Το νησί που οι ηλικιωμένοι φτάνουν τα 100

Ένας διαφορετικός τρόπος ζωής στην μακρινή Οκινάουα της Ιαπωνίας.

Ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων καταφέρνει και κλείνει τα 100 χρόνια ζωής στη νήσο Οκινάουα της Ιαπωνίας. 

Στο «νησί της μακροζωίας», όπως το αποκαλούν, οι γυναίκες ζουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον πλανήτη και πολύ λιγότεροι κάτοικοι παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα, καρκίνο ή άνοια. Οι υπερήλικες Ιάπωνες λένε πως το μυστικό τους είναι το “ikigai”, η αίσθηση σκοπού για τη ζωή που τους χαρίζει ηρεμία. 

Η Οκινάουα είναι μία από τις μόλις πέντε «μπλε ζώνες» μακροζωίας του πλανήτη. Οι κάτοικοι εκεί διατηρούν πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ τους και οι περισσότεροι είναι μέλη ενός ή περισσότερων “moai”, ανεπίσημων ομάδων φίλων και συγγενών που συναντιούνται συχνά, συζητούν και βοηθούν όσα μέλη της κοινότητας το έχουν ανάγκη. 

Η διατροφή τους είναι πλούσια σε λαχανικά και αντιοξειδωτικά τρόφιμα, ενώ ετησίως καταναλώνουν μόλις το ένα τρίτο ζάχαρηςσε σύγκριση με τον μέσο Ιάπωνα. Τα γεύματά τους τα τρώνε σε μικρά πιάτα. Ασκούνται τακτικά κάνοντας ήπιες μορφές γυμναστικής. 

«Στην καρδιά του “Ikigai” είναι η φιλοσοφία μιας ήρεμης ζωής σε αρμονία με τη φύση, χωρίς την ανάγκη συγκέντρωσης μεγάλης περιουσίας ή εξουσίας» σημείωναν οι συγγραφείς Héctor García και Francesc Miralles που έγραψαν για την νοοτροπία και τη ζωή των κατοίκων στο νησί. «Είναι σημαντικό να επανασυνδέεσαι με τη φύση, να περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που σε αγαπούν και να παραμένεις δραστήριος». 

Πηγή lifo.gr/