Τα νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη το 2020

Μπορεί το 2020 να έχει χαραχτεί στις μνήμες όλων ως ένα ανατρεπτικό έτος, υπήρχαν ωστόσο και μερικές αχτίδες φωτός στον ορίζοντα. Οι ανακαλύψεις νέων ειδών στην πανίδα του πλανήτη δεν θα μπορούσε να μην συγκαταλέγονται στις καλές ειδήσεις του έτους που φεύγει. 

Από τον βάτραχο μήκους 1cm έως έναν νέο τύπο αράχνης που πήρε το όνομά του από τον αστέρα του κινηματογράφου, Χοακίν Φοίνιξ , εδώ είναι μερικές από τις κορυφαίες ανακαλύψεις.

Achalinus zugorum

Rare iridescent snake discovered in Vietnam in the Ha Giang province. The species is part of a rare genus of burrowing snakes that branched from the evolutionary tree earlier than most other groups. The researchers named the new species Achalinus zugorum https://t.co/FS9lc1e84b— Alfons López Tena (@alfonslopeztena) December 13, 2020

Η ανακάλυψη αυτού του νέου είδους ιριδίζοντος φιδιού (που αλλάζει χρώμα ανάλογα με την γωνία πρόσπτωσης του φωτός) έγινε τυχαία στα δάση του Βόρειου Βιετνάμ, σύμφωνα με το The Independent.Κατά την διάρκεια παρατήρησης οικοσυστημάτων, το φίδι βρέθηκε στη μέση του δρόμου, με σκοτεινές σχεδόν ολογραφικές κλίμακες στο δέρμα του που άλλαξε με την παρουσία φωτός (άρχισαν να γίνονται μπλε) και παράξενα μάτια, χωρίς φωτοϋποδοχείς και αποτελεί μέρος του σπάνιου γένους Αχαλίνου. 

Φάλαινα με ράμφος

Τα νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη το

Τον Νοέμβριο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα εντελώς νέο είδος φάλαινας με ράμφος στα δυτικά παράλια του Μεξικού, σύμφωνα με το NBC. Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε κατά λάθος τρεις άγνωστες ποικιλίες αυτής της φάλαινας στα νησιά San Benito.  Έχουν μυτερά ρύγχη και μήκος έως και 50 μέτρων.


Η σαλαμάνδρα της Carolina Sandhills

Το 64ο είδος σαλαμάνδρας της Βόρειας Καρολίνας μόλις ανακαλύφθηκε. Το πλάσμα βρίσκεται ως επί το πλείστον σε πηγές, διαρροές και μικρές ροές μαύρου νερού στην περιοχή Sandhills της Βόρειας Καρολίνας, σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Βόρειας Καρολίνας. Οι σαλαμάνδρες είναι πολύ μικρές και έχουν έντονο κοκκινωπό χρώμα.

Cnemaspis Avasabinae 

Yet another new species of South Asian Cnemaspis, this time from the Eastern Ghats of India! The abstract is pasted…Δημοσιεύτηκε από Akshay Khandekar στις Τρίτη, 23 Ιουνίου 2020

Το συγκεκριμένο ερπετοειδές ανακαλύφθηκε ανατολικά της Ινδίας. Εντοπίστηκε σε ένα ξηρό δάσος με αειθαλή δέντρα, κάτω από βράχια. Έχει γκριζωπό ροζ χρώμα και έξι καφέ σκούρες ουλές, με μέγεθος μικρότερο από 2,9 εκατοστά.

Ο βάτραχος με τα μάτια του σατανά 

Devil-eyed frog discovered in the Andeshttps://t.co/Ed8FiR4gh7— Feedpushr feeds. (@feedpushr) December 14, 2020

Παρόλο που θεωρήθηκε ότι εξαφανίστηκε τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ένα νεόκτιστο υδροηλεκτρικό φράγμα στις Βολιβιανές Άνδεις ήταν αρκετό για να υπενθυμίσει την παρουσία του, επομένως δικαίως συγκαταλέγεται στην λίστα.  Είναι μαύροι με διογκωμένα κόκκινα μάτια, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα γιατί πήρε αυτόν τον τίτλο.

Duobrachium Sparksae Comb Jellyfish

Τα νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη το

Πρόκειται για νέο είδος μεδουσών που ανακαλύφθηκαν το 2015, αλλα επισημοποιήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Έχει οκτώ σειρές δοντιών και έναν ασυνήθιστο τρόπο κίνησης που μοιάζει με εκείνη ενός αερόαστατου.  

