Όταν οι μοναχοί στα Μετέωρα απειλούσαν να κάψουν τον Ρότζερ Μουρ
Μια απολαυστική ιστορία για τον Ρότζερ Μουρ που απεβίωσε το Μαΐο του 2017.
Το 1980 η Ελλάδα είχε την τιμητική της, καθώς οι παραγωγοί της ταινίας “James Bond: Για τα μάτια σου μόνο” επέλεξαν τη χώρα μας για κάποια γυρίσματα.
Το συνεργείο ξεκίνησε τα γυρίσματα από την Κέρκυρα. Εκεί οι κάτοικοι του νησιού υποδέχτηκαν θερμά όσους συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας.

Σύμφωνα με το σενάριο, ο πράκτορας με τον κωδικό 007, αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο της ανατίναξης ενός πλοίου, στα ανοιχτά της Κέρκυρας, το οποίο μετέφερε υψηλό τεχνολογικό υλικό, που αν έπεφτε στα χέρια των Σοβιετικών, οι συνέπειες θα ήταν ολέθριες για τη Δύση. (Που προφανώς στα δικά της χέρια, το ίδιο υλικό, ήταν έργο πολιτισμού!)
Ο Μποντ γνωρίζει την πανέμορφη Μελίνα Χάβελοκ, (Καρόλ Μπουκέ) η οποία εμπλέκεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα της, που ήταν ο “προκάτοχος” του Μποντ στην υπόθεση. Και φυσικά γοητεύεται από τον απόλυτο πράκτορα.
Η ταινία έχει πολλές αναφορές στην Ελλάδα, αφού το ναυάγιο που αναζητά ο Μποντ βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος, ενώ υπάρχουν και Έλληνες χαρακτήρες στην ταινία όπως ο επιχειρηματίας Άρης Χρηστάτος, ο οποίος είναι ένας από τους “κακούς”.
Τα περισσότερα εξωτερικά γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα και τα Μετέωρα. Το συνεργείο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1980 από το νησί των Φαιάκων.
Γυρίσματα έγιναν επίσης στο Παλαιό Φρούριο, στο Καλάμι, στο Αχίλλειο και στον δρόμο κοντά στο χωριό Πάγοι, όπου έγινε η σκηνή της καταδίωξης. Η παρουσία των ηθοποιών και των τεχνικών του Χόλιγουντ ήταν τεράστιο κοσμικό και πολιτιστικό γεγονός για την Κέρκυρα.
Οι κάτοικοι ενθουσιασμένοι φιλοξένησαν και έδειξαν την αγάπη τους με κάθε δυνατό τρόπο.
Ωστόσο τον ενθουσιασμό των Κερκυραίων καθόλου δεν συμμερίστηκαν οι μοναχοί στα Μετέωρα.
Στα βράχια των Μετεώρων έπρεπε να γυριστεί μια σκηνή αναρρίχησης του Μποντ. Στο φόντο φαίνονταν οι μονές, ενώ ο αδίστακτός Χρηστάτος θα έβρισκε καταφύγιο στη Μονή του Αγίου Βαρλαάμ.
Οι μοναχοί ήταν αμετάπειστοι και έκαναν το εξής ευφάνταστο. Για να αποτρέψουν την κινηματογράφηση, κάλυψαν με μουσαμάδες και σεντόνια τα μοναστήρια, χαλώντας έτσι το σκηνικό. Και δεν σταμάτησαν εκεί, αλλά οδήγησαν στην υπόθεση στη δικαιοσύνη. Εκεί έγινε το θαύμα που περίμενε η παραγωγή. Η ελληνική δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι οι καλόγεροι είχαν λόγο, μόνο για το εσωτερικό των μοναστηριών.
Μάλιστα, οχυρώθηκαν στα μοναστήρια και απειλούσαν ότι θα κάψουν ζωντανό τον πρωταγωνιστή, ενώ απαγόρευσαν την είσοδο σε οποιονδήποτε προσπαθούσε να τους προσεγγίσει.
Δεν επέτρεπαν την πρόσβαση ούτε σε εκατοντάδες τουρίστες που κατέφθαναν στα Μετέωρα για να επισκεφθούν τα μοναστήρια.
Η εταιρεία παραγωγής είχε ήδη εξασφαλίσει, από το υπουργείο Πολιτισμού, άδεια κινηματογράφησης εντός και εκτός του χώρου των μοναστηριών, αυτό όμως, όπως αποδείχθηκε στην πράξη δεν ήταν αρκετό.
“Το κλείσιμο των μοναστηριών αποφασίστηκε χθες από όλους τους καλόγερους και γίνεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας, γιατί το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε άδεια να γυρισθεί στο χώρο των Μετεώρων, η ταινία ‘Για τα μάτια σου μόνο’, στην οποία όπως τονίζουν οι καλόγεροι, περιλαμβάνονται σκηνές ληστείας, βίας, σεξ κλπ., που προσβάλλουν βάναυσα την ιερότητα των Μετεώρων”, αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εποχής.
Θέση για την όλη κατάσταση πήρε ο Ρότζερ Μουρ, ο οποίος λόγω της παρουσίας του στην τηλεοπτική σειρά “Ο Άγιος” είχε αποκτήσει και το αντίστοιχο προσωνύμιο.
Ο πρωταγωνιστής με αρκετή δόση χιούμορ είχε πει: “Δεν θα ξέρουνε φυσικά ότι εκτός από ‘Τζέιμς Μποντ’ είμαι και ‘Άγιος’ και ότι σαν τέτοιο θα έπρεπε να με αντιμετωπίσουνε και να με υποδεχτούνε μ’ ανοιχτές αγκάλες…”.
Όταν αντιλήφθηκαν ότι κανένα επίσημο υπουργικό χαρτί αλλά και καμία πρόταση οικονομικής στήριξης δεν θα έπειθε τους μοναχούς και τις μοναχές να ανοίξουν τα μοναστήρια, οι σκηνογράφοι και οι τεχνικοί της ταινίας, έφτιαξαν μια δικιά τους μονή μπροστά από τα ήδη υπάρχοντα.
Ακόμα και το ομοίωμα του μοναστηρίου όμως, προκάλεσε τις αντιδράσεις των μοναχών, οι οποίοι απείλησαν ότι θα το κάψουν.
Παράλληλα, κρέμασαν ναϋλον σακούλες έξω από τις Μονές τους για να “χαλάσουν” το φόντο και τα πλάνα του σκηνοθέτη.
Δεν εμπόδιζαν τα γυρίσματα μόνο στους χώρους των μοναστηριών αλλά και στα Μετέωρα.
Αφού απέτυχαν μετά την παρέμβαση της Χωροφυλακής, κάλυψαν τα παράθυρα με λάβαρα κίτρινα με δικέφαλους, ενώ παράλληλα άπλωναν την μπουγάδα με τα εσώρουχα τους για να μην περάσει καμία σκηνή μοναστικής ζωής στην ταινία.
Τελικά παρ’ όλες τις αντιδράσεις, τις επεμβάσεις και τις μηνύσεις, η ταινία ολοκληρώθηκε και αποτέλεσε τεράστια εμπορική επιτυχία . Η σκηνή στα Μετέωρα είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές, αφού κρατά την αγωνία στα ύψη.
Πηγή: womantoc.gr