Σαν σήμερα: Η κατάκτηση του Νότιου Πόλου

Σήμερα συμπληρώνονται 109 χρόνια από την κατάκτηση του Νότιου Πόλου. Ένας από τους μεγαλύτερους εξερευνητές όλων των εποχών, ο Νορβηγός Ρόαλντ Αμούντσεν έγινε ο πρώτος που έφτασε στην παγωμένη ήπειρο.

Ο Αμούντσεν γεννήθηκε το 1872 στην νοτιοανατολική Νορβηγία. Στα 25 του συμμετείχε στην αποστολή του «Belgica», του πρώτου πλοίου που ξεχειμώνιασε στην Ανταρκτική. Η αποστολή αυτή ολοκληρώθηκε δυο χρόνια αργότερα και το 1906, ολόκληρωσε την αποστολή που τον έκανε τον πρώτο Δυτικό που διέσχισε το βορειοδυτικό πέρασμα από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό, με το μικρό αλιευτικό σκάφος «Γκόια».

Στις 20 Οκτωβρίου του 2011, μια εβδομάδα πριν από τον Βρετανό Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, ο Αμούντσεν μαζί με τους 4 συνοδοιπόρους του έβαλαν πλώρη για τον Νότιο Πόλο. Σε αντίθεση με τους Βρετανούς, ο Αμούντσεν προτίμησε πιο παραδοσιακά μέσα μεταφοράς. 13 σκυλιά που τραβούσαν 4 έλκηθρα.

https://video.nationalgeographic.com/video/magazine/00000144-0a27-d3cb-a96c-7b2f4ff50000

@nationalgeographic.com

Στις 14 Δεκεμβρίου του 1911, οι 5 Νορβηγοί έφτασαν πρώτοι στον Νότιο Πόλο και ύψωσαν την σημαία της χώρας τους. Όπως είχε γράψει τότε ο Αμούντσεν «Στόχος επετεύχθη. Το ταξίδι τελείωσε». Επέστρεψε πίσω στην πατρίδα του με τιμές ήρωα. Αποφάσισε να γίνει επιχειρηματίας και ασχολήθηκε με την ναυσιπλοΐα. Ωστόσο περίπου 1,5 δεκαετία χρεοκόπησε.

Στις 18 Ιουνίου του 1928, πέταξε με ένα αεροπλάνο στο πλαίσιο μιας αποστολής διάσωσης του φίλου του Νομπίλε. Το αερόπλοιο του φίλου του είχε συντριβεί ενώ εκείνος επέστρεφε από τον Βόρειο Πόλο. Το αεροσκάφος του Αμούντσεν δεν βρέθηκε ποτέ.

Στα 100 χρόνια από την κατάκτηση του Νότιου Πόλου, ο τότε πρωθυπουργός της Νορβηγίας έκανε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Αμούντσεν, με το άγαλμα να είναι φτιαγμένο από πάγο. Η κατάκτηση του Νότιου Πόλου θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πηγή e-daily.gr/