Το υποθαλάσσιο «δάσος» του MUSAN

Ο καλλιτέχνης, Jason deCaires Taylor, ένας από τους πιο διάσημους εκπροσώπους του κινήματος eco-art δημιούργησε το έργο, που αποτελεί κληροδότημα για τις επόμενες γενεές και εμπεριέχει πολλούς συμβολισμούς, σχετικά με την αποξένωση του ανθρώπου από το περιβάλλον, την σχέση μεταξύ των γενεών και την κλιματική αλλαγή. Το Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής Αγίας Νάπας (MUSAN).

Του Ζανέττου Λουκά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ/JASON DECAIRES TAYLOR

COSTAS CONSTANTINOU

Πρόκειται για ένα κόσμημα της Μεσογείου που έχει δημιουργηθεί από τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη Jason deCaires Taylor και προσφέρει στον επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εμπειρία που επιδεικνύει την σχέση του ανθρώπου με την φύση, το περιβάλλον και τον βυθό της θάλασσας. Ο Jason deCaires Taylor είναι ένας καλλιτέχνης που η ανησυχία του για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της υπεραλίευσης και άλλων ανθρώπινων παρεμβάσεων, τον οδήγησε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπου προσπάθησε με τα έργα του να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής σε όλα τα επίπεδα. Το πέτυχε, δείχνοντας ότι υπάρχουν και ανθρώπινες παρεμβάσεις με ευεργετικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον. Οι εικαστικές παρεμβάσεις του Jason αλλάζουν την οπτική μέσα από την οποία αντικρίζουμε τα περιβαλλοντικά ζητήματα και μας θυμίζουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με το θαλάσσιο περιβάλλον. Το MUSAN είναι ορόσημο για το τουριστικό προϊόν και την ανάδειξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κύπρου, αφού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, που συνδυάζει το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και την τέχνη με τρόπο που εντυπωσιάζει.

Στο νέο Υποβρύχιο Μουσείο Γλυπτικής της Αγίας Νάπας (MUSAN), οι επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν σε ένα υποβρύχιο δάσος, το πρώτο του είδους του στον κόσμο. Εκεί, θα συναντήσουν 93 έργα τέχνης του Jason deCaires Taylor, εμπνευσμένα από τη φύση και τον άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το μουσείο είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης, στο οποίο καλλιτέχνης θα είναι η φύση και θα κάνει τις δικές της παρεμβάσεις, με το πέρασμα του χρόνου. Τα έργα έχουν σχεδιαστεί με τρόπο και υλικά που προσελκύουν θαλάσσια ζωή, ενώ θα τοποθετηθούν σε διάφορα βάθη, δημιουργώντας έτσι ένα κατάλληλο υπόστρωμα για θαλάσσια ζωή σε όλα τα επίπεδα. Τα γλυπτά είναι κατασκευασμένα από αδρανή υλικά, με ουδέτερο pH, ώστε να μην επιδράσουν αρνητικά στην περιοχή που θα τοποθετηθούν. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση, σε απόσταση 200 μέτρων από την ακτογραμμή της Αγίας Νάπας και αναμένεται ότι με την πάροδο του χρόνου η βιοποικιλότητα της περιοχής θα εμπλουτιστεί, χάρη στο μουσείο. Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να είναι δύτες, αλλά και κολυμβητές με μάσκα και αναπνευστήρα. Ολόκληρο το έργο είναι ένα υδάτινο οδοιπορικό στη σχέση ανθρώπου και φύσης, όπως το δημιούργησε ο καταξιωμένος στο χώρο Jason deCaires Taylor.

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητές του ως γλύπτης, marine conservationist, υποβρύχιος φωτογράφος και εκπαιδευτής αυτόνομης κατάδυσης, για να φτιάξει μοναδικά έργα τέχνης, τα οποία ανταποκρίνονται στον χώρο που θα τοποθετηθούν και ενισχύουν τη θαλάσσια ζωή. Ο προϋπολογισμός του Υποβρύχιου Μουσείου Γλυπτικής Αγίας Νάπας ανέρχεται στο ποσό του €1.000.000 και το έργο αυτό εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν
και εντάσσεται πλέον στον εθνικό πλούτο της Κύπρου. Ταυτόχρονα, αναβαθμίζει και προσελκύει ξεχωριστή μερίδα τουριστών, με ειδικά ενδιαφέροντα και προσφέρει μοναδική εμπειρία σε όλες τις ομάδες και ηλικίες των επισκεπτών. Παράλληλα, στηρίζει τις προσπάθειες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, λειτουργώντας ανταποδοτικά στην εθνική οικονομία. Η δημιουργία του MUSAN αποτέλεσε κοινή προσπάθεια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Δήμου Αγίας Νάπας και του Υφυπουργείο Τουρισμού. Το υποβρύχιο μουσείο θα είναι μία ζωντανή εικαστική και οικολογική εμπειρία, με τα έργα τέχνης να αλληλοεπιδρούν με τη φύση και να εξελίσσονται με το χρόνο και θα φέρει τον κόσμο ακόμη πιο κοντά στο θαλάσσιο περιβάλλον, πιο κοντά στη διατήρηση και προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Το MUSAN είναι ορόσημο για το τουριστικό προϊόν και την ανάδειξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Κύπρου, αφού αποτελεί μια μοναδική εμπειρία, που συνδυάζει το θαλάσσιο φυσικό περιβάλλον και την τέχνη με τρόπο που εντυπωσιάζει.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news