Χωρίς φως στην άκρη του τούνελ για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στην αγορά πρώτης κατοικίας

​​​​​​​Έντονες διαφωνίες εμπλεκομένων και βουλευτών στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, η οποία συζητά το θέμα

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ (5%) για αγορά πρώτης κατοικίας στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει κατά το ελάχιστο μία κοινή συνισταμένη ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη και βουλευτές. Οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που ακούστηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που συζητά το θέμα, δεν αφήνουν περιθώρια για επιτυχή κατάληξη, τουλάχιστον σύντομα.

Σημείο τριβής φαίνεται να είναι η διάκριση που δημιουργείται ανάμεσα σε αγοραστές διαμερισμάτων και κατοικιών. Το αναθεωρημένο κείμενο προνοεί ότι ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 5% θα μπορεί να επιβληθεί σε οικίες για τα πρώτα 170 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 220 τ.μ. και με ανώτατη αξία τις 350.000 ευρώ, ενώ όσον αφορά τα διαμερίσματα για τα πρώτα 90 τ.μ. για εμβαδόν μέχρι 110 τ.μ. και για συνολική αξία που δεν υπερβαίνει τις 200.000.

Έφορος Φορολογίας

Ο Έφορος Φορολογίας, Σωτήρης Μακρίδης, ζήτησε από τη Βουλή να δώσει ξεκάθαρη απάντηση ως προς το ποιοι είναι οι δικαιούχοι, ώστε να μην αναγκάζεται ο ίδιος να προβαίνει σε ερμηνείες που να είναι ενάντια στη βούλησης του σώματος ή στις απόψεις του Γενικού Ελεγκτή επί του θέματος, αλλά και να συνάδει με τους κανονισμούς της ΕΕ.

ΚΕΒΕ-ΟΕΒ

Η μέγιστη αξία αγοράς, θα πρέπει να ανέβει στις 500,000 ευρώ, και για οικίες και για διαμερίσματα, υποστηρίζουν ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, που διαφωνούν με τον διαχωρισμό των δύο.

ΕΤΕΚ

Την αύξηση του κατώτερου ορίου στα τετραγωνικά για τα διαμερίσματα, ώστε να περιλαμβάνονται και τα τριάρια και να μην ωθούνται οικογένειες να κτίζουν εκτός πόλεως, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άναρχη ανάπτυξη και κυκλοφοριακή συμφόρηση, ζητά το ΕΤΕΚ. Ζητά, επίσης, να αυξηθεί το ανώτερο όριο της αξίας τόσο για τα διαμερίσματα όσο και για τις οικίες.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης, ζήτησε να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας για να μην υπάρχουν στρεβλώσεις, ενώ ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων ανέφερε ότι είναι αυθαίρετος ο διαχωρισμός κατοικιών και διαμερισμάτων και ζήτησε να υπάρξει ομαλή μετάβαση από το παλιό στο νέο καθεστώς φορολογίας, ώστε να μην υπάρχει αναστάτωση στην αγορά.

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.), αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί από το νομοσχέδιο το ανώτατο όριο αξίας και ότι το ανώτατο όριο εμβαδού είναι αρκετό για να ικανοποιηθεί η νομοθεσία.

Ο Σύνδεσμος Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου ανέφερε ότι η διαδικασία θα πρέπει να είναι όσο πιο απλή γίνεται και να μην υπάρχει δυσμενής διάκριση μεταξύ αγοραστών κατοικίας και διαμερίσματος, ενώ είπε ότι αν εφαρμοστεί η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη ακινήτων στην αγορά και δεν θα υπάρξει η αναμενόμενη ανάπτυξη.

Το Υπουργείο Οικονομικών, δια της Ανώτερης Λειτουργού ΦΠΑ, Νάγιας Συμεωνίδου, γνωστοποίησε ότι ενημερώθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το αναθεωρημένο νομοσχέδιο τον Αύγουστο, την ώρα που τρέχει η διαδικασία επί παραβάσει για την Κύπρο για το θέμα του μειωμένου συντελεστή στα ακίνητα. Μέχρι στιγμής, ανέφερε η κ. Συμεωνίδου, δεν υπήρξε κάποια απάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς διαπίστωσε πως ο μειωμένος ΦΠΑ 5% δεν επιβαλλόταν στοχευμένα, στα πλαίσια της άσκησης κοινωνικής πολιτικής, όπως επιτάσσει η παράγραφος 10 του παραρτήματος ΙΙΙ της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας.

