Στη Χώρα των Μπούκληδων
Της Βέρας Κοσμά
Φωτογραφία: Έλενα Παρασκευά
Η Μαρία Κρέμμα Μότη και η Άντρη Κρητικού Ζάνη μεταφέρουν δυνατά μηνύματα μέσα από ένα…παραμύθι.
“Ένα μυαλό ίσον μετριότητα δύο μυαλά ίσον δημιουργικότητα”. Αυτό είναι ρητό ζωής για τις Μαρία Κρέμμα Μότη και Άντρη Κρητικού Ζάνη, που τις οδήγησε σε μια κοινή πορεία συνεργασίας. Οι δύο συγγραφείς γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Αγία Νάπα και σπούδασαν και οι δύο τους Παιδαγωγικά. Η αγάπη τους για τα παιδιά τις ώθησε να ασχοληθούν με την συγγραφή και παρουσίαση παιδικών κουκλοθεάτρων, έχοντας στο ιστορικό τους αρκετές παραστάσεις, καθώς επίσης και τη συγγραφή παιδικών βιβλίων.
Μαζί έγραψαν και παρουσίασαν σε παιδιά πάρα πολλά κουκλοθέατρα με ποικίλη θεματολογία. Το 2007 εξέδώσαν το πρώτο τους παραμύθι με τίτλο: “Η Φαντασμένη Αγελάδα και άλλα Παραμύθια”. Όσον αφορά το δεύτερο παραμύθι “Στη Χώρα των Μπούκληδων” υλοποιήθηκε έχοντας σαν κίνητρο ένα κοριτσάκι που πάλεψε με την ασθένεια του καρκίνου και δυστυχώς έχασε την μάχη για την ζωή.
Ποια ήταν όμως η αφορμή για το τελευταίο τους παραμύθι; «Το 2016, τέσσερα χρόνια πριν την έκδοση του παραμυθιού, πραγματοποιήσαμε μια συγκινητική θεατρική παράσταση εις μνήμη της μικρής Αναστασίας με το σενάριο του παραμυθιού. Σαν συντελεστές και πρωταγωνίστριες στη παράσταση αυτή, μαζί με τους υπόλοιπους ηθοποιούς οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι διδακτήκαμε πολλές και σημαντικές αξίες. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης δούλεψαν αδιάκοπα και αφιλοκερδώς, τους οποίους οι δύο συγγραφείς ευχαριστούν και τα έσοδα της παράστασης διατέθηκαν σε οικογένεια που μέλος της νόσησε με καρκίνο.
Η ιστορία του παραμυθιού μας μεταφέρει σε μια αλλιώτικη χώρα όπου ένας εγωιστής βασιλιάς ενδιαφέρεται μόνο για τα κεφάλια των υπηκόων του και συγκεκριμένα για τις λαμπερές και ευφάνταστες μπούκλες τους, εξού και ο τίτλος του παραμυθιού “Στη Χώρα των Μπούκληδων”. Όμως στη περιβόητη Μπουκλοχώρα κάνει την εμφάνιση του ένα κοριτσάκι με ιδιαίτερο κεφάλι το οποίο θα αλλάξει όχι μόνο την ζωή του βασιλιά αλλά και όλων των κατοίκων. Η Ζωή, η ηρωίδα του παραμυθιού μας αντιπροσωπεύει όλα εκείνα τα παιδιά που με δύναμη ψυχής παλεύουν καθημερινά με τον καρκίνο.
Στόχος των δύο συγγραφέων είναι να αγαπηθεί το παραμύθι από μικρούς και μεγάλους αναγνώστες και να κατανοήσουν τα δυνατά μηνύματα μέσα από αυτό. Να ξέρουν πάντα ότι μετά από μια καταιγίδα θα φανεί το ουράνιο τόξο. «Πρέπει να κρατάμε αναμμένη την φλόγα της ελπίδας στη καρδιά μας και να μην τα παρατάμε ποτέ». Επιπλέον, ευελπιστούν σε όσον το δυνατό περισσότερες πωλήσεις για να υλοποιήσουν τον στόχο τους και να διαθέσουν τα έσοδα στους “Μικρούς Ήρωες”, που έχει ιδρύσει εις μνήμη του παιδιού του ο Λουκάς Φουρλάς.
Μεταξύ των δύο συγγραφέων υπάρχει άπειρη αγάπη και στήριξη, συστατικά τα οποία τις βοηθούν να συνεργάζονται άψογα και κατ ́ επέκταση να δημιουργούν. Όσον αφορά τον ψυχικό κόσμο των παιδιών μας αναφέρουν πως: «Δεν είναι τόσο εύκολο αν δεν γνωρίζεις τον ψυχικό κόσμο των παιδιών, τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους. Ειδικά όταν καταπιάνεσαι με ένα λεπτό και ιδιαίτερο θέμα όπως ο παιδικός καρκίνος, όπου είναι και το περιεχόμενο του δεύτερου μας παραμυθιού. Ως επαγγελματίες νηπιαγωγοί που ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με τα παιδιά, προσπαθήσαμε με ένα όμορφο και ξεχωριστό τρόπο να παρουσιάσουμε στα παιδιά ένα κοινωνικό θέμα». Κλείνοντας, αναφέρουν κάτι που συμπεριλαμβάνεται και στο παραμύθι τους: “Αυτό που έχει πραγματική αξία δεν είναι η εξωτερική εμφάνιση, αλλά το χρώμα της ψυχής”.