Πώς περνούν οι άνθρωποι τον χρόνο τους ανά τον πλανήτη

Από την ιεράρχηση της εργασίας και τις δουλειές του σπιτιού, μέχρι τις συναντήσεις με φίλους και τον εθελοντισμό, το γράφημα του Our World in Data δείχνει πώς ξοδεύουν τον χρόνο τους οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο

Οι Νοτιοαφρικανοί για παράδειγμα κοιμούνται περισσότερο, ενώ οι Ιάπωνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες, και εκείνοι στις ΗΠΑ παρακολουθούν περισσότερο τηλεόραση ή ακούνε ραδιόφωνο.

Πώς περνούν οι άνθρωποι τον χρόνο τους ανά τον

Οι Ελληνες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, κατά μέσο όρο 187 λεπτά την ημέρα για δουλειά ή εκπαίδευση και μελέτη, κοιμούνται 8 ώρες και 20 ώρες, 45 λεπτά για εργασία χωρίς αμοιβή (εθελοντισμός, παροχή βοήθειας κ.λπ.), 141 λεπτά για δουλειές του σπιτιού, 57 λεπτά για προσωπική φροντίδα, 128 λεπτά τρώγοντας και πίνοντας – δεύτεροι στη σχετική λίστα πίσω από τους Γάλλους – 137 λεπτά βλέποντας τηλεόραση ή ακούγοντας ράδιο – και σε αυτή την κατηγορία δεύτεροι πίσω από τους Αμερικανούς – 56 λεπτά για να δουν φίλους και 148 λεπτά σε άλλες δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνο τους.

Τα στοιχεία αυτά αφορούν 33 χώρες του κόσμου και προέρχονται από τον Οργανισμό Οικονομική Συνεργασίας και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που συγκεντρώνει τα επίμαχα στατιστικά στη βάση δεδομένων για τη χρήση του χρόνου, από άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών.

Στην αμειβόμενη εργασία, η Ιαπωνία κατέχει την πρωτιά με περίπου 5,5 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, αυτή η χώρα έχει επίσης από τις υψηλότερες υπερωριακές αποσχολήσεις σε μια εβδομάδα εργασίας. Αντίθετα, ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία αναφέρουν σχεδόν τις μισές ώρες (λιγότερο από 3 ώρες) μισθωτής εργασίας ανά ημέρα κατά μέσο όρο.

Πώς περνούν οι άνθρωποι τον χρόνο τους ανά τον

Ορισμένες τάσεις, ωστόσο, υπερβαίνουν τα πολιτιστικά όρια. Οι άνθρωποι στο Μεξικό περνούν σημαντικό μέρος της ημέρας (3 ώρες ή περισσότερο) για οικιακές εργασίες, όπως και εκείνοι στην Πορτογαλία.

Διαφορές μεταξύ των φύλων

Οι γυναίκες περνούν σχεδόν τρεις φορές περισσότερο χρόνο σε εργασία χωρίς αμοιβή σε σύγκριση με τους άνδρες – συνολικά 1,1 τρισεκατομμύρια ώρες κάθε χρόνο – που σημαίνει λιγότερο ελεύθερο χρόνο για αυτές.

Πώς περνούν οι άνθρωποι τον χρόνο τους ανά τον

Στη Νορβηγία, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες έχουν εξίσου υψηλά επίπεδα ελεύθερου χρόνου – αν και είναι ένα σπάνιο παράδειγμα.

Την ίδια ώρα, σε χώρες όπως η Ινδία ή η Κίνα, τα σημαντικά κενά μεταξύ των φύλων εμποδίζουν τις γυναίκες να ανεβούν στην κοινωνικοοικονομική κλίμακα, με αποτέλεσμα να κοστίζουν τρισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία.

Πηγή huffingtonpost.gr/