Σαν σήμερα: Μια βασιλεία που κρατάει 69 χρόνια

Η στέψη έγινε στις 2 Ιουνίου του 1953

Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη βασίλισσα της μακροβιότερης στη σύγχρονη εποχή μοναρχίας στον κόσμο. Γεννημένη το 1926, ανέλαβε τον θρόνο αρκετά νέα λόγω του θανάτου του πατέρα της Γεωργίου ΣΤ’.

Η υγεία του ήταν κλονισμένη από το 1951 και η Ελισάβετ τον αντικαθιστούσε σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις. Τον Φεβρουάριο του 1952, βρισκόταν στην Κένυα μαζί με τον πρίγκιπα Φίλιππο όταν της έφεραν τα άσχημα μαντάτα. Ήταν 6 Φεβρουαρίου πριν από 69 χρόνια όταν ανέλαβε τον θρόνο, επιλέγοντας να διατηρήσει το όνομα της.

Ωστόσο, η τελετή ενθρόνισης δεν έγινε αμέσως. Χρειάστηκε να περάσει περισσότερο από ένας χρόνος και να μεσολαβήσει ο θάνατος της βασίλισσας Μαρίας, για να φτάσει η Ελισάβετ στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ και να φορέσει το στέμμα στο κεφάλι της. Η τελετή τελικά έγινε στις 2 Ιουνίου του 1953, δίνοντας και τυπικά τα κλειδιά της βρετανικής αυτοκρατορίας τότε, στη βασίλισσα Ελισάβετ.

Επί βασιλείας της έγιναν πολλά και συνταρακτικά πράγματα. Ένα από αυτά ήταν ο μετασχηματισμός της βρετανικής αυτοκρατορίας σε Κοινοπολιτεία των Εθνών. Η Ελισάβετ έχει κλείσει πλέον 69 χρόνια στον θρόνο (68 από τη στέψη της) και έγινε η πρώτη Βρετάνη μονάρχης που έλαβε το ζαφειρένιο Ιωβηλαίο, συμπληρώνοντας 65 χρόνια στον θρόνο. Το 2016, έγινε η μακροβιότερη μονάρχης στη βρετανική ιστορία, ξεπερνώντας τη γιαγιά της Βικτώρια. Στα 95 της βρίσκεται ακόμα στη θέση αυτή και απ’ ότι φαίνεται θα μείνει για μερικά χρόνια ακόμα.

Πηγή e-daily.gr/