Τέλος εποχής; Η Κούβα επιτρέπει πλέον τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

Η Κούβα ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει να λειτουργούν ιδιωτικές επιχειρήσεις στους περισσότερους τομείς, προχωρώντας σε μία σημαντική μεταρρύθμιση της κρατικά ελεγχόμενης οικονομίας της.   

Η υπουργός Εργασίας, Μάρτα Έλενα Φέιτο, δήλωσε ότι η λίστα με τις εγκεκριμένες δραστηριότητες επεκτάθηκε από τις 127 σε πάνω από 2.000. Μόνο μία μειονότητα τομέων θα είναι αποκλειστικά κρατικοί, συμπλήρωσε. 

Η οικονομία της Κούβας έχει πληγεί σφοδρά, τόσο από την πανδημία όσο και από τις κυρώσεις που επέβαλε η διοίκηση Τραμπ. Πέρυσι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 11%, η μεγαλύτερη μείωση έπειτα από σχεδόν τρεις δεκαετίες, ενώ οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε βασικά αγαθά.   

Η Φέιτο δήλωσε ότι 124 οικονομικές δραστηριότητες θα εξαιρούνται από την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, αλλά δεν διευκρίνισε ποιες θα είναι αυτές. «Η συνέχιση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα είναι ο στόχος αυτής της μεταρρύθμισης», δήλωσε, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η κίνηση θα βοηθήσει «να απελευθερωθούν παραγωγικές δυνάμεις» του ιδιωτικού τομέα, συμπλήρωσε.   

Ειδικοί επί της περίπλοκης οικονομίας της Κούβας λένε πως το βήμα αυτό ουσιαστικά ανοίγει σχεδόν όλη την οικονομική δραστηριότητα του νησιού σε κάποιας μορφής ιδιωτική πρωτοβουλία, επισημαίνει το BBC.   

Αυτό θα αποτελέσει σημαντική τονωτική ένεση για εκείνους που τρέφουν ελπίδες να κάνουν το βήμα από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε κάποιο μέσου μεγέθους επιχειρηματικό τόλμημα. Πέρα από τις χιλιάδες μικρές φάρμες, ο μη κρατικός τομέας της Κούβας αποτελείται κυρίως από μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις τεχνιτών, οδηγών ταξί και εμπόρων. Περίπου 600.000 άνθρωποι- σχεδόν το 13% του εργατικού δυναμικού- εντάχθηκαν στον ιδιωτικό τομέα όταν προέκυψε αυτή η ευκαιρία.   

Όμως, μεγάλος αριθμός των ιδιωτικών επιχειρήσεων εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία του νησιού, που έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία και τις κυρώσεις. Με δεδομένο το πόσο αργά τείνουν να προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα, μπορεί να χρειαστεί κάποιος καιρός για να γίνει αντιληπτή η αλλαγή στην καθημερινή οικονομική ζωή, σημειώνει το BBC. 

Πηγή e-daily.gr/