Στο Αφγανιστάν οι γυναίκες δολοφονούνται επειδή είναι δημοσιογράφοι

Τον Δεκέμβριο του 2020, η δημοσιογράφος Malalai Maiwand σκοτώθηκε μαζί με τον οδηγό της στη Jalalabad, μια Ανατολική πόλη του Αφαγανιστάν, στο δρόμο προς το γραφείο. Η μητέρα της, που ήταν ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, σκοτώθηκε επίσης πέντε χρόνια νωρίτερα από άγνωστους ένοπλους.

Στις 2 Μαρτίου του 2021, η Mursal Wahidi, η Sadia Sadat και η Shahnaz Roafi, που όλες εργάζονταν στον τηλεοπτικό σταθμό Enikass TV, πυροβολήθηκαν σε διαφορετικές τοποθεσίες στην ανατολική πόλη Jalalabad, στην επαρχία Nangarhār. Η Saadia και η Shahnaz ήταν οι πρώτες που δολοφονήθηκαν στις 4 μ.μ στον δρόμο, ενώ η Mursal Habibi δολοφονήθηκε σε άλλη περιοχή μέσα σε λίγα λεπτά από την πρώτη επίθεση.

Πηγή gulftoday

Ο τηλεοπτικός σταθμός στο Jalalabad αναγκάστηκε να διώξει τις γυναίκες δημοσιογράφους από τον χώρο εργασίας τους για την ασφάλειά τους, αφού οι τέσσερις νεαρές γυναίκες δημοσιογράφοι -από το σύνολο των δέκα γυναικών που δουλεύουν στον σταθμό- βρέθηκαν δολοφονημένες.

Οι γυναίκες αποτελούν μεγάλο αριθμό του συνόλου των ανθρώπων που σκοτώνονται σήμερα στο πλαίσιο μιας θανατηφόρας εκστρατεία στοχευμένων επιθέσεων στο Αφγανιστάν από εξτρεμιστικές ομάδες που αντιτίθενται στη γυναικεία ανεξαρτησία και θέλουν τις γυναίκες μόνο μέσα στο σπίτι.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, περισσότερες από 300 γυναίκες δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους σε διάφορα μέρη του Αφγανιστάν τους τελευταίους μήνες για να σώσουν τη ζωή τους.

Η έκθεση υπογράμμισε επίσης τον αυξανόμενο κίνδυνο δολοφονιών που στοχεύουν σκόπιμα γυναίκες δημοσιογράφους, δικαστές και ακτιβιστές.

Πηγή ampa.lifo.gr/