Σταν Λι: 100 χρόνια από τη γέννηση του πραγματικού υπερήρωα της Marvel

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο κόσμος των κόμικ βρισκόταν σε παρακμή. Ωσπου αυτός ο εκνευριστικός 40άρης που καθόταν σε μια γωνιά και έπαιζε φλάουτο, μεταμόρφωσε το σύμπαν της Marvel, αλλάζοντας το συλλογικό φαντασιακό, όχι μόνον των ΗΠΑ, αλλά ολόκληρου του κόσμου

«Τις περισσότερες φορές τον Σταν τον βάζαμε να σβήνει τις μολυβιές από τα γραφεία ή τον στέλναμε να φέρει καφέδες. Τον παίρναμε για μεσημεριανό και προσπαθούσε να είναι φιλικός», είχε αναφέρει ο Τζο Σάιμον, πρώτος διευθυντής της Timely Comics, της εκδοτικής εταιρείας που ίδρυσε ο μεγαλοεκδότης Μάρτιν Γκούντμαν και από την οποία στη συνέχεια προέκυψε η θρυλική Marvel. «Οταν δεν είχε τίποτα να κάνει, καθόταν στη γωνία του τμήματος γραφικών, παίζοντας το μικρό του φλάουτο, πίκολο ή οτιδήποτε άλλο, τρελαίνοντας τον Κίρμπι. Ο Τζακ τού ούρλιαζε να σταματήσει», είχε προσθέσει.

Οσον αφορά το μουσικό όργανο, σε διαφορετικές εκδοχές είναι οκαρίνα, ακόμη και σφυρίχτρα. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι πως δεν επρόκειτο για τον καλύτερο τρόπο για να προσεγγίσει κανείς τον Τζακ Κίρμπι, έναν από τους κορυφαίους συγγραφείς και σχεδιαστές κόμικς στην ιστορία, ο οποίος κατάφερε με το έργο του να επηρεάσει ακόμη και καλλιτεχνικές πρωτοπορίες όπως η pop art.

«Θυμάμαι τον Σταν να κάθεται στο τραπέζι μου και να παίζει παίζοντας φλάουτο, εμποδίζοντας τη δουλειά μου. Εγώ έπαιρνα πολύ στα σοβαρά τη δουλειά μου ενώ εκείνος δεν ήταν ποτέ σοβαρός σε τίποτα», είχε πει ο ίδιος ο Κίρμπι ενώ ο Τζο Σάιμον είχε επίσης αναφέρει ότι θυμόταν τον Κίρμπι να γρυλίζει συχνά φράσεις τύπου «Μια μέρα θα το σκοτώσω αυτό το παιδί!».

Εάν αυτό το παιδί ζούσε ακόμα (εγκατέλειψε τα εγκόσμια τον Νοέμβριο του 2018) σήμερα θα ήταν εκατό χρονών. Για τον Σταν Λι ο λόγος, ο οποίος παρά την κάθε άλλο παρά πολλά υποσχόμενη παραπάνω αρχή του στον κόσμο της Marvel (περιγράφεται στο βιβλίο «True Believer» που κυκλοφόρησε πρόσφατα και υπογράφει ο Εϊμπραχαμ Ρίσμαν) κατέστη τελικά ο πιο διάσημος δημιουργός κόμικ στον πλανήτη, αλλάζοντας το συλλογικό φαντασιακό, όχι μόνον των ΗΠΑ, αλλά ολόκληρου του κόσμου.

«Η δεκαετία του 1960 ήταν η πιο εκπληκτική δεκαετία του Σταν Λι, κατά την οποία σκέφτηκε ιδέες και σενάρια για τις πρώτες εμφανίσεις ηρώων όπως οι αυθεντικοί X-Men, Iron Man, Thor, Hulk, Black Panther, Daredevil και Doctor Strange», γράφει στο The Conversation ο Αλεξ Φιτς, λέκτορας και υποψήφιος διδάκτορας της σχολής Αρχιτεκτονικής και Κόμικς του Πανεπιστημίου του Μπράιτον.

