Ψωνίζουμε πιο συχνά, δαπανούμε πιο λίγα – Έρευνα της RetailZoom

Στοιχεία για τη συμπερφορά των Κύπριων καταναλωτών

Πιο συχνές επισκέψεις κάνουν οι Κύπριοι στις υπεραγορές, αλλά δαπανούν με πιο προσεγμένο τρόπο. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων της εταιρείας ερευνών αγοράς RetailZoom η οποία συγκεντρώνει και αναλύει καθημερινά στοιχεία από την πλειοψηφία των υπεραγορών της Κύπρου.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της εταιρείας, τα οποία έτυχαν επεξεργασίας για λογαριασμό του «Π», φαίνεται ξεκάθαρα πως οι καταναλωτές στην Κύπρο έχουν διαφοροποιήσει σημαντικά τις δαπάνες τους σε μηνιαία βάση. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σε ό,τι αφορά το μέγεθος της αξίας του καλαθιού. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν στα 46,33 ευρώ κάθε φορά που επισκεπτόμασταν μια υπεραγορά, στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 το συνολικό μέγεθος σε αξία καλαθιού ανήλθε στα 37,9 ευρώ. Αυτό μεταφράζεται σε μια πτώση της τάξεως του 18,19% και ουσιαστικά επιβεβαιώνει το γενικότερο συμπέρασμα από την ανάλυση των στοιχείων, ότι δηλαδή οι Κύπριοι για να ελέγξουν τις δαπάνες τους επισκέπτονται πιο τακτικά τις υπεραγορές και ξοδεύουν λιγότερα, αγοράζοντας ό,τι χρειάζονται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RetailZoom για τη συχνότητα με την οποία οι Κύπριοι επισκέπτονται τις υπεραγορές, τα δεδομένα δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 επισκέπτονταν κάθε 4,15 ημέρες μια υπεραγορά, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 οι επισκέψεις έγιναν πιο συχνές, κατά 3,86. Ακόμα, αρκετοί καταναλωτές στην προσπάθειά τους να επωφεληθούν από τις αυξήσεις τιμών, εκμεταλλεύονται τις προσφορές προϊόντων που προσφέρουν οι υπεραγορές και προχωρούν σε αγορές τέτοιων προϊόντων.

Ένα επιπλέον συμπέρασμα το οποίο εξάγεται από τα στοιχεία της εταιρείας είναι πως στα πλείστα προϊόντα η μέση σταθμισμένη τιμή τους με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παρουσίασε σημαντική άνοδο, με ορισμένα από αυτά τα προϊόντα όπως είναι τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά να παρουσιάζουν διψήφια άνοδο, ενώ φαίνεται πως οι Κύπριοι περιόρισαν και τον αγαπημένο τους κυπριακό καφέ. Σημειώνεται πως πιο κάτω καταγράφονται και στοιχεία μέσα από την τιμολογιακή και καταναλωτική ανάλυση όπως τα εξασφαλίσαμε από τη RetailZoom.

4369579309046002 image

Ενδεικτικά των αλλαγών στην καταναλωτική συμπεριφορά λόγω του πληθωρισμού είναι τα δεδομένα για το μέγεθος της αξίας καλαθιού. Τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν στα 46,33 ευρώ και στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 η αξία του περιορίστηκε στα 37,9 ευρώ.

Δέκα βασικά αγαθά

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία είναι ξεκάθαρο πως η μέση σταθμισμένη τιμή σε ένα καλάθι δέκα βασικών προϊόντων (ρύζι, καφές, ζάχαρη, λάδι, δημητριακά, μακαρόνια, τυριά, γιαούρτι, μέλι και γάλα) έχει παρουσιάσει σημαντική άνοδο σε ετήσια βάση: τον Σεπτέμβριο το καλάθι στοίχιζε 10,84 ευρώ (υπολογίζεται μια μονάδα προϊόντος) ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 η ίδια τιμή ανήλθε στα 11,62 ευρώ, μια αύξηση κατά 7,19%. Η αύξηση αυτή συνάδει με την πορεία του πληθωρισμού στην Κύπρο, ο οποίος συνεχίζει να καλπάζει. Υπενθυμίζεται πως με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο εκτιμάται στο 8,8%.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των τιμών των δέκα βασικών προϊόντων που έχουμε επιλέξει να παρακολουθούμε σε μηναία βάση, η μέση σταθμισμένη τιμή των εννέα σημείωσε άνοδο, με μία εξαίρεση. Το μέλι παρουσίασε μείωση της τάξεως του 7,54% στη μέση σταθμισμένη τιμή του (ανά κιλό), αφού από 11 ευρώ το κιλό τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 στα 10,17 ευρώ.

