Το πυρηνικό σούπερ γιότ που θα μπορούσε να σώσει τον Κόσμο

Η συνεργασία της επιστήμης και των σούπερ γιότ μπορεί να ακούγεται κάπως τραβηγμένη, αλλά το μεγαλύτερο σούπερ γιότ του κόσμου, το REV Ocean, με μήκος 182 μέτρων, είναι ένα σκάφος έρευνας και εξερεύνησης, το οποίο σχεδιάστηκε από τον θρυλικό Νορβηγό, Εσπεν Ινο και αποτελεί το κεντρικό σκάφος μιας επιστημονικής αποστολής, την οποία χρηματοδοτεί ο Νορβηγός δισεκατομμυριούχος Κιλ Ινγκε Ρόκε.

Ομως το Rev Ocean φαίνεται πολύ μικρό μπροστά στο σούπερ γιοτ των σχεδόν 300 μέτρων που σχεδιάζει να κατασκευάσει η Earth 300. Κι επειδή πρόκειται να χρησιμοποιεί προωστικό σύστημα με μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, θα μπορούσε να κερδίσει τον τίτλο του πιο ”πράσινου” σούπερ γιοτ που κατασκευάστηκε ποτέ – αν τελικά κατασκευαστεί. 

.
.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο στόχος της Earth 300 είναι να ”κατασκευάσει τον Ολυμπιακό Πυρσό της παγκόσμιας επιστήμης και να επεκτείνει την γνώση και την κατανόηση του σύμπαντος, τόσο πάνω όσο και κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών. ”

″Ο ριζοσπαστικός σχεδιασμός μας – εικονικός, ευφυής, αισθητικά ευχάριστος – έγινε επί τούτου. Είναι μία κατασκευή του μέλλοντος με μήκος 300 μέτρων. Η Επιστημονική Σφαίρα των 13 ορόφων και το καμπυλωτό Ντεκ είναι τα πιο προφανή παραδείγματα.”

Η Επιστημονική Σφαίρα...
Η Επιστημονική Σφαίρα των 13 ορόφων.

Οπως το REV Ocean και άλλα μεγάλα, ερευνητικά σκάφη, το Earth 300 σχεδιάζεται για να μεταφέρει επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, για την διεξαγωγή πειραμάτων. Κι επειδή θα λειτουργεί με αντιδραστήρα τετηγμένου άλατος, ο οποίος θεωρείται ασφαλής και 100% χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το Earth 300 θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς την πράσινη, ναυτική ενέργεια. Το Earth 300 θα είναι το πρώτο ερευνητικό σκάφος που θα χρησιμοποιεί αυτό το επαναστατικό προωστικό σύστημα.

Το Earth 300 σχεδιάστηκε από την εταιρεία Iddes Yachts  σε συνεργασία με την  NED Project .

Πηγή huffingtonpost.gr/, Forbes