Εξηγεί πως η αποκαλούμενη «μέθοδος Marvel» για τη συγγραφή κόμικ, η οποία βασίζεται σε μια συνεργατική σχέση μεταξύ εικονογράφου και σεναριογράφου, παρείχε στον Σταν Λι τη δυνατότητα να γράψει τα σενάρια αρκετών εκατοντάδων ιστοριών κατά τη δεκαετία του 1960.

Ο Στάνλεϊ Μάρτιν Λίμπερ (ο οποίος στη συνέχεια άλλαξε το όνομά του σε Σταν Λι) γεννήθηκε την 28η Δεκεμβρίου του 1922 στο Μανχάταν, στο διαμέρισμα των εβραίων ρουμάνων γονιών του. Ο πατέρας του ήταν ράφτης ενώ ο έφηβος Σταν εργάστηκε ως παραπαίδι, ως ταξιθέτης και ως κλητήρας, μεταξύ άλλων, πριν στραφεί στο γράψιμο, αρχικά συντάσσοντας νεκρολογίες (προκαταβολικά) για μια εφημερίδα και διαφημιστικό υλικό για το Εθνικό Κέντρο Φυματίωσης των ΗΠΑ.

Στην Timely Comics (μετέπειτα Atlas Comics και μετέπειτα Marvel) άρχισε να εργάζεται, ως βοηθός συντάκτη, το 1939. Πρώτη φορά το όνομά του τυπώθηκε σε ένα από τα πρώτα τεύχη του «Captain America» το 1941. Ωστόσο, επρόκειτο να περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια, έως ότου ο Σταν Λι να διακριθεί ως ένας από τους δημιουργούς που αναζωογόνησαν τον κόσμο των σούπερ ηρώων.

Ο βρετανός ειδικός στα κόμικ εξηγεί πως σούπερ ήρωες υπήρχαν από τη δεκαετία του 1930, με την DC Comics να κυριαρχεί αρχικά, χάρη στον Batman, τον Superman και την Wonder Woman. Αλλά στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο κόσμος των σούπερ ηρώων βρισκόταν σε παρακμή, με τη Marvel να ποντάρει κυρίως σε σειρές επιστημονικής φαντασίας και τρόμου.

Όμως για το τελευταίο τεύχος της Amazing Fantasy, μιας μάλλον αποτυχημένης σειράς κόμικς της Marvel, ο Σταν Λι, σε συνεργασία με τον Στιβ Ντίτκο, επινόησαν έναν νέο χαρακτήρα, τον… Spider-Man, ο οποίος συνάρπασε, φυσικά, τα πλήθη, συμβάλλοντας στην αναβίωση του είδους των σούπερ ηρώων.

Το 1960 οι δημιουργοί της DC Comics σκέφτηκαν να συνασπίσουν τους πιο δημοφιλείς από τους σούπερ ήρωές τους για να δημιουργήσουν την περίφημη «Justice League of America». Στην Marvel, παρότι ο Σταν Λι είχε συν-δημιουργήσει, από κοινού με άλλους κορυφαίους δημιουργούς, δημοφιλείς σούπερ ήρωες όπως ο Hulk, ο Iron Man και ο Ant Man, μόλις έναν χρόνο μετά τις πρώτες εμφανίσεις τους, είχε τη φαεινή ιδέα να τους ενώσει για να δημιουργήσει τους Avengers.

Σύντομα από αναπληρωματικός συντάκτης προάχθηκε στη θέση του αρχισυντάκτη της Marvel, «εν μέρει λόγω της μεταπήδησης των δημιουργών του “Captain America” Τζο Σάιμον και Τζακ Κίρμπι στην DC, επειδή δεν δικαιούνταν μερίδιο από τα κέρδη, και ενδεχομένως διότι ήταν ξάδελφος της γυναίκας του ιδιοκτήτη (της Marvel)», γράφει ο Αλεξ Φιτς.

Έχοντας υπάρξει επί χρόνια ο εγκέφαλος και το δημόσιο πρόσωπο της Marvel, η εταιρεία δεν έπαψε ποτέ να τιμά τον κορυφαίο δημιουργό της, προσφέροντας στον Σταν Λι τη δυνατότητα, από το 2000 έως το 2018, να εμφανίζεται (καμέο) σε σχεδόν όλες τις ταινίες της Marvel με πρωταγωνιστές τους διάσημους σούπερ ήρωές του.

Πηγή: Protagon.gr