Τι συμβαίνει με το TikTok: Γιατί το απαγορεύουν χώρες η μια μετά την άλλη

Ενα φαινομενικά «αθώο» μέσο κοινωνικής δικτύωσης που έχει προκαλέσει πολύ θόρυβο και ο ύποπτος ρόλος του Πεκίνου.

Ο Λευκός Οίκος ήρθε να προστεθεί στη λίστα με αυτούς που απαγορεύουν το TikTok στα στελέχη του, δίνοντας στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ διορία 30 ημερών για να διαγράψουν το δημοφιλές κινεζικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης από όλες τις κυβερνητικές κινητές συσκευές, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε επίσης να αφαιρέσει την εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο μικρού μήκους από τα τηλέφωνα του προσωπικού του για λόγους ασφαλείας, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τρίτη.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε παρόμοια απαγόρευση, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο επίπεδο» κινδύνου για την ιδιωτική ζωή και την ασφάλεια και το κοινοβούλιο της Δανίας ομοίως προειδοποίησε για τους κινδύνους αναφορικά με την κυβερνοασφάλεια. Είχαν προηγηθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ινδία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και η Ταϊβάν.

Το Κογκρέσο και περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ είχαν ήδη απαγορεύσει το TikTok εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να αποκτήσει προσωπικά δεδομένα χρηστών ή για να προσπαθήσει να προωθήσει παραπληροφόρηση και αφηγήματα υπέρ του Πεκίνου.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή σε στρατιωτικές συσκευές και το εκτελεστικό τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Κομισιόν) έχει απαγορεύσει προσωρινά το TikTok από τηλέφωνα των εργαζομένων.

Πάνω από τα δύο τρίτα των Αμερικανών εφήβων χρησιμοποιούν το TikTok, το οποίο ανήκει στην ByteDance, μια κινεζική εταιρεία που μετέφερε τα κεντρικά της γραφεία στη Σιγκαπούρη το 2020. Έχει στοχοποιηθεί από επικριτές που λένε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε δεδομένα χρηστών, όπως το ιστορικό περιήγησης και η τοποθεσία τους.

Η Κίνα απαντά ότι οι απαγορεύσεις αποκαλύπτουν τις ανασφάλειες της ίδιας της Ουάσιγκτον και αποτελούν κατάχρηση της κρατικής εξουσίας.

Ποιες είναι οι ανησυχίες για το TikTok

Τόσο το FBI όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η ByteDance θα μπορούσε να μοιραστεί δεδομένα χρηστών του TikTok με την αυταρχική κυβέρνηση της Κίνας.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η εταιρεία στέλνει μαζικά δεδομένα χρηστών στην Κίνα, κατά παράβαση των αυστηρών ευρωπαϊκών κανόνων απορρήτου. Επιπλέον, υπάρχει σκεπτικισμός για το περιεχόμενο του TikTok και για το κατά πόσο βλάπτει την ψυχική υγεία των εφήβων.

Ποιος πιέζει για περιορισμό του TikTok

Το 2020, ο τότε Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η κυβέρνησή του προσπάθησαν να απαγορεύσουν τις συναλλαγές με τον ιδιοκτήτη του TikTok, να τον αναγκάσουν να πουλήσει τα περιουσιακά του στοιχεία στις ΗΠΑ και να το αφαιρέσει από τα καταστήματα εφαρμογών (app stores). Τα δικαστήρια εμπόδισαν τις προσπάθειες του Τραμπ να απαγορεύσει το TikTok και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακύρωσε τις εντολές του Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αλλά διέταξε μια εις βάθος έρευνα του θέματος. Μια προγραμματισμένη πώληση των περιουσιακών στοιχείων του TikTok στις ΗΠΑ αναβλήθηκε.

Στο αμερικανικό Κογκρέσο, η ανησυχία για το συγκεκριμένο app ήταν δικομματική. Το Κογκρέσο ενέκρινε τον Νόμο «Οχι TikTok σε Κυβερνητικές Συσκευές» τον περασμένο Δεκέμβριο. Η νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση του TikTok σε ορισμένες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων για σκοπούς εθνικής ασφάλειας, επιβολής του νόμου και έρευνας.

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής αναμένεται να προχωρήσουν με ένα νομοσχέδιο που θα δώσει στον Μπάιντεν την εξουσία να απαγορεύσει το TikTok σε εθνικό επίπεδο.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η απαγόρευση θα ισχύει επίσης για ιδιωτικές συσκευές με εγκατεστημένο το email του Κοινοβουλίου και για όσες έχουν πρόσβαση στο δίκτυό του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ απαγόρευσαν την περασμένη εβδομάδα το TikTok τα τηλέφωνα του προσωπικού.

Τι λέει το TikTok για όλα αυτά

Το TikTok αμφισβητεί τις απαγορεύσεις, λέγοντας ότι δεν του δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσει σε ερωτήσεις και ότι οι κυβερνήσεις αποκόπτονται από μια πλατφόρμα που αγαπούν εκατομμύρια άνθρωποι.

Απαντώντας στην ανακοίνωση των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος Τύπου του TikTok, Μπρουκ Ομπερουέτερ, δήλωσε: «Η απαγόρευση του TikTok σε ομοσπονδιακές συσκευές πέρασε τον Δεκέμβριο χωρίς καμία συζήτηση και δυστυχώς αυτή η προσέγγιση έχει χρησιμεύσει ως παράδειγμα για άλλες κυβερνήσεις του κόσμου. Αυτές οι απαγορεύσεις είναι κάτι περισσότερο από πολιτικό θέατρο».

Πηγή: huffingtonpost.gr