Πρωτόγνωρα κέρδη για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου καθώς οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη

Την ώρα που εμείς με το ζόρι τα βγάζουμε πέρα.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες σημειώνουν κέρδη ρεκόρ τους τελευταίους μήνες σε μια εποχή τσουχτερής ακρίβειας, που όλοι εμείς δυσκολευόμαστε να πληρώσουμε βενζίνη, τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Την Παρασκευή, η Exxon Mobil ανέφερε πρωτοφανή κέρδη 17,85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και η Chevron κατέγραψε ρεκόρ κερδών με 11,62 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται μια μέρα αφότου η βρετανική Shell κατέρριψε το δικό της ρεκόρ κερδών.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν ρημάξει τους καταναλωτές και έχουν γίνει πολιτικό σημείο ανάφλεξης. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι «η Exxon κέρδισε περισσότερα χρήματα από τον Θεό φέτος».

Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές καυσίμων όχι μόνο στην αντλία, καθώς οι ραγδαίες τιμές της ενέργειας φουσκώνουν το κόστος παράδοσης, γεγονός που αυξάνει το κόστος σε οτιδήποτε, από τα μήλα μέχρι το χαρτί υγείας.

Η Exxon, με έδρα το Τέξας, αύξησε την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς οι τιμές του αργού κυμαίνονταν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι. Τα έσοδα της Exxon εκτοξεύτηκαν στα 115,68 δισεκατομμύρια δολάρια, από 67,74 δισεκατομμύρια δολάρια το ίδιο τρίμηνο πέρυσι.

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) είναι επίσης αυξημένες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επακόλουθων κυρώσεων κατά της Ρωσίας – ενός μεγάλου προμηθευτή φυσικού αερίου. Πολλά ευρωπαϊκά έθνη αγωνίζονται για εναλλακτικές λύσεις και ανταγωνίζονται στη μάχη να εξασφαλίσουν φορτία LNG, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση τις τιμές του φυσικού αερίου τόσο παγκοσμίως όσο και στις ΗΠΑ.

Εκτός από τα στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, οι μέτοχοι αποκόμισαν επίσης οφέλη από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η Exxon κέρδισε 4,21 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 4,02 δολάρια ανά μετοχή. Η Chevron κέρδισε 5,95 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών για 5,16 δολάρια ανά μετοχή.

Οι μετοχές και των δύο εταιρειών σημείωσαν άλμα 3% πριν από το άνοιγμα της Παρασκευής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Exxon, Ντάρεν Γουντς, απέδωσε την επιτυχία της εταιρείας στις επενδύσεις της σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γουιάνα και στην ιζηματογενή λεκάνη Permian του Τέξας, καθώς και στις επενδύσεις της σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο έχει μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως.

«Βοηθάμε επίσης στην κάλυψη της αυξημένης ζήτησης επεκτείνοντας την ικανότητα διύλισης κατά περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2023 », δήλωσε ο Γουντς.

huffingtonpost.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news