Τέλος στο δικαίωμα της άμβλωσης σε πολιτείες των ΗΠΑ;

Η Αμερική γυρνά σχεδόν μισό αιώνα πίσω τη στρόφιγγα.

Πολλές είναι οι πολιτείες της Αμερικής που τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων στην άμβλωση.

Όπως φαίνεται, η αμερικανική δικαστική Αρχή κάνει κινήσεις προκειμένου να ποινικοποιηθεί η άμβλωση σε ορισμένες πολιτείες της Αμερικής, κάτι που θα γυρίσει τη χώρα χρόνια πίσω, πριν την ιστορική απόφαση του 1973, απόφαση-ορόσημο που νομιμοποίησε την άμβλωση σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα του GUTTMACHER INSTITUTE, του ερευνητικού οργανισμού των δικαιωμάτων σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, συνολικά 26 πολιτείες φαίνεται πως θα δώσουν το πράσινο φως στην απαγόρευση των αμβλώσεων, κάτι που έχει φέρει ποικίλες αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ορισμένες πολιτείες της Αμερικής -μεταξύ αυτών και το Μίσιγκαν- θα δέχονται γυναίκες ώστε να προχωρήσουν σε άμβλωση και μάλιστα σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε πως, γυναίκες σε δυσχερή οικονομική θέση δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν.

Σίγουρα, το ζήτημα των ανεπιθύμητων γεννήσεων θα φέρει μεγάλες κοινωνικές κρίσεις, αφενός θα αυξηθούν τα περιστατικά οικογενειακής βίας και παράλληλα οι γυναίκες θα καταφύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους άμβλωσης, όπως παράνομες και μη ιατρικά ελεγχόμενες φαρμακευτικές αγωγές.


Φωτογραφία: Shutterstock / Η δικηγόρος Gloria Allred μαζί με την πελάτισσά της γνωστή ως Jane Roe στα σκαλιά του Καπιτωλίου των ΗΠΑ  

Η απόφαση ορόσημο του 1973

Πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, στην οποία έκρινε ότι το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου να επιλέξει την άμβλωση.

Η απόφαση αφορούσε την περίπτωση της Norma McCorvey -γνωστής με το ψευδώνυμο Jane Roe- η οποία το 1968 έμεινε έγκυος στο τρίτο της παιδί. Η McCorvey ήθελε να προχωρήσει σε άμβλωση, αλλά ζούσε στο Τέξας όπου η άμβλωση ήταν παράνομη εκτός από τις περιπτώσεις που ήταν απαραίτητο για να σωθεί η ζωή της μητέρας.

Το 1968, σε ηλικία 21 ετών, η McCorvey έμεινε έγκυος για τρίτη φορά. Σύμφωνα με την ίδια, όπως αναφέρει η The Washington Post., οικία πρόσωπά της τη συμβούλεψαν να ισχυριστεί ψευδώς ότι είχε βιαστεί με σκοπό να μπορέσει να κάνει νόμιμη άμβλωση.

Έπειτα, λόγω έλλειψης αστυνομικών αποδεικτικών στοιχείων, το σχέδιο απέτυχε και η McCorvey αργότερα παραδέχτηκε πως η κατάθεσή της ήταν ψευδής.

Προσπάθησε να κάνει παράνομη άμβλωση, αλλά η κλινική είχε πια κλείσει.

Η ίδια πάντως την ιστορία της Αμερικής, αφού μαζί με τις δικηγόρους Sarah Weddington και Linda Coffee, υπέβαλαν αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ, ισχυριζόμενες ότι οι νόμοι του Τέξας για τις αμβλώσεις ήταν αντισυνταγματικοί. Και, πράγματι ήταν.

Τον Ιανουάριο του 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση υπέρ της McCorvey, τονίζοντας ότι στο Σύνταγμα υπάρχει το «δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή» που προστατεύει το δικαίωμα μιας εγκύου να επιλέξει μόνη της τι θα κάνει. Η απόφαση επικρίθηκε από κάποιους, ενώ άλλοι τη χαρακτήρισαν παράδειγμα δικαστικού ακτιβισμού.

Τώρα, στις 2 Μαΐου 2022, η διεθνής ειδησεογραφική ιστοσελίδα Politico.eu έλαβε ένα αρχικό σχέδιο -που διέρρευσε από τον δικαστή Samuel Alito-, το οποίο υποδηλώνει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο είναι έτοιμο να ανατρέψει όσα είχαν μέχρι στιγμής ψηφιστεί.

bovary.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news