Φρίκη στην Ουκρανία: Ανακαλύφθηκε μαζικός τάφος με πάνω από 440 νεκρούς – «Η Ρωσία αφήνει πίσω της θάνατο»

Οι ουκρανικές αρχές εντόπισαν μαζικό τάφο με πάνω από 440 πτώματα στο Ίζιουμ, πόλη στα ανατολικά της χώρας την οποία επανεκατέλαβαν προ ημερών από τις ρωσικές δυνάμεις. Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέκρινε το φρικτό αυτό εύρημα με ό,τι συνέβη στην Μπούσα, στα προάστια του Κιέβου.

«Η Ρωσία αφήνει πίσω της παντού θάνατο και γι’αυτό πρέπει να λογοδοτήσει» διεμήνυσε στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Θέλουμε ο κόσμος να μάθει τι έχει προκαλέσει η ρωσική κατοχή. Οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Aναμένουμε περισσότερες επαληθευμένες πληροφορίες αύριο (σ.σ. σήμερα), συμπλήρωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Σύμφωνα με τον διοικητή της αστυνομίας του Χαρκόβου, Σερχίι Μπολβίνοφ, ιατροδικαστική εξέταση θα διενεργηθεί σε κάθε σορό.

«Μπορώ να πω πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους χώρους ταφής σε πόλη απελευθερωμένων εδαφών, με 440 πτώματα. Κάποιοι σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς, κάποιοι από αεροπορικές επιδρομές» ανέφερε ο Μπολβίνοφ.

Το σημείο είδε την Πέμπτη δημοσιογράφος του Associated Press σε δασώδη περιοχή έξω από το Ιζιούμ. Μεταξύ των δέντρων υπήρχαν εκατοντάδες τάφοι με απλούς ξύλινους σταυρούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι έφεραν πάνω τους όχι ονόματα, αλλά έναν αριθμό. Στον μεγαλύτερο από αυτούς, μια πινακίδα ενημέρωνε πως εκεί ήταν θαμμένοι 17 στρατιώτες.

Ερευνητές με ανιχνευτές μετάλλων σαρώνουν την περιοχή για τυχόν κρυμμένα εκρηκτικά.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr