Ρόντα: Η μεσαιωνική πόλη της Ανδαλουσίας

Η Ρόντα είναι μια πανέμορφη και γραφική πόλη της Ανδαλουσίας κοντά στην Μάλαγα.

Είναι μία από τις πόλεις που περιλαμβάνονται στο φυσικό πάρκο Sierra de las Nieves και έχει 35.000 κατοίκους.

Η πόλη ονομαζόταν «Αρούντα» και χτίστηκε στα ερείπια προϊστορικών οικισμών της Νεολιθικής Εποχής, από τους Κέλτες τον 6ο αιώνα π.Χ.

Στην συνέχεια, οι Φοίνικες εγκαταστάθηκαν δίπλα από την Ρόντα, στο Acinipo, που είναι σήμερα γνωστό στους ντόπιους και ως Ronda la Vieja ή Παλιά Ρόντα.

Η Ρόντα είναι μια ορεινή πόλη, χτισμένη σε υψόμετρο 750 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και πάνω στο φαράγγι El Tajo, με βάθος 100 μέτρα. Την πόλη διασχίζει και χωρίζει στα δύο ο ποταμός Guadalevín.

Ανήκει στα περίφημα Λευκά Χωριά (Pueblos Blancos) της Ισπανίας και είναι μια μεσαιωνική πόλη γεμάτη ιστορία και μαγικές εικόνες.

Τρεις θεόρατες, εντυπωσιακές, πέτρινες γέφυρες συνδέουν τις δύο πλευρές της πόλης. Η Puente Romano (Ρωμαϊκή γέφυρα) που είναι γνωστή και ως Puente San Miguel, η Puente Viejo (Παλιά γέφυρα) γνωστή και ως Puente Arabe και η Puente Nuevo (Νέα γέφυρα), που είναι η ψηλότερη και συμβολίζει την ψυχή της πόλης. Παρά το όνομά της, η Νέα γέφυρα είναι πάνω από 200 ετών.

Ρόντα
Φωτογραφία: Shutterstock

Στη Ρόντα βρίσκεται η αρχαιότερη ίσως αρένα ταυρομάχων, η Plaza de Toros. Κατασκευάστηκε το 1785 και αποτελεί ένα κομψό, στρογγυλό αρχιτεκτόνημα. 

Άλλα γνωστά μνημεία είναι τα Αραβικά Λουτρά, η αψίδα του Felipe V, ο Μιναρές του San Sebastian, παλάτια, τα τείχη και το φρούριο της πόλης.

Οι βραχώδεις σχηματισμοί, τα παλιά, γραφικά, ιστορικά κτήρια και μνημεία, όπως πλατείες και μουσεία, οι απότομοι γκρεμοί και το απόκρημνο φαράγγι δημιουργούν ένα αίσθημα δέους, όταν αντικρίζεις την πόλη.

Ρόντα
Φωτογραφία: Shutterstock

Η θέα από το «μπαλκόνι» της μεσαιωνικής πόλης είναι ειδυλλιακή, εκεί που η πέτρα συναντά την πλούσια βλάστηση. 

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Όρσον Ουέλς πέρασαν μερικά καλοκαίρια στην Ρόντα και έγραψαν για την ομορφιά της ενώ εμπνεύστηκαν από αυτή.

Στην πόλη, διοργανώνονται φεστιβάλ με άρματα εποχής, ταυρομάχους, φλαμένγκο, μουσική και χορό. Παράγουν περίφημο κρασί και τα εδέσματα είναι εκλεκτά.

Η συγκλονιστική αυτή πόλη είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία με εικόνες που καθηλώνουν.

Πηγή bovary.gr/