Χίτλερ, Στάλιν, Μουσολίνι: Ποια ήταν τα αγαπημένα φαγητά των δικτατόρων;

Από την εμμονή με συγκεκριμένες τροφές ως τους αυστηρούς κανόνες για να αποφύγουν τη δηλητηρίαση, οι πιο αμείλικτοι ηγέτες είχαν τις δικές τους διατροφικές συνήθειες

Ποια ήταν τα φαγητά που προτιμούσαν συνήθως οι γνωστότεροι δικτάτορες του 20ού αιώνα; Στο βιβλίο “Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants”, οι συγγραφείς Βικτόρια Κλαρκ και Μελίσα Σκοτ δίνουν, άγνωστες ως τώρα, πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες των αμείλικτων ηγετών, τις γευστικές αμαρτίες τους, αλλά και τους φόβους τους για δηλητηρίαση. Και για τους πιο… απαιτητικούς αναγνώστες, το βιβλίο περιλαμβάνει και μερικές συνταγές από τα συγκεκριμένα γεύματα.

Ας δούμε τις τρεις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Αδόλφος Χίτλερ: Ήταν χορτοφάγος και έτρωγε μόνο πουρέ και σούπα.

Η χορτοφαγία του Χίτλερ αποδίδεται σε ιδεολογικούς λόγους, αλλά ίσως οφειλόταν και στην πεποίθησή του ότι η διατροφή χωρίς κρέας θα τον απάλλασσε από το χρόνιο φούσκωμα στο στομάχι από το οποίο έπασχε. Έτσι, μέχρι το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, τρεφόταν μόνο με πουρέ και σούπες.

Επίσης, ήταν τόσο παρανοϊκός με τον κίνδυνο να δηλητηριαστεί, που διέθετε μια ομάδα 15 ατόμων, τα οποία δοκίμαζαν πρώτα το φαγητό του και, μόνο αν κανένα από αυτά δεν είχε πέσει νεκρό μετά από 45 λεπτά, το έτρωγε και εκείνος.

Ο Χίτλερ ήταν ο ηγέτης της Ναζιστικής Γερμανίας και κατέλαβε βίαια μεγάλες εκτάσεις της Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Παράλληλα,προσπάθησε να εξοντώσει τους Εβραίους, τους τσιγγάνους και τους ομοφυλόφιλους.

Ιωσήφ Στάλιν: Αγαπούσε την παραδοσιακή γεωργιανή κουζίνα.

Ο Στάλιν ήταν λάτρης της παραδοσιακής γεωργιανής κουζίνας, η οποία χαρακτηρίζεται κυρίως από καρύδια, σκόρδο, δαμάσκηνα, ρόδια και κρασί.

Ακόμα, απολάμβανε τους … διαγωνισμούς κατανάλωσης αλκοόλ και τη διοργάνωση εξάωρων γευμάτων, τα οποία ετοίμαζαν προσωπικοί σεφ, ένας εκ των οποίων ήταν ο παππούς του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Σπυρίδων Πούτιν.

Ο Στάλιν ήταν ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από τα μέσα του 1920 έως το θάνατό του το 1953 και επεδίωξε τη γρήγορη βιομηχανοποίηση και κολεκτιβοποίηση, ενώ δεν δίστασε να προκαλέσει και λιμοκτονία, εξορία των αντιφρονούντων στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας Γκουλάγκ και μαζικές δολοφονίες.

Μπενίτο Μουσολίνι: Του άρεσε το σκόρδο και θεωρούσε ότι το γαλλικό φαγητό “δεν έχει αξία”

Ο Μουσολίνι διάλεγε απλές σαλάτες με χοντροκομμένο σκόρδο και, από πάνω, λάδι και φρέσκο χυμό λεμονιού. Επίσης, θεωρούσε ότι το γαλλικό φαγητό δεν είχε καμία αξία.

Συνήθως, γευμάτιζε στο σπίτι του, μαζί με τη γυναίκα του, Ρέιτσελ, και τα πέντε παιδιά τους. Κάθε γεύμα ξεκινούσε συγκεκριμένη ώρα, ενώ όλα τα μέλη της οικογένειας έπρεπε να είχαν καθίσει στο τραπέζι και να είχαν σερβιριστεί πριν φθάσει εκείνος.

Ο Μουσολίνι ήταν ιδρυτής και αρχηγός του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος της Ιταλίας από τη δεκαετία του ’20, εδραιώνοντας τη δύναμή του και δημιουργώντας απολυταρχικό καθεστώς. Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, συμμάχησε με τον Χίτλερ, αλλά, στη συνέχεια, εκδιώχθηκε από την εξουσία και εκτελέστηκε.

Πηγή: womantoc.gr