10 κορυφαία μυθιστορήματα που κανείς δεν ήθελε να εκδώσει

Βιβλία που όλοι γνωρίζουμε σήμερα αλλά ήταν πολύ πιθανό να μην είχαν εκδοθεί ποτέ.

Yπάρχουν πολλά παραδείγματα παγκοσμίως διάσημων βιβλίων που αρχικά τους είχαν αρνηθεί την έκδοση.

Το μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ, “Κάρι” χαρακτηρίστηκε ψυχρό και καθόλου υποσχόμενο από 30 διαφορετικούς εκδότες. Το “Ο Χαρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος” απορρίφθηκε 12 φορές πριν να καταφέρει να εκδοθεί. Ο γνωστός πλέον ως ο “Βασιλιάς του Τρόμου” αλλά και η πρώτη εκατομμυριούχος συγγραφέας εισέπραξαν πλήθος απορρίψεων πριν κατακτήσουν τον λογοτεχνικό κόσμο.

Δείτε παρακάτω μια λίστα από βιβλία που όλοι στον κόσμο γνωρίζουν αλλά παραλίγο να μην εκδοθούν ποτέ.

10 κορυφαία μυθιστορήματα που κανείς δεν ήθελε να εκδώσει

1. Όσα Παίρνει ο Άνεμος της Μάργκαρετ Μίτσελ

Της πήρε 10 χρόνια να γράψει την επική ιστορία αγάπης της Σκάρλετ Ο’ Χάρα και του Ρετ Μπάτλερ. Το θηριώδες (πάνω από 1000 σελίδες) χειρόγραφο εισέπραξε 38 απορρίψεις πριν ένας εκδότης αποφασίσει να το εκδώσει, τον Ιούνιο του 1936. Έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του, τον Δεκέμβρη του 1936, το μυθιστόρημα είχε πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα και η Μάργκαρετ Μίτσελ πήρε το βραβείο Πούλιτζερ.

2. Λολίτα του Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

Ο συγγραφέας είχε μεγάλο πρόβλημα να βρει κάποιον στην Αμερική που να θέλει να εκδώσει το άσεμνο για την εποχή μυθιστόρημά του. Η Λολίτα για δύο χρόνια έπαιρνε μόνο απορρίψεις. Τελικά, αυτή η ιστορία ενός έφηβου κοριτσιού με έναν μεγαλύτερο άντρα εκδόθηκε στη Γαλλία και έγινε μπεστ σέλερ από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στα ράφια των βιβλιοπωλείων της Αμερικής. Σήμερα η Λολίτα θεωρείται ένα από τα καλύτερα βιβλία του 20ου αιώνα και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού ΤΙΜΕ με τα 100 κορυφαία μυθιστορήματα του περασμένου αιώνα.

3. Υπηρέτριες της Κάθριν Στόκετ

Το πρώτο βιβλίο της Κάθριν Στόκετ απορρίφθηκε από 60 λογοτεχνικούς ατζέντηδες που πιστεύαν ότι αυτό το βιβλίο που είχε σα θέμα τη φυλετική ανισότητα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Ευτυχώς ένας πολύ μικρός εκδοτικός οίκος συμφώνησε να τυπώσει το βιβλίο και αποδείχθηκε μπεστ σέλερ μέσα σε 3 βδομάδες αφού κυκλοφόρησε. Μέχρι το 2011 το βιβλίο είχε πουλήσει πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα και βρέθηκε στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times για περισσότερες από 100 εβδομάδες.

4. O Άρχοντας των Μυγών του Ουίλιαμ Γκόλντινγκ

Ο συγγραφέας που αργότερα βραβεύθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας εισέπραξε 21 απορρίψεις πριν να εκδοθεί τελικά το πρώτο του μυθιστόρημα. Το βιβλίο δεν αναγνωρίστηκε από το κοινό άμεσα – μέχρι το 1954 είχαν πουληθεί μόνο 3000 αντίτυπα. Αλλά δύο χρόνια αργότερα, το 1956, ο Άρχοντας των Μυγών έγινε το απόλυτο μπεστ σέλερ. Και το 2005 επιλέχτηκε από το περιοδικό ΤΙΜΕ ως ένα από τα 100 καλύτερα αγγλόφωνα μυθιστορήματα.

5. Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ της Άννας Φρανκ

Το βιβλίο, που αργότερα μπήκε στο Παγκόσμιο Μητρώο Μνήμης της UNESCO, είχε απορριφθεί 15 φορές.Ένας εκδότης κάποτε σημείωσε: “Το κορίτσι αυτό μου φαίνεται πως δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αντίληψη ή συναίσθημα που θα καταφέρει να πάει το βιβλίο ένα βήμα παραπέρα από την απλή περιέργεια”. Το 1947, ο πατέρας της Άννας Φρανκ εξέδωσε τελικά το βιβλίο το οποίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ.

6. Κάρι του Στίβεν Κινγκ

“Δεν ενδιαφερόμαστε για επιστημονική φαντασία που έχει να κάνει με αρνητικές ουτοπίες. Δεν πουλάνε.” Αυτό έλεγε η επιστολή που έλαβε ο Στίβεν Κινγκ όταν είχε στείλει να δουν το μυθιστόρημα του με τίτλο Κάρι για 13η φορά. Παρόλ’ αυτά μερικούς μήνες αργότερα το βιβλίο τυπώθηκε. Μέσα σε ένα χρόνο πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Σήμερα η ιστορία του κοριτσιού που έχει απίστευτα δυνατές τηλεκινητικές ικανότητες θεωρείται κλασσική του είδους.

7. Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον του Ρίτσαρντ Μπαχ

Το μυθιστόρημα του Μπαχ απορρίφθηκε από 18 εκδότες πριν καταφέρει να εκδοθεί. “Κανείς δε θα θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο για ένα γλάρο. Αυτό είναι παράλογο,” του είπε ένας από αυτόυς. Όταν το βιβλίο εκδόθηκε έγινε αμέσως επιτυχία και πούλησε ένα εκατομμύριο αντίτυπα τον πρώτο χρόνο κυκλοφορίας του. Αυτό το βιβλίο μετέτρεψε τον Μπαχ από πιλότο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ σε διάσημο συγγραφέα.

8. Το Ημερολόγιο του Νίκολας Σπαρκς

Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς αλλά αυτή η συγκινητική ιστορία αγάπης απορρίφθηκε 24 ολόκληρες φορές πριν εκδοθεί τελικά από την Τερέζα Πάρκ. Μόλις διάβασε το βιβλίο κατάφερε να κλείσει συμβόλαιο ενος εκατομμυρίου με ένα κορυφαίο εκδοτικό οίκο. Το Ημερολόγιο εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 1996 και ήταν πρώτο στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times από την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του.

9. To Xρονικό της Νάρνια του Κ.Σ. Λιούις

Αυτό το διάσημο μυθιστόρημα φαντασίας απορριπτόταν συνεχώς από εκδότες για πάρα πολύ καιρό. Ο Λιούις έλαβε 37 απορρίψεις πριν να γνωρίσει τον λογοτεχνικό ατζέντη Τζόφρι Μπλες που τον βοήθησε να εκδώσει το πρώτο βιβλίο για τη Νάρνια. Σήμερα η ιστορία των τεσσάρων παιδιών που βρίσκονται σε μια μαγική χώρα παιρνόντας μέσα από μια ντουλάπα έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα σε 47 γλώσσες.

10. Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος της Τζ. Κ. Ρόουλινγκς

Το μυθιστόρημα της Ρόουλινγκς απορρίφθηκε 12 φορές. Η πρώτη έκδοση ήταν μόνο 1000 αντίτυπα αλλά το βιβλίο αναγνωρίστηκε αμέσως ως ένα από τα κορυφαία παιδικά βιβλία της χρονιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Χάρι Πότερ πλέον έχει αξία πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια και είναι το δεύτερο βιβλίο μετά τη Βίβλο με το μεγαλύτερο αριθμό πωλήσεων στον κόσμο.

Πηγή: womantoc.gr