κοινά. Ίσως γι ́αυτό ο προσκοπισμός αποτελούσε πάντα μια αγαπημένη ενασχόληση των νέων του Παραλιμνίου.

Μετά και από την μεγάλη αύξηση του αριθμού των μελών το έργο ολοκληρώνεται και στις 20 Φεβρουαρίου 2011 τελούνται τα εγκαίνια του νέου οικήματος. Το οίκημα, βρίσκεται απέναντι από το Δ’ Δημοτικό Σχολείο Παραλιμνίου, και λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, κάθε Σάββατο μεταξύ 15:00 και 17:00.

Από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του, το 291 Σύστημα Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου, επιτελεί το σκοπό του περήφανα και με αποφασιστικότητα. Έχει καθιερωθεί στην τοπική κοινωνία και στο σύνολο του προσκοπισμού. Αρωγός στην εκπαίδευση και στη σωστή αγωγή των νέων μεταλαμπαδεύει την αισιοδοξία για το αύριο. Προσφέρει κοινωνικό έργο μέσα από τη συμμετοχή του σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις, αιμοδοσίες, εκκλησιασμούς, εθνικές παρελάσεις. Παράλληλα παρουσιάζει άριστο προσκοπικό έργο συμμετέχοντας σε κάθε Παγκύπρια διοργάνωση στου Σώματος Προσκόπων Κύπρου. Τα μέλη του λαμβάνουν μέρος σε αναρίθμητες προσκοπικές δράσεις και κατασκηνώσεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, καθώς επίσης και σε παγκόσμια Jamboree (Σουηδία, Αγγλία, Ηνωμένες Πολιτείες). Οι βαθμοφόροι ενημερώνονται συνεχώς και συμμετέχουν σε εκπαιδεύσεις σε κάθε κλάδο και βαθμίδα του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, αλλά και σε εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό. Το 2003 πραγματοποιήθηκε διδυμοποίηση του 291ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου με το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Λίμνης Ευβοίας. Χωρίς αμφιβολία ο προσκοπισμός είναι πολυσυλλεκτικός και πολυδιάστατος.

Εκεί που οι περισσότερες εξωσχολικές δραστηριότητες για παιδιά και εφήβους του πρώτου Προσκοπικού Συστήματος στο Παραλίμνι, – του 21ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων-αποφασίστηκε η δημιουργία δεύτερου Προσκοπικού Συστήματος. Και έτσι, -το 291ον Σύστημα Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου ξεκινά επίσημα τη λειτουργία του στις 22 Φεβρουαρίου του 1991. Το νεοσυσταθέν Σύστημα ξεκίνησε τη δική του πορεία με ένα άριστα καταρτισμένο σύνολο βαθμοφόρων, εφόσον όλα τα μέλη του ήταν ήδη ενταγμένα στον Προσκοπισμό, με Αρχηγό Συστήματος τον Μάρκο Μαυρουδή, Αρχηγό Α ́ Αγέλης Λυκοπούλων τον Ανδρέα Πόστατζιη, Αρχηγό Β ́ Αγέλης Λυκοπούλων τη Χρυστάλλα Αδάμου και Αρχηγό Ομάδας Προσκόπων τον Γεώργιο Οικονόμου.

Τα πρώτα χρόνια το νέο σύστημα δραστηριοποιείτο και στεγαζόταν στο μητρικό οίκημα του 21ου Σύστηματος Ναυτοπροσκόπων Παραλιμνίου. Τα χρόνια όμως περνούσαν και τα μέλη των δύο προσκοπικών συστημάτων αυξάνονταν ολοένα και περισσότερο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λειτουργικά ζητήματα στη συστέγαση των δύο συστημάτων. Για τον λόγο αυτό, το 291ο Σύστημα μετακόμισε σε οίκημα που του παραχωρήθηκε αφιλοκερδώς από την οικογένεια Γεώργιου και Ανδρέα Χατζήζαχαρια, στους οποίους το 291ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες.

Το 2008 συστάθηκε επιτροπή ανέγερσης οικήματος του 291ουΣ.Α/Π Παραλιμνίου αποτελούμενη από μέλη του 291ου Σ.Α/Π Παραλιμνίου, του 21ουΣ.Ν/Π Παραλιμνίου και του Συνδέσμου Παλαιών Προσκόπων και φιλοπρόσκοπων. Με τη βοήθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία παραχώρησε τεμάχιο γης για την ανέγερση του οικήματος, των τοπικών αρχών και φιλοπροσκόπων του Παραλιμνίου, το όνειρο για ένα ιδιόκτητο οίκημα γίνεται πραγματικότητα.

Στις 31 Ιανουαρίου 2010 γίνεται η κατάθεση του θεμέλιου λίθου. Την επόμενη χρονιά προσφέρουν στα παιδιά την ανάπτυξη μίας μόνο ικανότητας, μίας γνώσης ή απλά διασκέδαση, το Προσκοπικό Πρόγραμμα προσφέρει πολυσχιδείς δράσεις. Όλες οι δραστηριότητες είναι σχεδιασμένες ώστε να είναι ελκυστικές αλλά και παράλληλα να κοινωνικοποιούν, να ευαισθητοποιούν και να δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους, για την μετέπειτα ζωή τους. Στους Προσκόπους, το παιδί θα βρει μια παρέα φίλων μέσα στην οποία θα μάθει να συνεργάζεται, θα ανακαλύψει νέες κλίσεις, θα ζήσει νέες εμπειρίες και θα κερδίσει ανεκτίμητες γνώσεις.

Το 291ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου, όπως και κάθε προσκοπικό σύστημα που λειτουργεί με γνώμονά του τις προσκοπικές αξίες, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της εποχής και στέκεται δίπλα σε κάθε νέο υπενθυμίζοντάς του, το ‘ΕΣΟ ΕΤΟΙΜΟΣ’, ώστε να ανταποκρίνεται σε κάθε πρόκληση και δυσκολία με σεβασμό στον συνάνθρωπο και τον εαυτό του.

Στα τριακοστά του γενέθλια λοιπόν έχει κάθε λόγο για να γιορτάζει περήφανα την ύπαρξή του στην προσκοπική οικογένεια και να υπόσχεται άλλες τόσες μοναδικές προσκοπικές εμπειρίες σε κάθε μέλος του. Παράλληλα, ευχαριστεί κάθε οικογένεια που εμπιστεύτηκε τα παιδιά της στην προσκοπική του φωλιά αυτά τα 30 χρόνια αλλά και σε όσους αφιέρωσαν χρόνο και κόπο για να στηρίξουν τη σύσταση και ενδυνάμωση του 291ου Συστήματος Αεροπροσκόπων Παραλιμνίου.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news