Σαν σήμερα: Το θαύμα των αδελφών Λυμιέρ

Ήταν 19 Μαρτίου του 1895, όταν οι αδελφοί Λυμιέρ ξεκίνησαν το θάυμα τους, γυρίζοντας το πρώτο τους κινηματοφραγικό βίντεο με τον τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» (La sortie des usines Lumière), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

Τρείς ημέρες αργότερα, έκαναν την πρώτη ιδιωτική προβολή στην Γαλλία ενώ το «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» θεωρείται η πρώτη κινηματογραφική ταινία που δημιουργήθηκε ποτέ.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, οι πρωτοπόροι του κινηματογράφου, πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή κινηματογραφικής ταινίας που διήρκησε μόλις ένα λεπτό.

Τα αδέλφια Λυμιερ, ο Λουί και ο Ογκίστ, γεννήθηκαν με δυο χρόνια διαφορά. Αλλά ήταν αχώριστοι. Μεγάλωσαν στην Λιόν και επειδή ο πατέρας τους διατηρούσε κατάστημα φωτογραφικών ειδών, ήρθαν από μικρή ηλικία σε επαφή με τον «φακό».

Εργάστηκαν από το αρκετά μικροί στην οικογενειακή επιχείρηση, ενώ όταν έγιναν 30 και 28, άρχισαν να ασχολούνται με την κινούμενη εικόνα. Κατασκεύασαν, λοιπόν, μία μηχανή λήψης και προβολής, για την οποία έλαβαν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις 13 Φεβρουαρίου του 1894.

Λίγο αργότερα, στις 28 Δεκεμβρίου του 1895, πραγματοποίησαν την πρώτη δημόσια προβολή μια δικής του μικρού μήκους ταινίας που κρατούσε ένα λεπτό. Το Grand Café, γέμισε, παρόλο που τα αδέλφια Λυμιέρ έβαλαν εισιτήριο.

Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησαν περιοδεία, πρώτα σε Λονδίνο και μετά σε Νέα Υόρκη. Έκριναν όμως, παντελώς λανθασμένα, ότι ο κινηματογράφος δεν έχει μέλλον. Και πούλησαν την ευρεσιτεχνία στον Ζορζ Μελιέ. Η συνεισφορά τους όμως στον κινηματογράφο έχει μείνει στην ιστορία.

Οι αδελφοί Λυμιέρ δεν σταμάτησαν να ασχολούνται με την φωτογραφία και το 1903 πατένταραν την έγχρωμη φωτογραφία, την οποία και λάνσαραν τέσσερα χρόνια αργότερα. Η εταιρεία τους πρωταγωνίστησε για πολλά χρόνια σε ολόκληρη την Ευρώπη, στην αγορά φωτογραφικών ειδών. Ο Λουί πέθανε το 1948 σε ηλικία 82 ετών, ενώ ο Ογκίστ έξι χρόνια αργότερα σε ηλικία 92 ετών.

Πηγή e-daily.gr/