Αντιθέτως, το ρύζι παρουσίασε ετήσια άνοδο στη μέση σταθμισμένη τιμή του κατά 7,21% περίπου το κιλό και ο καφές παρουσίασε ετήσια άνοδο της τάξεως του 3% στη μέση σταθμισμένη τιμή του. Η ζάχαρη παρουσίασε σημαντική πτώση της τάξεως του 29,4% αφού από 8,52 ευρώ το κιλό στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 έφτασε τα 6 ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022.

Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, η ετήσια άνοδος στη μέση σταθμισμένη του τιμή ανά λίτρο ήταν σημαντική καθώς από 5,37 ευρώ το λίτρο στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 ανήλθε στα 6,56 ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022, μια άνοδος της τάξεως του 22,64% περίπου.

Σε σχέση με τα δημητριακά, η μέση σταθμισμένη τιμή ανά κιλό ήταν στα 12,5 ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 η τιμή αυτή ανήλθε στα 13 ευρώ, μία άνοδος δηλαδή της τάξεως του 4%.

Στα ζυμαρικά η άνοδος ήταν αρκετά αισθητή καθώς η μέση σταθμισμένη τιμή τους ανά κιλό από 3,66 ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2021 ανήλθε στα 4,1 ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022. Μια άνοδος δηλαδή της τάξεως του 12%.

Επιπλέον, τα τυροκομικά προϊόντα παρουσίασαν επίσης αύξηση στη μέση σταθμισμένη τιμή από 13,18 ευρώ το κιλό στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 σε 14,9 ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022. Αυτό μεταφράζεται σε άνοδο της τάξεως του 13%.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα επίσης παρουσίασαν άνοδο στη μέση σταθμισμένη τιμή τους, η οποία τον Σεπτέμβριο του 2021 ήταν στα 5,1 ευρώ ανά κιλό και στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022 στα 5,45 ευρώ, μια αύξηση της τάξεως του 6,86%.

Πρωταθλητές ανόδου

Με βάση τα στοιχεία για την κατηγορία των αγαθών με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη υποχώρηση το εννιάμηνο του 2022 σε σύγκριση με το εννιάμηνο του 2021, πρωταθλητής στην άνοδο είναι το ελαιόλαδο με αύξηση 26%. Ακολουθούν ο καφές και οι χαρτοπετσέτες με 18% και 15% αντιστοίχως, το γάλα για βρέφη με 11%, τα μακαρόνια επίσης με 11%, τα ανθρακούχα ποτά με 9%, το γιαούρτι και το βούτυρο με 9% καθώς επίσης και οι ξηροί καρποί με 7%.

Αντιθέτως, μηδαμινή έως αρνητική πτώση παρουσίασαν τα σαμπουάν και γενικά τα σαπούνια κατά 1%, οι χυμοί παρέμειναν σταθεροί, τα αλκοολούχα ποτά επίσης παρέμειναν σε σταθερές τιμές, ενώ κάποια προϊόντα όπως το χαρτί τουαλέτας και τα καθαριστικά παρουσίασαν ετήσια πτώση στην τιμή τους της τάξεως του 1%.

Σε ό,τι αφορά τις μεγαλύτερες πτώσεις σε ποσότητα ανά κατηγορία προϊόντος, τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασε ο καφές κατά 8%, το ελαιόλαδο κατά 5%, οι ξηροί καρποί κατά 3% και οι πάνες για βρέφη κατά 4%. Ωστόσο, ετήσια άνοδο ανά ποσότητα παρουσίασαν κάποιες κατηγορίες προϊόντων όπως το χαρτί τουαλέτας (1%) και ο παγωμένος καφές (4%).

Οι προσφορές

Οι προσφορές αποτελούν ένα εργαλείο προσέλκυσης πελατείας για τις υπεραγορές, αλλά τα προϊόντα σε προσφορά αποτελούν ένα μικρό κομμάτι του καλαθιού και μάλιστα στο εννιάμηνο του 2022 η διείσδυση των προσφορών στο συνολικό καλάθι περιορίστηκε. Ειδικότερα, το πρώτο εννιάμηνο του 2021 το μερίδιο των προϊόντων σε προσφορά ήταν 15% και το πρώτο εννιάμηνο του 2022 περιορίστηκε στο 14%.

Πηγή: politis.com.cy