Σεούλ: Η πρώτη «πόλη των 10 λεπτών» και τι σημαίνει αυτό

Επισήμως ονομάζεται «Project H1».

Οι οραματιστές της Σεούλ φαντάζονται μία έξυπνη πόλη για την ψηφιακή οικονομία, όπου η καινοτομία και η διαφορετικότητα δημιουργούν έναν ελκυστικό χώρο διαμονής, εργασίας και ψυχαγωγίας. 

Η κλιματική αλλαγή από τη μια, η πανδημία Covid-19 από την άλλη, έχουν αναθερμάνει ξανά το ενδιαφέρον για τις αυτόνομες έξυπνες πόλεις.

«Πόλη των 10 λεπτών» την αποκαλούν ήδη οι εμπνευστές της, όπου χάρη στο σχεδιασμό αυτόν, οι κάτοικοί της θα μπορούν να έχουν όλες τις ανέσεις, είτε στα hichtech σπίτια τους, είτε σε απόσταση μόλις δέκα λεπτών από αυτό – και μάλιστα με τα πόδια.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός φυσικού πολεοδομικού σχεδίου και ενός πρόσθετου επιπέδου τεχνολογίας ως «μια πλήρως ψηφιακά εξυπηρετούμενη γειτονιά για να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των κατοίκων και να ελευθερώσει χρόνο για δραστηριότητες αναψυχής».

Credit: Courtesy WAX & Virgin Lemon

Η ψηφιακή υποδομή θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη διαχείριση της παραγωγής ενέργειας και την κατανάλωση, καθώς και οι κοινόχρηστοι χώροι θα καλλιεργούνται για τοπική παραγωγή τροφίμων. 

«Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε την απόλυτη σύγχρονη πόλη 10 λεπτών, όπου η καθημερινή εμπειρία ζωής των κατοίκων είναι η κορυφαία προτεραιότητα», λέει ο συνιδρυτής του UNStudio, Μπεν βαν Μπέρκελ.

Credit: Courtesy WAX & Virgin Lemon

Πηγή e-daily.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news