Περιλοές με σέβος – Η νέα ποιητική συλλογή του Κοσμά Γ. Οικονόμου

Περιλοές με σέβος είναι ο τίτλος της νέας ποιητικής συλλογής του Κοσμά Γ. Οικονόμου, η οποία περιλαμβάνει έμμετρη ποίηση στην κυπριακή διάλεκτο (ποιήματα, δίστιχα – τετράστιχα και εξάστιχα ερωτικά, μονόστιχα και δίστιχα γνωμικά, κα). Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο ποιητής και συγγραφέας Παντελής Ν. Κακολής ενώ τις διορθώσεις ανέλαβε ο φιλόλογος δρ Άγγελος Σμάγας. Την έκδοση χαιρετίζει ο λαϊκός ποιητής Αντώνης Ν. Κατσαντώνης, πρόεδρος του Παγκύπριου Ομίλου Λαϊκών Ποιητών & Φίλων της Ποίησης.

Η συλλογή αυτή είναι η τρίτη στη σειρά για τον Κ. Γ. Οικονόμου ο οποίος από το 2017 και για επτά συνεχόμενα χρόνια επιμελείται το Ημερολόγιο του Μουσείου Μύλοι Χατζηγιώρκη το οποίο περιλαμβάνει δικές του έμμετρες ευχές, γνωμικά και ερωτικά αλλά και παροιμίες της κυπριακής διαλέκτου.

Ο Κ. Γ. Οικονόμου είναι γραμματέας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Λευτέρη Οικονόμου καθώς επίσης και του Παγκύπριου Ομίλου Λαϊκών Ποιητών και Φίλων της Ποίησης, του οποίου είναι εκ των ιδρυτικών μελών.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου στις 19:00 το βράδυ στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Κοσμάς Γ. Οικονόμου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1972. Γονείς του είναι ο Γιώργος και η Ανδρούλα Οικονόμου με καταγωγή από το Φρέναρος και την Αμμόχωστο, αντίστοιχα. Είναι παντρεμένος με την Αννίτα Αρέστη Οικονόμου και έχουν δυο παιδιά, τη Μαρία και τον Γιώργο – Σταύρο.

Είναι απόφοιτος του Λυκείου Παραλιμνίου και της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου. Εργάστηκε για μια δεκαετία περίπου στην τουριστική βιομηχανία και από το 2001 εργάζεται στην εταιρεία Σάββας Χατζηγιώρκης & Υιοί Λτδ (Μύλοι Χατζηγιώρκη), ως Υπεύθυνος Διαχείρισης Συστήματος Ποιότητας & Ανθρώπινου Δυναμικού.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Κάθε στίχος τζ̆ι ένας σπόρος» το 2012, «Που την καρκιάν στην πένναν» το 2015 και «Περιλοές με σέβος» το 2022. Από το 2017 και για έξι συνεχόμενα χρόνια (2017 – 2022) επιμελείται την έκδοση του Ημερολογίου του Μουσείου Μύλοι Χατζηγιώρκη το οποίο περιλαμβάνει δικά του δίστιχα (ευχές, ερωτικά και γνωμικά) στην κυπριακή διάλεκτο καθώς επίσης και κυπριακές παροιμίες.

Έχει διακριθεί στους διαγωνισμούς λαϊκής ποίησης στους οποίους συμμετείχε (την περίοδο 2014 – 2016) ενώ είναι ο στιχουργός του τραγουδιού «Το Προσκύνημα» το οποίο σε σύνθεση και ερμηνεία Θεόδουλου Παπαγεωργίου, κέρδισε το 1ο βραβείο στο Διαγωνισμό Σύνθεσης Κυπριακού Τραγουδιού του ΡΙΚ, το 2013.

Μεταξύ των βραβεύσεων με τις οποίες έχει τιμηθεί, ο ίδιος ξεχωρίζει τη βράβευσή του από το Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Κοκκινοχωρίων, τον Ιανουάριο του 2020, στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσης για τον εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων και των Τριών Ιεραρχών, «για την προσφορά του στη λαϊκή ποίηση» αλλά και από το Κοινοτικό Συμβούλιο Φρενάρου, τον Νοέμβριο του 2021 «για τη συμβολή του στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσω της λαϊκής ποίησης».

Από το 2014 άρχισε να ασχολείται με την καταγραφή και επιμέλεια εκδόσεων σχετιζόμενων με τη λαϊκή ποίηση (ποιητικές συλλογές και πρακτικά διαγωνισμών) έχοντας την πλήρη ή μερική επιμέλειά τους.

Είναι γραμματέας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Λευτέρη Οικονόμου καθώς επίσης και του Παγκύπριου Ομίλου Λαϊκών Ποιητών και Φίλων της Ποίησης, του οποίου είναι εκ των ιδρυτικών μελών.