Τα Φεστιβάλ της Αμμοχώστου

Η επαρχία Αμμοχώστου φημίζεται για τις παραλίες και τα παραθαλάσσια θέρετρα της, τον κοσμοπολίτικο αέρα της, αλλά για τα συναρπαστικά φεστιβάλ που προάγουν τον πολιτισμό και τα ήθη του τόπου μας. Κάτω από τον έναστρο ουρανό της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου διοργανώνονται αρκετά φεστιβάλ που τιμούν την παράδοση των ανθρώπων της Αμμοχώστου. Παρακάτω θα βρείτε μερικά από τα φεστιβάλ που μέσα στα χρόνια ανδρώθηκαν και καθιερώθηκαν ως σημαντικοί θεσμοί του τόπου μας.

Από τον Ζανέττο Λουκά

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΡΑΟΥΛΑΣ

Το όνομα της Δερύνειας έχει συνδεθεί άμεσα με την καλλιέργεια της φράουλας στον τόπο μας. Το φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος Δερύνειας σε συνεργασία με τους Φραουλοπαραγωγούς και τις οικογένειές τους. Στόχος του φεστιβάλ είναι η προβολή της πρωτοποριακής καλλιέργειας της φράουλας και η διάδοση του προϊόντος και των υποπροϊόντων της σε συνδυασμό με την παρουσίαση ποιοτικού πολιτιστικού και καλλιτεχνικού προγράμματος. Στους χιλιάδες επισκέπτες του φεστιβάλ, ντόπιους και ξένους, προσφέρονται δωρεάν άφθονες φρέσκες φράουλες και διάφορα παρασκευάσματα της φράουλας όπως χυμός, λικέρ, παγωτά κ.α. Τα φεστιβάλ Φράουλας άρχισαν από το 1999 και διοργανώνονται κάθε δύο χρόνια. Η εξαιρετική επιτυχία που σημείωσαν τα προηγούμενα φεστιβάλ το καθιέρωσαν σε θεσμό και προσελκύει πάνω από 14 χιλιάδες επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, ανάμεσά τους και πολλοί τουρίστες που συνδυάζουν τις διακοπές τους με την επίσκεψή τους στο συγκεκριμένο φεστιβάλ.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΗΜΟΥ ΣΩΤΗΡΑΣ

Η Σωτήρα είναι ένα χωριό που είναι γνωστό ότι φημίζεται για την διατήρηση των λαϊκών παραδόσεων του τόπου μας. Ένα από τα μέσα για την διατήρηση των παραδόσεων αυτών, το οποίο έγινε θεσμός, είναι το Παραδοσιακό Φεστιβάλ Δήμου Σωτήρας. Είναι μια μετεξέλιξη του Λαϊκού Πανηγυριού, και στοχεύει στην ανάδειξη του παραδοσιακού στοιχείου του τόπου μέσα από διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει διάφορες διαλέξεις, γαστρονομία, μουσική και χορό από παραδοσιακά συγκροτήματα της επαρχίας, διαγωνισμό τσιαττιστών, έκθεση παλιάς φωτογραφίας καθώς και έκθεση Κυπριακών επαγγελμάτων. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν κυρίως οργανωμένα πολιτιστικά σύνολα του Δήμου Σωτήρας. Το Παραδοσιακό Φεστιβάλ αποτελεί τον κύριο θεματοφύλακα της κυπριακής μας παράδοσης και κληρονομιάς στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΡΙΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου είναι από τα φεστιβάλ που έχουμε λατρέψει τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας αμέτρητες ώρες ψυχαγωγίας, ομορφαίνοντας τις καλοκαιρινές μας νύχτες. Έχει γίνει αγαπημένη συνήθεια, με την πλατεία να γεμίζει κόσμο κάθε βράδυ. Πλήθος κόσμου από όλη την Κύπρο καταφθάνει κάθε καλοκαίρι στον Πρωταρά, ώστε να απολαύσει υψηλής ποιότητας ταινίες κάτω από τα άστρα. Η τοποθεσία του φεστιβάλ, που έχει καθιερωθεί πλέον, είναι η Δημοτική Πλατεία Εκδηλώσεων “Λεύκολλα” στον Πρωταρά. Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την Νεολαία Παραλιμνίου για 9η συνεχόμενη χρονιά και μας βοηθά να ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα. Στο χώρο θα βρείτε συνοδευτικά ποπ-κορν, ποτά, ζαχαρωτά ακόμα και ναργηλέδες για να απολαύσετε την βραδιά σας.

