Παλεύοντας με τα κύματα σώζοντας ζωές

Καθημερινά φοράνε το μαγιό τους, πηγαίνουν στη δουλειά και ξέρουν ότι λίγα δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να σώσουν μια ζωή. Ο λόγος για τους ναυαγοσώστες, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή και είναι σε συνεχή ετοιμότητα για να βοηθήσουν τους λουόμενους που τους έχουν ανάγκη.

Της Βέρας Κοσμά

Πρόκειται για ένα υποτιμημένο επάγγελμα… Για τους περισσότερους οι ναυαγοσώστες κάθονται στον πύργο 8 ώρες την ημέρα, απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα και σαν να μην έφτανε αυτό, πληρώνονται κιόλας. Μπορεί να φταίνε παλιές γνωστές σειρές που παρακολουθήσαμε όταν ήμασταν μικροί, μπορεί να φταίνε οι η ελλιπέστατη κουλτούρα που έχουμε στα θέματα της ασφάλειας στη θάλασσα, αλλά οι περισσότεροι από μας ακούμε ‘ναυαγοσώστης’ και το μυαλό μας τρέχει σε εξωτικές παραλίες και σε φανταστικά περιστατικά. Και όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Κόσμος καθημερινά χάνει τη ζωή του.

Οι ναυαγοσώστες δεν βρίσκονται στις παραλίες για να παριστάνουν τα μοντέλα ούτε και τους ήρωες σε κάποια τηλεοπτική σειρά. Δεν είναι στο πύργο ελέγχου ούτε για να μαυρίσουν ούτε για να κάνουν γνωριμίες. Οι ναυαγοσώστες σώζουν ζωές, αποτρέπουν βέβαιους πνιγμούς και αν σε κάποιους το επάγγελμα του ναυαγοσώστη φαίνεται εύκολο, οι ίδιοι μας διαβεβαιώνουν πως δεν είναι. Πρόκειται για ένα επίπονο επάγγελμα, καθώς καλούνται να αντεπεξέλθουν σε δύσκολες και επικίνδυνες “αποστολές”, σώζοντας ανθρώπινες ζωές. Όπως μας ανέφεραν, το να είσαι ναυαγοσώστης δεν είναι εύκολη δουλειά. Στην πραγματικότητα, είναι μεγάλη ευθύνη. Οι δεξιότητες ελέγχου όλης της παραλίας και της θάλασσας είναι η νούμερο ένα λειτουργία ενός ναυαγοσώστη. Όταν εργάζεται, ο ναυαγοσώστης πρέπει να είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε περιστατικό και να είναι σε εγρήγορση, παρατηρώντας τη ζώνη στην οποία εργάζεται. Έχει στραμμένα τα μάτια προς τη θαλάσσια περιοχή της ευθύνης του επιβλέποντας αδιάκοπα και πολύ προσεκτικά τις κινήσεις των λουόμενων στην περιοχή ενώ όταν χρειαστεί χρησιμοποιεί διόπτρες.

Καθήκον του είναι να προλαμβάνει ενδεχόμενα ατυχήματα στις παραλίες στις οποίες εργάζεται αλλά και να συμβάλει στην τήρηση των κανόνων στους συγκεκριμένους χώρους. Επιπλέον, εκτός από την πρόληψη χρειάζεται να αντιμετωπίσει ατυχήματα μέσα και έξω από το νερό και να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Ένας ναυαγοσώστης πρέπει να έχει δίπλωμα από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής, δίπλωμα στη χρήση αυτόματου μηχανισμού εξωτερικής απινίδωσης και άδεια χειριστή ταχύπλοου σκάφους. Τα βασικά εργαλεία της δουλειάς του είναι τα κιάλια, η σανίδα, το φουσκωτό και η βάρκα. Το πρώτο, όμως, είναι το σώμα του. Οφείλει να διαθέτει εξαιρετική φυσική κατάσταση.

Ο ναυαγοσώστης πρέπει να αγαπά το υγρό στοιχείο και να είναι πρόθυμος αλλά και καλά εκπαιδευμένος στην παροχή βοήθειας σε όσους χρειάζονται. Ένα από τα βασικότερα προσόντα του είναι η γνώση κολύμβησης, η σωματική αντοχή και η ψυχική υγεία, το περίπτωση λαθών ή παραλείψεων κατά την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού. Εκτός από τη διάσωση από πνιγμό και την επίβλεψη της παραλίας ο ναυαγοσώστης πρέπει να επιλαμβάνεται και αν χρειαστεί να καταγγέλλει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια στην παραλία ή τη θαλάσσια περιοχή η οποία βρίσκεται στο οπτικό του πεδίο από το σημείο του παρατηρητήριου του αλλά επιπλέον να δίνει συμβουλές ή να κάνει υποδείξεις σε άτομα, τα οποία ενοχλούν. Ο ναυαγοσώστης ελέγχει τη θαλάσσια περιοχή προστασίας των λουόμενων αναφέροντας οποιαδήποτε διαφοροποίηση της θαλάσσιας ή και της χερσαίας σήμανσης της περιοχής λουόμενων και των γειτονικών περιοχών τις οποίες ελέγχει οπτικά. Επιπρόσθετα, λειτουργεί και σαν σημείο αναφοράς και πληροφοριών τόσο για του τουρίστες όσο και για ντόπιους.

Με τα πιο πάνω αντιλαμβανόμαστε πως οι ναυαγοσώστες δεν είναι στην παραλία για φιγούρα, και όσες φορές δεν ήταν εκεί, κάποιος το πλήρωσε με τη ζωή του. Μπορεί να μοιάζουν απόμακροι στους πύργους τους, με το βλέμμα καρφωμένο στον ορίζοντα και στη θάλασσα. Όταν όμως χρειαστεί θα παρέμβουν δυναμικά και θα εκτελέσουν το καθήκον τους. Και όταν γίνει αυτό, όταν σώσουν μια ζωή; δέχονται την αγάπη και τα καλά λόγια του κόσμου για το λειτούργημα που επιτελουν και νιώθουν ότι οι κόποι τους ανταμείβονται. Το επάγγελμα αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα, αλλά η αγάπη του κόσμου και η ηθική ικανοποίηση του να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή, είναι η καλύτερη ανταμοιβή για τους ναυαγοσώστες.

Ένας ναυαγοσώστης καθημερινά αντιμετωπίζει διαφορετικές καταστάσεις, ποτέ μια μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Είναι ένα επάγγελμα πρόκληση διότι θέτει σε κίνδυνο πολλές φορές την ίδια του την ζωή, αλλά και παράλληλα συναρπαστικό διότι πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και να ανταποκρίνεται ανά πάσα στιγμή σε επείγον περιστατικά, Οι γνώσεις του, η συμπεριφορά του και οι ικανότητες του μπορούν να σώσουν την ζωή κάποιου. Συνοψίζοντας, σίγουρα ανήκουν σε μια δική τους κατηγορία ηρώων της καθημερινότητας, και αποτελούν πρότυπο.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news