10 παράξενες αλήθειες που δεν γνωρίζετε για τα χρώματα

Τα χρώματα είναι πηγή έμπνευσης, ομορφιά, συναισθήματα, σκέψεις και άλλα τόσα πράγματα στην ζωή. Υπάρχουν όμως κάποια γεγονότα για τα λατρεμένα χρώματα που πιθανότατα να μην έχεις ακούσει ποτέ. Ήρθε η ώρα όμως να ανακαλύψεις τα πιο παράξενα πράγματα για τα χρώματα και να εκπλαγείς με την ιστορία και της σημασίες τους.

Το μπλε είναι το πιο διαδεδομένο χρώμα του κόσμου

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το πιο διάσημο χρώμα του κόσμου είναι το μπλε. Οι έρευνες μάρκετινγκ που έγιναν συμπέραναν ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επιλέγουν το μπλε ως το αγαπημένο τους χρώμα σε ποσοστό περίπου 40% και ακολουθεί το μωβ με ποσοστό 14%. Αν και ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το κόκκινο και το πράσινο κονταροχτυπιούνται για τη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Το λευκό, το πορτοκαλί και το κίτρινο είναι τα λιγότερο αγαπημένα χρώματα.

Το πρώτο χρώμα που βλέπουν τα μωρά είναι το κόκκινο

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βρέφη 2 εβδομάδων μπορούν ήδη να ξεχωρίσουν το χρώμα του κόκκινου. Ίσως το γεγονός ότι το κόκκινο έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος να διευκολύνει τη διαδικασία επεξεργασίας από τους αναπτυσσόμενους υποδοχείς και τα νεύρα στα μάτια των παιδιών.

Οι άντρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα χρώματα

Εκείνη βλέπει το κόκκινο βουργουνδίας, το σάπιο μήλο και το κόκκινο της ντομάτας, ενώ εκείνος βλέπει κόκκινο. Κι όμως ορισμένες έρευνες αποκαλύπτουν ότι υπάρχει ένα γονίδιο το οποίο μας επιτρέπει να βλέπουμε το κόκκινο και αυτό το γονίδιο εμφανίζεται σε διάφορες «παραλλαγές». Καθώς βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ – και οι γυναίκες έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, είναι πολύ πιθανό αυτή η διαφορά να εξηγεί την ικανότητά τους να διαχωρίζουν ευκολότερα ανάμεσα στις διάφορες αποχρώσεις.

Το ροζ είναι το χρώμα που χαλαρώνει το μυαλό

Το ροζ είναι το χρώμα της χαλάρωσης. Φαίνεται ότι καταστέλλει το θυμό και το άγχος εξαιτίας της καταπραϋντικής επίδρασής του. Μήπως το να βάλουμε λίγο περισσότερο ροζ στην καθημερινότητά μας λοιπόν αποτελεί πολύ καλή ιδέα;

Το λευκό είναι το πιο ασφαλές χρώμα σε αυτοκίνητο

Και αυτό διότι είναι το πιο ορατό χρώμα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, εκτός από χιόνι. Το ασημί ακολουθεί ως μια πρακτική επιλογή, αν και το απαλό κίτρινο θεωρείται επίσης αποτελεσματικό. Ωστόσο, το λευκό και το ασημί αποτελούν πιο δημοφιλείς επιλογές ούτως ή άλλως.

Το κόκκινο και το κίτρινο αυξάνουν την πείνα

Αυτό εξηγεί γιατί οι μεγαλύτερες εταιρίες γρήγορου φαγητού περιέχουν αυτά τα δύο χρώματα στο λογότυπό τους. Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι ανοίγουν την όρεξη και στον αντίποδα το μπλε είναι το χρώμα που θα χρειάζεται να επιλέγουμε αν βρισκόμαστε σε δίαιτα.

Υπάρχει ξεχωριστή φοβία για τα χρώματα

Η χρωματοφοβία αποτελεί μια επίμονη, παράλογη φοβία για τα χρώματα. Μια σοβαρή μορφή αυτής μπορεί να αποδεικνύεται δυσλειτουργική για την καθημερινότητα του ατόμου και να το αυτο-περιορίζει. Οι άνθρωποι με χρωματοφοβία είναι πιθανότερο να έχουν συσχετίσει κάποιο παρελθοντικό στρεσογόνο γεγονός με κάποιο χρώμα.

Η χρήση των χρωμάτων κάποτε ήταν απαγορευμένη

Παλαιότερα, η χρήση της μπλε μπογιάς ήταν τόσο ακριβή που υπήρχαν νόμοι, οι οποίοι καθόριζαν πόσο μπλε επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσουν οι ζωγράφοι. Γι’ αυτό και συνήθως βλέπουμε το μπλε να υπάρχει αποκλειστικά στα ενδύματα του Χριστού και της Παναγίας, των πιο σημαντικών φιγούρων δηλαδή.

Τα χρώματα επηρεάζουν την αντίληψη βάθους

Οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε ότι τα ζεστά χρώματα είναι πιο κοντά μας, ενώ τα ψυχρότερα βρίσκονται μακριά μας. Το ίδιο ισχύει και για τα πιο απαλά, ενώ τα σκουρότερα νομίζουμε ότι είναι μακρύτερα.

Πρώτα ήρθαν τα χρώματα ή τα φρούτα;

Όπως και η αιώνια ερώτηση με την κότα και το αυγό, το πορτοκαλί μοιράζεται και αυτό το ίδιο μυστήριο. Αλλά σύμφωνα με μελέτες, η λέξη «πορτοκαλί» εμφανίζεται τουλάχιστον στην Αγγλική γλώσσα (orange) τον 13ο αιώνα για να προσδιορίσει πρώτα το φρούτο. Το πιθανότερο είναι το ίδιο να συμβαίνει και σε όλες τις άλλες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.

Πηγή pink.gr/