Πως και πότε ξεκίνησε ο στολισμός με λαμπάκια στο χριστoυγεννιάτικο δέντρο

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό μέρος του εορταστικού στολισμού και σίγουρα τραβούν όλα τα βλέμματα, ενώ δίνουν και μια αίσθηση ρομαντική, οικειά και σίγουρα ζεστασιάς. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ σου πως ξεκίνησε και καθιερώθηκε αυτός ο στολισμός;

Φαίνεται ότι όλα ξεκινούν τον 19ο αιώνα στην Γερμανία, όπου η παράδοση ήθελε κάθε Χριστούγεννα τις οικογένειες να κόβουν ένα έλατο και να το στολίζουν μέσα στο σπίτι. Τα κεριά, αν και πολύ επικίνδυνα για τα δέντρα, χρησιμοποιούνταν για να τα φωταγωγήσουν. Ευτυχώς, σύντομα τα κεριά έδωσαν τη θέση τους στα φωτάκια, στο τέλος του αιώνα. 

Το 1881 ο Joseph Swan παρουσίασε στον κόσμο τα φωτάκια με τα πολύχρωμα λαμπιόνια, τα οποία ονομάστηκαν “παραμυθένια φωτάκια”. Η  πρώτη φορά που τα φωτάκια του Swan χρησιμοποιήθηκαν ήταν για τον στολισμό ενός θεάτρου και σύντομα, συνδέθηκαν με τα Χριστούγεννα. 

Στις ΗΠΑ, ο Thomas Edison, όχι μόνο έκανε δημοφιλείς τις λάμπες, αλλά έδωσε στους Αμερικανούς και τα γνωστά σε όλους χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Σε συνεργασία με τον Edison, o Edward H. Johnson έφτιαξα λαμπάκια για το δικό του Χριστουγεννιάτικο δέντρο, συνδυάζοντας 80 λευκά, 80 κόκκινα και 80 μπλε φωτάκια, στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη, στις 22 Δεκεμβρίου του 1822. Κάπως έτσι, ο Johnson έγινε ο πατέρας των Χριστουγεννιάτικων λαμπακίων.

Βέβαια λόγω του ακριβού τους κόστους, τα λαμπάκια δεν ήταν ένα είδος ευρείας αγοράς μέχρι την δεκαετία του 1930. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο σετ με λαμπάκια κόστιζε τότε 12 δολάρια, που στα σημερινά δεδομένα αντιστοιχούν σε περίπου 300 δολάρια. 

Πηγή e-daily.gr/