Το Facebook μπλόκαρε τις ειδήσεις στην Αυστραλία

Οι χρήστες του Facebook στην Αυστραλία ξύπνησαν χωρίς καθόλου ειδήσεις στις σελίδες τους σήμερα, αφού ο η εταιρεία δικτύωσης τις μπλόκαρε, σε μια δραματική κλιμάκωση της διαφωνίας που είχε με την κυβέρνηση. Αυτή η αντιπαράθεση ξεκίνησε με αφορμή τον πρόσφατο νόμο που πέρασε η κυβέρνηση σχετικά με την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η κίνηση αυτή ξεσήκωσε κριτικές από παραγωγούς ειδήσεων, πολιτικούς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως όταν έγινε γνωστό ότι επίσημες σελίδες υγείας, προειδοποιήσεις ασφαλείας έκτακτης ανάγκης και δίκτυα κοινωνικής πρόνοιας είχαν «κατέβει» από τον ιστότοπο μαζί με ειδήσεις.

Ο τεχνολογικός γίγαντας είπε ότι οι ειδήσεις αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% αυτών που βλέπουν οι χρήστες στον ιστότοπό του, αλλά για τους Αυστραλούς ο ρόλος του Facebook στην πρόσβαση σε ειδήσεις αυξάνεται. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καμπέρα το 2020 διαπίστωσε ότι το 21% των Αυστραλών χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως την κύρια πηγή ειδήσεών τους, αύξηση 3% από το προηγούμενο έτος, ενώ το 39% του πληθυσμού χρησιμοποιεί το Facebook για να ενημερώνεται. Η ίδια μελέτη ανέφερε ότι το 29% του αυστραλιανού περιεχομένου βίντεο ειδήσεων «καταναλώνεται» στο Facebook.

«Οι ενέργειες του Facebook προς την Αυστραλία σήμερα, με την διακοπή των βασικών πληροφοριών για υπηρεσίες υγείας και έκτακτης ανάγκης, ήταν τόσο αλαζονική όσο και απογοητευτική», έγραψε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισονστη δική του σελίδα στο Facebook.

«Αυτές οι ενέργειες επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που εκφράζει ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών σχετικά με τη συμπεριφορά των εταιρειών «Big Tech», οι οποίες πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντικές από τις κυβερνήσεις και ότι οι κανόνες δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε αυτές.»

Η Facebook κατέβασε λογαριασμούς ειδησεογραφικών οργανισμών από την πλατφόρμα της και αφαίρεσε δημοσιεύσεις από μεμονωμένους χρήστες που μοιράζονταν αυστραλιανές ειδήσεις, τρεις ημέρες πριν ξεκινήσει η χώρα ένα πρόγραμμα εμβολιασμού σε εθνικό επίπεδο για να επιβραδύνει τη διάδοση του COVID-19.

Η Λίζα Ντλειβις, εκδότης της εφημερίδας The Sydney Morning Herald, έγραψε στο Twitter: «Το Facebook αύξησε εκθετικά με αυτήν την κίνηση, την ευκαιρία για παραπληροφόρηση, επικίνδυνο ριζοσπαστισμό και θεωρίες συνωμοσίας.»

Ένας εκπρόσωπος της News Corp δεν απάντησε στα αίτηματα για σχολιασμό. Μια διαφήμιση στην κύρια αυστραλιανή ιστοσελίδα ειδήσεων της News Corp ανέφερε, «Δεν χρειάζεται το Facebook για την πληρορφόρησή σας».

«Αυτό το γεγονός πυροδοτεί μια ανησυχητική και επικίνδυνη σειρά γεγονότων», δήλωσε η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Human Rights Watch . «Η διακοπή της πρόσβασης σε ζωτικές πληροφορίες για μια ολόκληρη χώρα εν μια νυκτί είναι κάτι ανήθικο.»

Πηγή huffingtonpost.gr/