Το νέο μουσείο της Αρλ, ένας εντυπωσιακός πύργος του Φρανκ Γκέρι

Πόλη διάσημη για το φως της, που ενέπνευσε ζωγράφους όπως τον Βαν Γκογκ, που την απαθανάτισε σε όλο της το μεγαλείο, και μεγάλη παγκόσμια πρωτεύουσα της φωτογραφίας, η γαλλική πόλη Αρλ υπερηφανεύεται πλέον για το νέο της απόκτημα, έναν πύργο που στροβιλίζεται στον ουρανό της.

Το έργο υπογράφει ο διάσημος για το Μουσείο Γκουγκενχάιμ στο Μπιλμπάο και το μουσείο του Ιδρύματος Louis Vuitton στο Παρίσι, ο βραβευμένος με Pritzker το 1989 Αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι.

Το νέο μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του στις 26 Ιουνίου 2021.

Τα 11.000 μεταλλικά πάνελ που καλύπτουν το νέο μουσείο του Ιδρύματος Luma έχουν την υπογραφή του αρχιτέκτονα που με τα έργα του μεταμόρφωσε τις όψεις πολλών πόλεων. Το ύψος του πύργου αγγίζει τα 56 μέτρα και η μορφή του μοιάζει με ακατέργαστο μέταλλο, τη γνωστή «τσαλακωμένη όψη» των κτιρίων του.

Τα σχέδια του Φρανκ Γκέρι θέλουν να αναπαραστήσουν τις βραχώδεις περιοχές που υπάρχουν κοντά στην πόλη, τις οποίες έχει απαθανατίσει ο τότε κάτοικος της περιοχής, Βίνσεντ βαν Γκογκ, το 1888, σε μια σειρά έργων του, αλλά και να συνομιλήσει με τη διάσημη «Έναστρη Νύχτα» του Ολλανδού ζωγράφου.

Το μουσείο που ονομάζεται Luma Arles βρίσκεται στην περιοχή των σιδηροδρομικών σταθμών και αποθηκών της SNCF, των κρατικών γαλλικών σιδηροδρόμων, που έχει εγκαταλειφθεί από το 1986. Η περιοχή έχει μετατραπεί σε καλλιτεχνική κυψέλη με πολλές από τις αποθήκες των τρένων να έχουν γίνει γκαλερί γύρω από έναν δημόσιο κήπο σχεδιασμένο από τον παγκοσμίου φήμης Βέλγο αρχιτέκτονα τοπίου Bas Smets.

Το ίδρυμα Luma δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει ανεξάρτητους καλλιτέχνες και ιδρύτριά του είναι η κληρονόμος της φαρμακευτικής εταιρείας Hoffmann-La Roche, που μεγάλωσε στην Αρλ και δώρισε για το έργο το ποσό των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την Ελβετή συλλέκτρια Μάγια Χόφμαν, που προτίθεται να παρουσιάσει στην Αρλ μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου της τέχνης.

Luma Arles | Frank Gehry

O πύργος Luma σε έκταση 15.000 τετραγωνικών μέτρων θα φιλοξενήσει μια ποικιλία προγραμμάτων όπως ερευνητικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων και στούντιο καλλιτεχνών. Ο πύργος έχει γυάλινη κυλινδρική βάση και όσο για το εσωτερικό του κτιρίου, εκεί θα υπάρχει ένα μεγάλο αμφιθέατρο που θα θυμίζει το ρωμαϊκό αμφιθέατρο της Αρλ, τόπο που έχει καταγραφεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Πηγή lifo.gr/