MOΟNWALK

Ρομαντικός ή όχι, αυτή τη βόλτα σίγουρα δεν θες να τη χάσεις! Κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι αγναντεύουμε κάθε χρόνο τη θάλασσα, απολαμβάνοντας μουσικά ακούσματα από ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο! Καταξιωμένοι νέοι μουσικοί βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία κατά μήκος του παραλιακού πεζόδρομου της Περνέρας και του Πρωταρά, δημιουργώντας το μαγευτικό αυτό οδοιπορικό υπό το φως της πανσελήνου. Το MoonWalk είναι για όλους, μουσικόφιλους και μη, μια ευχάριστη διέξοδος από την καθημερινότητα μας, λίγο πριν το τέλος των καλοκαιρινών μας διακοπών. Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών καταφθάνει στον Πρωταρά για την αγαπημένη εκδήλωση, νέοι και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οικογένειες και παιδιά για να απολαύσουν τις μουσικές μελωδίες κάτω από το σεληνόφως.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΎ

Το Φεστιβάλ Καρπουζιού διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Φρέναρος. Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν απτή μαρτυρία της θέλησης των Φρεναριτών να κρατηθεί ζωντανή η ύπαιθρος, αλλά ταυτόχρονα συμβάλλουν και στην κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση της, δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον ελκυστικό, ακόμη και για τους ανθρώπους που κατοικούν στις πόλεις. Το Φεστιβάλ αυτό πέρα από το γεγονός ότι δίνει την ευκαιρία για την προβολή του καρπουζιού, είναι μια ευκαιρία για την ανάπτυξη πολιτιστικής δράσης στην κοινότητα. Στο φεστιβάλ Καρπουζιού οι επισκέπτες απολαμβάνουν κάθε χρόνο δωρεάν το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, καθώς και γευστικά εδέσματα που είναι φτιαγμένα από καρπούζι, δροσίζοντας έτσι τις ζεστές νύχτες του καλοκαιριού.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

Το Φεστιβάλ Αγίας Νάπας είναι αναμφισβήτητα η δημοφιλέστερη εκδήλωση στην Αγία Νάπα και μια από τις γνωστότερες εκδηλώσεις του νησιού. Γίνεται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου ώστε να συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα του Κυπριακού λαού, τις μουσικές του παραδόσεις και τη λαϊκή του τέχνη και προπαντός να απολαύσουν τη θερμή Κυπριακή φιλοξενία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες από ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες, κονσέρτα από διάφορες χώρες του κόσμου, καθώς και Κυπριακούς και ξένους λαϊκούς χορούς. Αποκορύφωμα του φεστιβάλ είναι η μεγάλη συναυλία που γίνεται συνήθως τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, προσκαλώντας ένα γνωστό καλλιτέχνη κάθε χρόνιο για να εμπλουτίσει μουσικά το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΟΛΟΚΑΣΙΟΎ

Το Φεστιβάλ Κολοκασιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα φεστιβάλ που διοργανώνονται σήμερα στην Κύπρο. Με 44 χρόνια ιστορίας το συγκεκριμένο φεστιβάλ επιδιώκει τη προώθηση και τη προβολή του κολοκασιού ως το τοπικό προϊόν της Σωτήρας και ταυτόχρονα τη μετάδοση και διάδοση της αγάπης για το μοναδικό αυτό έδεσμα. Το κολοκάσι είναι πλέον ένα από τα σημαντικά παραδοσιακά προϊόντα του τόπου και ως γνωστό έχει πιστοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως προϊόν Π.Ο.Π. με την επωνυμία Κολοκάσι Σωτήρας / Κολοκάσι-Πούλλες Σωτήρας. Στο Φεστιβάλ κάθε χρόνο παρουσιάζονται νέοι τρόποι μαγειρέματος του κολοκασιού και το κοινό έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει με δωρεάν γευσιγνωσία τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις εναλλακτικές συνταγές με βάση το κολοκάσι, τις οποίες δημιούργούνται ειδικά για το Φεστιβάλ από επαγγελματίες σεφ και bartenders.

ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ

Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας γίνεται κάθε Οκτώβριο και έχει ως μοναδικό γνώμονα να προσφέρει στο κοινό εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας και αισθητικής και να προβάλει τις καλλιτεχνικές δημιουργίες μια άλλης εποχής, της Μεσαιωνικής. Με ζωντανή μεσαιωνική μουσική, χορό και θέατρο, τυμπανιστές, άλογα, ξυλοπόδαρους και μορφές αλλοτινές, περνάμε τις Πύλες του Χρόνου και ζούμε μία υπέροχη μεσαιωνική εμπειρία, με φόντο το γραφικό, μεσαιωνικό μοναστήρι της Παναγιάς της Αγίας Νάπας. Σε ένα πραγματικό μεσαιωνικό σκηνικό ζωντανεύει το παραμύθι με πραματευτάδες πριγκίπισσες και Ιππότες, τροβαδούρους, ζογκλέρ, ξυλοπόδαρους, άλογα, άμαξες και κάθε λογής μουσικούς και χορευτές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλους μας να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να γίνουμε μέρος αυτής της μαγικής πολιτιστικής διοργάνωσης.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΡΟΤΟΎ

Το Φεστιβάλ Καρότου είναι μια από τις πιο μεγάλες διοργανώσεις στην κοινότητα Λιοπετριού, όπου έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια. Την ξεχωριστή διοργάνωση αναλαμβάνει κάθε χρόνο η Πολιτιστική Επιτροπή του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιοπετριου. Οι επισκέπτες, με αφορμή το φεστιβάλ, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν διάφορες συνταγές από καταξιωμένους chefs, φτιαγμένες με μαεστρία και με βασικό υλικό το καρότο. Τα οργανωμένα σύνολα και σύνδεσμοι αναλαμβάνουν κάθε χρόνο την πώληση διάφορων παρασκευασματων από καρότο, όπως γλυκό καρότο, carrot cakes, ντόνατς με κρέμα και μαρμελάδα καρότου, κρουασάν με μαρμελάδα καρότου, λουκουμάδες, παγωτό, χυμούς, μαργαρίτα και κοκτέιλ καρότου, καρότα ξιδάτα, καρότα τηγανιτά με αυγά και διάφορα ποτά. Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται μουσικά από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει συνήθως και μεγάλα ονόματα της Ελληνικής μουσικής σκηνής.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΑΤΑΣ

Το χωριό Αυγόρου είναι ένα από τα χωριά των Κοκκινοχωρίων, που φημίζεται για την παραγωγή λαχανικών και φρούτων, αλλά κυρίως για την καλλιέργεια πατάτας. Μια πολύ ιδιαίτερη γιορτή, έχει καθιερωθεί με σκοπό την προώθηση του τοπικού προϊόντος, της πατάτας, αλλά επίσης για να δώσει την ευκαιρία σε όλους να δοκιμάσουν ξεχωριστά εδέσματα με κυρίως υλικό την πατάτα. Μερικά από τα εδέσματα που διατίθενται είναι: πατατα στριφτή, πατατοπιττάκια, και το ιδιαίτερο παγωτό πατάτας. Με πολλές καινοτομίες και ευχάριστες εκπλήξεις για τους χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Κύπρου, το Παγκύπριο Φεστιβάλ Πατάτας είναι ο ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν όμορφα και να γευτούν νόστιμα πιάτα με πρωταγωνιστή την πατάτα!