Οι θέσεις των βουλευτών

Ο ΔΗΣΥ, δια του Χάρη Γεωργιάδη, δεν αντιλαμβάνεται με ποια λογική γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ κατοικιών και διαμερισμάτων, όπως είπε. Και υποστήριξε ότι η Κύπρος ως νέο κράτος-μέλος της ΕΕ που εντάχθηκε το 2004, τυγχάνει μιας διάκρισης σε σχέση με τα παλιά-κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και δεν μπορεί να επιβάλει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στα ακίνητα, ούτε μπορεί να καθορίζει θέματα ΦΠΑ στα ακίνητα κατά την κρίση του. Είπε επίσης ότι δεν αντιλαμβάνεται με ποια λογική γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ κατοικιών και διαμερισμάτων.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε σε πλημμελή και λανθασμένη εφαρμογή του νόμου για 5% ΦΠΑ αλλά και μη σωστής ενημέρωσης των ευρωπαϊκών αρχών όταν ζητήθηκαν στοιχεία για την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Παράλληλα ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ θα αναλάβει πρωτοβουλία μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους, ακόμα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να υπάρξει κατάληξη σε διαφοροποιήσεις επί του κειμένου του νομοσχεδίου, που θα επιτρέψουν να συνεχιστεί ένα πρόγραμμα που όντως θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα και θα τερματίσει τη διαδικασία επί παραβάσει που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι ο λόγος που οδήγησε να τεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπό πίεση με όρους και δεδομένα αρνητικά για τη Δημοκρατία, είναι ο λανθασμένος τρόπος που η Κυβέρνηση εφάρμοσε την παραχώρηση του μειωμένου συντελεστή 5% για σκοπούς ανέγερσης η αγοράς κατοικίας. Όσον αφορά το τροποποιημένο νομοσχέδιο, είπε ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, όπως το ανώτατο εμβαδόν και οι συνολικές αξίες και η μεταβατική περίοδος. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη η συγκεκριμένη νομοθεσία να καλύπτει και την επέκταση της κατοικίας κάτι που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ. Παράλληλα, είπε ότι κάλεσαν τον Έφορο Φορολογίας και το ΥΠΟΙΚ να προχωρήσουν σε έρευνα/εξέταση ώστε να υπάρξει διαδικασία για επιστροφή των απολεσθέντων εσόδων του κράτους στις περιπτώσεις που «δεν έπρεπε να παραχωρηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε ζάμπλουτους επενδυτές».

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσει το όποιο πρόβλημα αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει τεράστιες περιπλοκές. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, θα καταργήσει την ισότητα ανάμεσα στους πολίτες και αυτοί που περισσότερο θα αδικηθούν είναι οι νέες οικογένειες, οι πολύτεκνες οικογένειες και οι κάτοικοι των αγροτικών, των ημιορεινών και των ορεινών περιοχών, μέσα από τη μείωση του συντελεστή δόμησης το οποίο θα επιβάλλεται το επιλεγμένο ΦΠΑ.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται οποιαδήποτε διαβούλευση ή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι που είναι καθαρά θέμα της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας να γίνει, με το να βρεθεί η σωστή φόρμουλα για να υπάρξει μια κοινωνική πολιτική και να αποφευχθούν μελλοντικές καταχρήσεις. Φαίνεται, όπως είπε, να υπάρχει κατάληξη μέσα από τις εισηγήσεις σε μια οροφή ύψους κατοικίας και διαμερίσματος κοντά στις 500, 000 χιλιάδες ευρώ για οικίες και για διαμερίσματα και ταυτόχρονα σε ένα μέγιστο εμβαδό μεταξύ 170-185 τ.μ. Πρόσθεσε ότι οτιδήποτε αποφασιστεί θα πάει πάλι για αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.