Πώς εξηγείται ο εξωπραγματικός ετήσιος μισθός της Βασίλισσας της Αγγλίας;

Η Βασίλισσα της Αγγλίας λαμβάνει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από το βρετανικό κράτος. Γιατί;

Το βρετανικό κράτος πληρώνει την Βασίλισσα της Αγγλίας και όπως φαίνεται από τη συνολική ετήσια αμοιβή που αποκάλυψε το BBC, αρκετά γενναία. Συγκεκριμένα, το ποσό που λαμβάνει ως ετήσια κρατική επιχορήγηση αγγίζει τα 100.470.000 ευρώ (85,9 εκατομμύρια λίρες) και δίνεται άπαξ κάθε χρόνο.

Γιατί;

Σύμφωνα με το BBC, το ποσό αυτό αποδίδεται στην βασιλική οικογένεια, ώστε να καλύψει τα έξοδα της διατήρησης των ακινήτων που έχει στην κατοχή της και την πληρωμή των μισθών των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτά και πολλά ακόμα σχετικά έξοδα.

Οι κτήσεις που ανήκουν στην οικογένεια της Ελισάβετ είναι οι εξής:

  • Παλάτι Buckingham
  • Παλάτι St James’s
  • Παλάτι Kensington
  • Μέγαρα Royal Mews και Royal Paddocks
  • Κάστρο Windsor

Πώς προκύπτουν τα χρήματα αυτής της επιχορήγησης;

Eδώ τα πράγματα γίνονται περίπλοκα. Οι πληρωμές προς την βασιλική οικογένεια γίνονται από το «Crown Estate», ένα ανεξάρτητο γραφείο που διαχειρίζεται ακίνητα αστρονομικής αξίας που ανήκουν στο Παλάτι, τα οποία βρίσκονται σε κεντρικές περιοχές του Λονδίνου αλλά και της βρετανικής επαρχίας. Το γραφείο αυτό είναι πάντα υποχρεωμένο να επιστρέφει όλα τα έσοδα από τα ενοίκια και κάθε είδους αξιοποιήσεις των ακινήτων στο γραφείο Προϋπολογισμού του βρετανικού κράτους κι εκείνο με τη σειρά του να αποδίδει ένα (γενναίο) τμήμα τους, ως ετήσιο μισθό προς την Βασίλισσα Ελισσάβετ. Το «Crown Estate» όπως αναφέρει το BBC καλείται να βρίσκει τρόπους ώστε να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την αξία των ακινήτων μέσα στην αγορά. Αντίστοιχες διαδικασίες γίνονται και με τα trust ακινήτων των Duchy of Lancaster και Privy Purse,

Ζημίες λόγω κορονοϊού και για γαλαζοαίματους

Αξίζει να τονίσουμε πως σύμφωνα με όσα αναφέρει το Forbes, τα ποσά της περασμένης χρονιάς που είχε να λαμβάνει η Βασίλισσα δόθηκαν σε δόσεις, καθώς η παγκόσμια κρίση στην αγορά ακινήτων και το οικονομικό κραχ που έφερε ο κορονοϊός, είχαν επιπτώσεις και στα ακίνητα που εκμεταλλεύονται οι Βρετανοί γαλαζοαίματοι.

Πόσο στοιχίζει όλο αυτό στους Βρετανούς;

Αυτή η ροή χρήματος από και προς την Βασίλισσα Ελισσάβετ αποδεικνύεται πως στοιχίζει ιδιαίτερα στο πορτοφόλι του Βρετανού φορολογούμενου, περίπου 1 λίρα και 30 λεπτά ετησίως, οριακά λιγότερο από ένα εισιτήριο του μετρό.

Πηγή mikropragmata.lifo.gr/