Ρώσοι τοποθέτησαν ένα τηλεσκόπιο στη βαθύτερη λίμνη του κόσμου

Ρώσοι επιστήμονες τοποθέτησαν ένα από τα μεγαλύτερα υποβρύχια διαστημικά τηλεσκόπια στον κόσμο, στα παγωμένα νερά της βαθύτερης λίμνης του κόσμου, της λίμνης Βαϊκάλης. Το τηλεσκόπιο το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή από το 2015, έχει σχεδιαστεί για να παρατηρεί νετρίνα, τα μικρότερα σωματίδια που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ονόματι Baikal-GVD, το τηλεσκόπιο βυθίστηκε στα 750-1300 μέτρα, τέσσερα χιλιόμετρα από τις ακτές της λίμνης.

Τα νετρίνα είναι εξαιρετικά δύσκολα να εντοπιστούν και το νερό είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για να το κάνουμε αυτό. Το τηλεσκόπιο περιλαμβάνει οχτώ συστοιχίες σφαιρικών γυαλιών που περιέχουν 288 οπτικά εξαρτήματα και καταλαμβάνουν ένα χώρο 0.4 κυβικών χιλιομέτρων. Με τα χρόνια, το τηλεσκόπιο θα επεκταθεί στο ένα κυβικό χιλιόμετρο.

Το τηλεσκόπιο της Βαϊκάλης θα ανταγωνιστεί το Ice Cube των Αμερικανών στην Ανταρκτική και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας επιστημόνων από την Ρωσία, την Τσεχία, την Γερμανία, την Πολωνία και την Σλοβακία.

Φυσικά η λίμνη Βαϊκάλη είναι η μόνη λίμνη που μπορείς να τοποθετήσεις ένα τηλεσκόπιο νετρίνων, εξαιτίας του βάθους της. Το γλυκό νερό είναι επίσης σημαντικό και η καθαρότητα του νερού. Και το γεγονός πως υπάρχει ένα κάλυμμα πάγου για δύο, δυόμιση μήνες, είναι επίσης πολύ σημαντικό. – Bair Shoibonov, Joint Institute for Nuclear Research.

Πηγή unboxholics.gr/