Προς κλείσιμο οικογενειακές επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα

Με κλείσιμο, ακόμα και σε πτώχευση οδηγούνται μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στην Αγία Νάπα λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθαν από την πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρίστος Ζαννέττου.

Πρόσθεσε πως «φέτος η τουριστική κίνηση ήταν πέραν από τις προβλέψεις και τις προσδοκίες όλων, κάτι που ήταν ενθαρρυντικό γιατί βοήθησε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν και ταυτόχρονα να εργαστεί αρκετός κόσμος και να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Ωστόσο στην Αγία Νάπα αρκετές επιχειρήσεις ειδικά στην εσωτερική περιφέρεια, δηλαδή μικρά συγκροτήματα από διαμερίσματα, σουπερμάρκετ και άλλα παρεμφερή καταστήματα, βασίζονται στη νεολαία».

Επειδή όμως «η βρετανική αγορά και ειδικά η νεολαία, ήταν σχεδόν κλειστή από πέρσι και δεν υπήρχε κίνηση σε ολόκληρη την Κύπρο, αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν δουλέψει καθόλου. Αρκετές μάλιστα έχουν παραμείνει κλειστές, ειδικά οικογενειακές μικρές επιχειρήσεις που το εισόδημα τους βασίζεται στους 3 – 4 μήνες της μεγάλης κινητικότητας που υπάρχει από τη νεολαία».

Κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο 

Ο κ. Ζαννέττου σημείωσε πως «είναι λυπηρό το γεγονός ότι αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις κινδυνεύουν με οριστικό κλείσιμο ακόμα και πτώχευση. Το κράτος και η κυβέρνηση θα πρέπει να δουν το συγκεκριμένο ζήτημα και να στηριχθούν αυτές οι επιχειρήσεις, οι οποίες εργάζονται σε εποχική βάση τόσο στην Αγία Νάπα όσο και σε ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου» είπε και πρόσθεσε πως «το 90% των επιχειρήσεων και των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής, βασίζονται στην τουριστική βιομηχανία».

Αναμένεται συνέχισε «πως εάν όλα εξελιχθούν θετικά με την πανδημία του κορωνοϊού, το 2022 θα είναι μια καλή τουριστική σαιζόν. Οποιαδήποτε λοιπόν στήριξη για να κρατηθούν αυτές οι οικογένειες και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις τους, θα είναι το καλύτερο δώρο, αφού πρόκειται για συνδημότες μας που θα βρεθούν στα πρόθυρα χρεωκοπίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είπε πως «ολόκληρη η Πολιτεία και ο καθένας από το δικό του πόστο πρέπει να δει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί συμπατριώτες μας, είτε έχουν επιχειρήσεις είτε όχι, γιατί έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία. Ως Δήμος Αγίας Νάπας εκεί και όπου μπορούμε και είναι μέσα στις αρμοδιότητες μας, θα είμαστε αρωγοί στις οικογένειες αυτές, αλλά όλοι αντιλαμβανόμαστε πως η οικονομική στήριξη πρέπει να δοθεί από σχέδια και ελέγχους της κυβέρνησης».

Τα έργα που θα υλοποιηθούν

Οσον αφορά τα έργα τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν στην εσωτερική περιφέρεια της Αγίας Νάπας, ώστε να δοθεί ώθηση για λειτουργία ορισμένων τουριστικών επιχειρήσεων, ο κ. Ζαννέττου είπε πως «εντός των ημερών θα αρχίσει το μεγάλο έργο της ανάπλασης της οδού Τεύκρου Ανθία που είναι στον πυρήνα της Αγίας Νάπας». Σύμφωνα με τον ίδιο το έργο θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις και ευελπιστούμε ότι με τα υπόλοιπα έργα που δρομολογούνται, θα καταφέρουμε να στηρίξουμε αυτές τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και καταστήματα.

Ανέφερε ακόμα ότι «για να μπορέσει η Αγία Νάπα να αναπτυχθεί και η εσωτερική της περιφέρεια να αποτελέσει κομμάτι της βιωσιμότητας και να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βασιζόμαστε στην δημοσίευση του τοπικού σχεδίου, ενός αναχρονιστικού τοπικού σχεδίου που είναι σε εφαρμογή από το 2004». «Δυστυχώς χωρίς το τοπικό σχέδιο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε σε μια περιφέρεια η οποία από 90% συντελεστή, σήμερα έχει μειωθεί στο 60%» κατέληξε.

Πηγή philenews.com

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news