Πορτρέτο του Harry Styles από David Hockney στη National Portrait Gallery του Λονδίνου, τον Νοέμβριο

Όταν η πανδημία σάρωσε τον πλανήτη, η ζωή πάγωσε καθώς κατέβηκαν ρολά. Και το ίδιο ίσχυσε για την έκθεση στη National Portrait Gallery για τον David Hockney η οποία έμεινε ανοικτή για το κοινό μόνον 20 μέρες. Τώρα, το λονδρέζικο μουσείο αναδιοργανώνει και εμπλουτίζει την “David Hockney: Drawing from Life” για να συμπεριλάβει 33 νέα πορτρέτα από τον καλλιτέχνη μεταξύ των οποίων θα είναι και πορτρέτο του Harry Styles που δημιούργησε.

Το πορτρέτο που ζωγράφισε την άνοιξη του 2022 ο Hockney δείχνει τον τραγουδιστή της ποπ να κάθεται σταυροπόδι, σε μια ψάθινη πολυθρόνα. Φορά μια φωτεινή ριγέ ζακέτα και ένα μαργαριταρένιο κολιέ και με τη διάσημη κόμμωσή του είναι αμέσως αναγνωρίσιμος. Παρά το ότι ο Βρετανός ζωγράφος, που αναρριχήθηκε στη στρατόσφαιρα της φήμης στη διάρκεια του ρεύματος της Pop Art τη δεκαετία του 1960, δεν είχε συνείδηση της φήμης του Styles όσο αυτός πόζαρε για τον πίνακα, αυτό έκτοτε άλλαξε. “Ωστόσο, τώρα ξέρω ότι ο Harry είναι μια διασημότητα: έχω δει όλα τα μουσικά βίντεό του” δήλωσε, μιλώντας στο βρετανικό Vogue, ο Hockney.

Το πορτρέτο του Styles θα συνοδεύεται από πορτρέτα της οικογένειας του ζωγράφου, αλλά και άλλων σημαντικών προσώπων στη ζωή του, όπως του συντρόφου του, Jean-Pierre Gonçalves de Lima, του δημάρχου της πόλης πλησίον της οποίας ζει σήμερα και των γειτόνων του στη Νορμανδία.

Στη σειρά των πορτρέτων, πέντε επαναλαμβανόμενες φιγούρες: η μητέρα του Hockney, η φίλη του Celia Birtwell, ο πρώην σύντροφός του και επιμελητής εκθέσεων Gregory Evans, ο Maurice Payne (ειδικός για δημιουργία αντιγράφων έργων του ζωγράφου) και ο ίδιος ο καλλιτέχνης.

Συνολικά με σχεδόν 160 πίνακες και με ειδική αίθουσα αφιερωμένη στα έργα που ο Hockney δημιούργησε στη διάρκεια της πανδημίας, η “David Hockney: Drawing from Life” είναι έτοιμη να ανοίξει και πάλι τις θύρες της (2 Νοεμβρίου έως 21 Ιανουαρίου του 2024). “Ολόκληρος ο κόσμος κατέβασε ρολά, και η έκθεση καθόταν εκεί, μέσα στο σκοτάδι. Οπότε, είναι ωραίο να ξέρεις ότι θα έχει μια νέα ζωή” είπε η Sarah Howgate, επικεφαλής επιμελήτρια σύγχρονων συλλογών στο μουσείο.

Πηγή: ΑΠΕ