Πίνακας του Καντίνσκι, που είχε κλαπεί από τους Ναζί, πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ

Έναντι 37,2 εκατομμυρίων λιρών

Πίνακας του Βασίλι Καντίνσκι, που είχε κλαπεί από τους Ναζί πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία στο Λονδίνο: 37,2 εκατομμύρια λίρες.

Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s πούλησε το έργο του Βασίλι Καντίνσκι εκ μέρους των δισέγγονων των ιδιοκτητών. Πρόσφατα επέστρεψε στην οικογένεια ο πίνακας του 1910, με τίτλο «Murnau mit Kirche II», που είχε εντοπιστεί σε μουσείο στο Αϊντχόφεν. 

Οι απόγονοι των Γιοχάνα Μαργκαρέτε Στερν- Λίπμαν και Ζίγκμπερτ Στερν- που ήταν ιδρυτές εργοστασίου υφασμάτων και συλλέκτες έργων τέχνης- δήλωσαν πως θα διαθέσουν κάποια χρήματα από την πώληση του πίνακα του Καντίνσκι, προκειμένου να προσπαθήσουν να εντοπίσουν περισσότερα έργα από την τεράστια συλλογή της οικογένειας, η οποία κατασχέθηκε από τους Ναζί τη δεκαετία του ‘30. 

Καντίνσκι, Ρενουάρ, Μουνκ στη συλλογή του ζευγαριού

Ο πίνακας ήταν στην τραπεζαρία του ζευγαριού, στη βίλα τους στο Πότσνταμ. Η ταυτότητα του νέου ιδιοκτήτη δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά η προσφορά του ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ για πίνακα του Καντίνσκι που έχει πωληθεί σε δημοπρασία. Ήταν 33 εκατομμύρια λίρες, το ποσό για το οποίο πουλήθηκε το έργο του 1931 με τίτλο «Bild mit weissen Linien», που πούλησε ο οίκος Sotheby’s το 2017.

Οι αρχικοί ιδιοκτήτες είχαν στη συλλογή τους πάνω από 100 έργα τέχνης- μεταξύ άλλων έργα των Πιερ Ογκίστ Ρενουάρ, Έντβαρτ Μουνκ και Βασίλι Καντίνσκι- και ανάμεσα στους φίλους τους ήταν ο Τόμας Μαν, Φραντς Κάφκα και Άλμπερτ Αϊνστάιν. 

Ο πίνακας του Καντίνσκι βρέθηκε σε μουσείο

Όμως, τα πάντα άλλαξαν όταν οι Ναζί ανέβηκαν στην εξουσία. Αν και ο Στερν πέθανε από φυσικά αίτια το 1935, η Στερν- Λίπμαν αναγκάστηκε να διαφύγει από τη Γερμανία και αργότερα άφησε την τελευταία της πνοή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Η εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης του λεηλατήθηκε και ακόμη είναι άγνωστο πού βρίσκονται κάποια από αυτά. 

Ο πίνακας του Καντίνσκι που πωλήθηκε τώρα, εντοπίστηκε πριν από 10 χρόνια στους τοίχους μουσείου στο Αϊντχόφεν, όπου ήταν κρεμασμένος από το 1951. Έπειτα από μία νομική διαμάχη, επέστρεψε στους 13 απογόνους της οικογένειας Στερν πέρυσι. 

Πηγή: Guardian