Μεγαλύτερα ανεμόπτερα 

Τα μεγαλύτερα ανεμόπτερα είναι θηλαστικά που μοιάζουν με πόσουμ και προέρχονται από τα δάση της Ανατολικής Αυστραλίας, τα οποία επιβιώνουν ως επί το πλείστον σε φύλλα ευκαλύπτου ανάμεσα στις κορυφές των δέντρων του δάσους. Φέτος, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπήρχαν τρεις διαφορετικοί τύποι σε αντίθεση με έναν, αφού παρατήρησαν διάφορες μορφολογικές διαφορές. Η αλληλουχία DNA στο Πανεπιστήμιο James Cook επιβεβαίωσε επίσημα την ύπαρξη τριών τύπων, οι οποίοι αναφέρονται τώρα στη μελέτη ως Petauroides volans, Petauroides minor και Petauroides armillatus. 

Λιλιπούτειος βάτραχος 

‘Ecological Swat team’ comprised of scientists from @ConservationOrg & @LaPazAlcaldia scientists has discovered 20 previously unknown species in the misty cloud forests & cascading waterfalls that flank Bolivia’s Zongo valley.

Via @guaridan@dpcarringtonhttps://t.co/hAdjBku7BI— Conservation Intl (@ConservationOrg) December 14, 2020

Ένα από τα μικρότερα αμφίβια στον κόσμο και ανακαλύφθηκε φέτος, γνωστός ως λιλιπούτειος βάτραχος. Σύμφωνα με το CNN, έχει μήκος 1 εκατοστό και έχει καμουφλαρισμένο καφέ χρώμα. Μεταξύ του χρωματισμού του βατράχου, του μικρού μεγέθους και της τάσης να κρύβεται σε βρύα και έδαφος σε όλες τις Άνδεις, οι επιστήμονες δυσκολεύτηκαν πολύ να το εντοπίσουν. 

Η βελούδινη αράχνη (Loureedia Phoenixi Spider)

Ένα νέο είδος αράχνης που ονομάζεται Loureedia phoenixi ανακαλύφθηκε στο Ιράν , σύμφωνα με το Science Daily, το οποίο χαρακτηρίζεται ως βελούδινη αράχνη. Το είδος είναι σχετικά απαλό και πολύχρωμο, και πήρε το όνομά του από τον Χοακίν Φοίνιξ, καθώς το σχέδιό της μοιάζει εμε εκείνο του Τζόκερ στην ομώνυμη ταινία.  

Σεμνοπίθηκος Popa

A “new” species of primate was discovered in Myanmar, and scientists say it is already facing extinction.

The Popa langur has been around for at least 1M years but is very reclusive. Due to habitat loss by logging and agriculture, there are now just 200-250 left.

📷: Thaung Win pic.twitter.com/zE6GiKxBol— AJ+ (@ajplus) November 13, 2020

Διαθέτει μακρά ιστορία στην φύση με τους λευκούς δακτυλίους γύρω από τα μάτια του και την τούφα γούνας στο κεφάλι του. Ένα δείγμα που βρέθηκε από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας πριν από 100 χρόνια προέβλεψε την ύπαρξή του, αλλά το 2020, οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν ένα γενετικό ταίριασμα με περιττώματα που ανακαλύφθηκαν στα δάση της Μιανμάρ. Ζουν σε τέσσερις ξεχωριστούς πληθυσμούς – σε μεγάλο βαθμό στο Όρος Πόπα – αλλά απειλούνται σοβαρά, οπότε οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορούν να κατοικήσουν ξανά.

 Ορεινή Fer-De-Lance οχιά

Τα νέα είδη που ανακαλύφθηκαν στον πλανήτη το

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δηλητηριώδες φίδι και βρίσκεται στην χαμηλή βλάστηση των βουνών των Άνδεων. Διαθέτει κόκκινα, κίτρινα και πράσινα σημάδια, καθώς και ογκώδεις κυνόδοντες και λάκκους ανίχνευσης θερμότητας στο κεφάλι του, που το βοηθούν να κυνηγάει το θήραμα. Περιττό να πούμε, δεν θα θέλατε να συναντήσετε αυτό το εντυπωσιακό αλλά επικίνδυνο ερπετό. 

Tegula Kusairo Yamazak

Ένα νέο είδος βρώσιμου σαλιγκαριού ανακαλύφθηκε στην Ιαπωνία τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με το Phys.org. Το κέλυφος του είναι καφετί πράσινο, με κίτρινο ή άσπρο κάτω μέρος. Κατοικεί γενικά σε λασπώδεις, γεμάτες με χαλίκια περιοχές σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Ιαπωνίας στην ενδοχώρα του Seto, στον κόλπο uramura στο νομό Nagasaki, στον κόλπο Kinkō και στο νότιο άκρο της Νότιας Κορέας.

Πηγή huffingtonpost.gr/