Το νέο αξιοθέατο της Ν. Υόρκης άνοιξε τις πόρτες του

Μία δωρεά του δισεκατομμυριούχου μεγιστάνα των media, Μπάρι Ντίλερ.

Το λένε ”Μικρό Νησί”, αλλά το όραμα – και το κόστος του – ήταν κολοσσιαία. 

Το δημόσιο πάρκο στον ποταμό Χάντσον της Ν. Υόρκης άνοιξε τις πόρτες του το περασμένο σαββατοκύριακο, σχεδόν επτά χρόνια μετά την ανακοίνωση των σχεδίων του, χάρη στον δισεκατομμυριούχο μεγιστάνα των media, Μπάρι Ντίλερ. Η δωρεά των 260 εκατ. δολαρίων μεταμόρφωσε το άλλοτε εγκαταλελειμένο τμήμα του Δυτικού Μανχάταν σε πραγματικό παράδεισο.

Το νησί που επιπλέει, χτίστηκε πάνω στους πυλώνες του πρώην Pier 54 και συνδέεται με το Μανχάταν μέσω μίας διάβασης από την τρέντι Meatpacking District. Η δυτική πλευρά του Μανχάταν ήταν κάποτε ένα ολοζώντανο λιμάνι, αλλά με το πέρασμα των δεκαετιών παρήκμασε και από τις αρχές αυτού του αιώνα έχει αναβαθμιστεί κι έχει γεμίσει πάρκα.

”Είναι μία όαση 10.000 τετραγωνικών μέτρων, με χώρους για παραστάσεις και συγκεντρώσεις και πολλά μονοπάτια για εξερεύνηση” δήλωσε η επικεφαλής του project, Σελίν Αρμστρονγκ. ”Είναι ένα γοητευτικό, μικρό κόσμημα, στα ανοιχτά του Μανχάταν…”

Το Μικρό Νησί ονομάζεται επίσης και Νησί Ντίλερ, από τον δωρητή του και σύμφωνα με τον κριτικό αρχιτεκτονικής των New York Times, Μάικλ Κίμελμαν, είναι πολύ όμορφο, γοητευτικότατο κι έχει τρομερή θέα.

”Ο Ντίλερ το έφτιαξε για την πόλη. Είναι μία θαυμάσια χειρονομία, ένα μεγάλο δώρο. Και τώρα όλοι μπορούν να το απολαύσουν” πρόσθεσε η Αρμστρονγκ. 

Το πάρκο έχει ανηφόρες και κατηφόρες, γεμάτες χλωρίδα και διαθέτει επίσης ένα αμφιθέατρο 687 θέσεων με εντυπωσιακή θέα του ηλιοβασιλέματος και του ποταμού. Θα υπάρχει περιορισμός του αριθμού των επισκεπτών του για να αποφευχθεί η πολυκοσμία. 

″Ανοίγει σε μία μοναδική στιγμή, τώρα που η Νέα Υόρκη ξαναζωντανεύει μετά την πανδημία” δήλωσε η Τζούλια Κράους, επικεφαλής του καλλιτεχνικού προγράμματος του πάρκου.

Το Ιδρυμα Ντίλερ – φον Φίρστεντμπεργκ, του Ντίλερ και της συζύγου του, σχεδιάστριας Νταιάν φον Φίρστεντμπεργκ, θα πληρώνει την συντήρηση του πάρκου για την επόμενη 20ετία. 

Πηγή huffingtonpost.gr/