Το πρόσωπο γυναίκας του Μεσαίωνα «ζωντάνεψε» μετά από 700 χρόνια

Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν τεχνικές τρισδιάστατης ψηφιακής αναπαράστασης για να δημιουργήσουν ένα ζωντανό και κινούμενο πρόσωπο από έναν σκελετό που βρέθηκε στην Σκωτία

Το πανέμορφο πρόσωπο μιας γυναίκας που έζησε τον Μεσαίωνα αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά μετά από 700 χρόνια, αφού οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνικές τρισδιάστατης ψηφιακής αναπαράστασης για να την βγάλουν από την αιώνια λήθη. Η άγνωστη γυναίκα, γράφει ο βρετανικός Telegraph, η οποία πέθανε στα 20 της χρόνια, βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανακαίνισης θησαυροφυλακίου στην άλλοτε θρησκευτική, πλέον ερειπωμένη, τοποθεσία Whithorn Priory στο Ντάμφρις και Γκάλογουεϊ της Σκωτίας, τη δεκαετία του 1950. Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ χρησιμοποίησαν την τεχνική της αναδόμησης προσώπου και υπολογιστές για να δημιουργήσουν μια αληθοφανή κινούμενη εικόνα της. Ο δόκτωρ Κρίστοφερ Ριν, ανθρωπολόγος και ιατροδικαστής, δήλωσε ότι το κρανίο της ήταν το πιο συμμετρικό που έχει δει ποτέ, γεγονός που υποδηλώνει ότι ήταν εξαιρετικά όμορφη και πιθανώς είχε τύχει μιας καλής ανατροφής. «Όταν το πρόσωπο αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αλλά και κατά τη διάρκεια της εφηβείας, δεν αναπτύσσεται συμμετρικά. Μεγαλώνει αριστερά και δεξιά, κάπως σαν να περπατάει» σημείωσε και πρόσθεσε: «Άρα, εάν υπάρχει κάποιου είδους ασθένεια ή ακόμα και κάποιο συναισθηματικό τραύμα που θα εμπόδιζε τον ύπνο και τη σίτιση για κάποια διάστημα, τότε χάνεται η συμμετρία του προσώπου». «Όσο η παιδική ηλικία και η μεταγενέστερη εφηβική ζωή είναι απαλλαγμένες από άγχη και τραύματα, τόσο πιο συμμετρικό καταλήγει να είναι το πρόσωπο» εξήγησε.

Η νεαρή γυναίκα ήταν θαμμένη σε πέτρινο φέρετρο μπροστά από μεγάλο βωμό, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε υψηλό κύρος. Το φέρετρό της βρισκόταν δίπλα σε αυτό του επισκόπου Γουόλτερ, ο οποίος είχε ταφεί με τιμές. Ένας τρίτος σκελετός, που ανήκει σε άνδρα, βρέθηκε σε ένα άλλο κοντινό φέρετρο. Και τα τρία κρανία υποβλήθηκαν σε ανακατασκευή προσώπου. Η Σίρλεϊ Κέρτις-Σάμερς, βιο-ανθρωπολόγος του Πανεπιστημίου του Μπράντφορντ επεσήμανε πως η «γυναίκα ήταν λίγο πάνω από 20 ετών και είχε ταφεί σε ένα κρεβάτι από κοχύλια». Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να έχει «κάποια θρησκευτική σημασία» καθώς τα κοχύλια συνδέονταν με το προσκύνημα στην περιοχή. Οι ειδικοί σχεδιάζουν τώρα να πραγματοποιήσουν ανάλυση του σκελετού της γυναίκας για να επιβεβαιώσουν την τροφή που κατανάλωνε. Αν αποδειχθεί ότι είχε διατροφή πλούσια σε ψάρια, παρόμοια με αυτή του επισκόπου, θα επιβεβαιωθεί ότι προερχόταν από οικογένεια υψηλού στάτους. Η δόκτωρ Κέρτις Σάμερς έκανε ένα λόγο για «τεράστιας σημασίας» έργο καθώς, κόντρα στα προβλήματα που εμποδίζουν την κατανόηση τής ζωής εκείνης της περιόδου, η δυνατότητα αναπαράστασης προσώπων και τρόπου ζωής αυτών των ανθρώπων αυξάνει σημαντικά την επιστημονική γνώση για την εποχή εκείνη.

Πηγή: Protagon.gr