Στέψη Καρόλου: Βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας και επίσημα σε μια ιστορική τελετή (Εικόνες-Βιντεο – Live)

Η εντυπωσιακή ενθρόνιση του Καρόλου Γ’ μέσα σε πανηγυρικό κλίμα με χιλιάδες καλεσμένους και εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο.

Στο Λονδίνο, είναι στραμμένα τα φώτα της δημοσιόητας για την τελετή ενθρόνισης του Καρόλου ΄Γ βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου.

LIVE εικόνα του BBC για την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ′ και η βασίλισσα Καμίλα αναχώρησαν από τα Ανάκτορα του Μπάκιγιγχαμ, το μεσημέρι του Σαββάτου με πομπή για το Αβαείο του Γουεστμίνστερ.

Ο Κάρολος και η Καμίλα επέβαιναν στην «Diamond Jubilee State Coach», την κλειστή άμαξα που σέρνουν έξι άλογα. Εκατοντάδες στρατιώτες έλαβαν μέρος σε αυτή την πομπή από το Μολ, τη μακρά λεωφόρο που ξεκίνησε από το Μπάκιγχαμ και έφτασε μέχρι την Τραφάλγκαρ Σκουέαρ. Η πομπή διέσχισε στη συνέχεια το Γουάιτχολ, το τετράγωνο των υπουργείων.

Ο Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα έφθασαν στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ για την τελετή στέψης που ξεκίνησε στις 13:00 ώρα Ελλάδας ενώπιον 2.200 ηγετών από όλο τον κόσμο και άλλων επισήμων. Μεταξύ των προσκεκλημένων είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο πρωθυπουργός, εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, αρχηγοί κρατών και άλλοι βασιλείς από όλο τον κόσμο.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι προσκεκλημένοι είναι τέσσερις φορές λιγότεροι σε σχέση με την τελετή για τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 1953, όπου έδωσαν το «παρών» 8.000 άνθρωποι.

Χιλιάδες κόσμου έχουν εδώ και μέρες κατασκηνώσει στα σημεία που θα περνούσε η χρυσή βασιλική άμαξα με τον νέο μονάρχη της Βρετανίας και τη σύζυγό του Καμίλα.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο με 29.000 αστυνομικούς σε πλήρη ανάπτυξη.

Ο σχεδιασμός της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου Γ’ έγινε με τέτοιον τρόπο ώστε να συνδυάσει το παραδοσιακό τελετουργικό, που χρονολογείται εδώ και σχεδόν μια χιλιετία, με τον πολυπολιτισμικό και πολυθρησκευτικό χαρακτήρα της σύγχρονης Βρετανίας, όπως επισημαίνουν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

.
.

Η τελετή περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη συμμετοχή πνευματικών ηγετών από διαφορετικές θρησκείες με στόχο να αντανακλάται η ποικιλομορφία της σύγχρονης βρετανικής κοινωνίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’, ο οποίος ως μονάρχης είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας και φέρει τον τίτλο «Υπερασπιστής της Πίστεως», έχει εκφράσει επανειλημμένως την επιθυμία του να υπερασπιστεί όλες τις θρησκείες.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, για πρώτη φορά σε τελετή στέψης ο βασιλιάς προσεύχεται για ευλογία σε όλους ανεξαρτήτως θρησκείας και πεποιθήσεων.

Από τις 05:00 σήμερα το πρωί, ένα μεγάλο μέρος του Westminster έχει αποκλειστεί και εκτείνεται από τον ποταμό μέχρι το Mayfair που καλύπτει το St James’s Park και το Green Park και κατά συνέπεια να υπάρχουν πολλοί δρόμοι που να είναι κλειστοί στο κέντρο του Λονδίνου.

Οι δρόμοι της Νότιας Όχθης του Τάμεση, κυρίως γύρω από το σταθμό Waterloo, είναι επίσης κλειστοί, όπως και τα επιχώματα Victoria και Albert βόρεια και νότια του ποταμού Τάμεση.

Συλλήψεις διαδηλωτών

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Γκρέιαμ Σμιθ, επικεφαλής της οργάνωσης κατά της μοναρχίας Republic, καθώς και άλλα πρόσωπα στο πλαίσιο «σημαντικής αστυνομικής επιχείρησης», όπως τη χαρακτήρισε, πριν από την τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου.

Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τη σύλληψη, αλλά ανέφερε στο Twitter ότι οι αρχές συνέλαβαν τέσσερα πρόσωπα με την υποψία πρόκλησης διατάραξης της δημόσιας τάξης και τρεις ανθρώπους με την υποψία ότι κατέχουν αντικείμενα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιές.

Η Republic δήλωσε ότι πέντε από τους υποστηρικτές της συνελήφθησαν και ότι κατασχέθηκαν εκατοντάδες πλακάτ της οργάνωσης.

Σε φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Twitter εμφανίζεται ο Σμιθ να είναι καθισμένος στο έδαφος, περιτριγυρισμένος από ομάδα αστυνομικών. Αστυνομικός στο σημείο κοντά στην πλατεία Τραφάλγκαρ δήλωσε ότι τρεις διαδηλωτές είχαν συλληφθεί επειδή κουβαλούσαν μπογιές.

Έξι ακτιβιστές κατά της μοναρχίας συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Λονδίνο όπου ετοιμάζονταν να διαδηλώσουν κατά την ενθρόνισης του Καρόλου, όπως δήλωσαν διοργανωτές της διαμαρτυρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

.
.

Πηγή: huffingtonpost.gr