Πέθανε ο θρύλος της μόδας και σχεδιαστής Paco Rabanne – Μάγεψε και με τα αρώματα του οίκου του

Ο σχεδιαστής Paco Rabanne πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Πέθανε στο Portsall της Γαλλίας, σε ηλικία 88 ετών, ο εμβληματικός ισπανικής καταγωγής σχεδιαστής και αρωματοποιός Paco Rabanne. Ταυτίστηκε με την Space Age αισθητική των 60’s – είχε σχεδιάσει το εμβληματικό φόρεμα της Τζέιν Φόντα στην ταινία Barbarella– αλλά και την αρωματοποιία, με τα αρώματά του να σημειώνουν εδώ και δεκαετίες ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως.

“Ο Paco Rabanne έκανε την υπέρβαση. Ποιος άλλος θα μπορούσε να κάνει τις μοντέρνες Παριζιάνες να κυκλοφορούν με φορέματα από πλαστικό και μέταλλο; Ποιος άλλος θα μπορούσε να οραματιστεί μία κολόνια με το όνομα “Calandre” (γρίλιες αυτοκινήτου) και να την καταστήσει σε σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;”, δήλωσε ο πρόεδρος του τμήματος μόδας και ομορφιάς του ομίλου.

“Με θλίβει βαθιά ο θάνατος του κ. Paco Rabanne”, δήλωσε ο CEO της Puig, Marc Puig. “Η ιστορία του ομίλου μας αλλά και του Paco Rabanne ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με το λανσάρισμα του Calandre. Το όνομά του είχε συνδεθεί με την τόλμη, την επανάσταση και την πρόκληση – έννοιες τις οποίες μετέφερε μέσα από τη μοναδική αισθητική του. Θα παραμείνει σημαντική πηγή έμπνευσης για τις ομάδες μόδας και αρωματοποιίας της Puig. Τα ειλικρινή μου συλληπητήρια στους οικείους του”, σημείωσε.

Ποιος ήταν ο Paco Rabanne

Ο Paco Rabanne γεννήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 1934 στο Σαν Σεμπαστιάν της Βασκωνίας στην Ισπανία. Με την έναρξη του Ισπανικού Εμφυλίου αυτός και η μητέρα του, η οποία εργαζόταν ως μοδίστρα, διέφυγαν Γαλλία. Εκεί, μεγαλώνοντας σπούδασε αρχιτεκτονική στην Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισίου, από την οποία αποφοίτησε το 1964, γρήγορα όμως προτίμησε να ασχοληθεί με το χώρο της μόδας.

Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από οίκους μόδας όπως οι Givenchy, Dior και Balenciaga ενώ από το 1966 ξεκίνησε να παρουσιάζει τις δικές του δημιουργίες, οι οποίες σύντομα ξεχώρισαν τόσο όσον αφορά τον τομέα της ένδυσης όσο και στα κοσμήματα. Την ίδια δεκαετία, ο Paco Rabanne από κοινού με τους Αντρέ Κουρέζ και Ρούντι Γκερνράιχ συνέβαλαν στη μεταστροφή της γυναικείας μόδας από το σοφιστικέ στιλ σε πιο λιτές και “κοριτσίστικες” προτιμήσεις ενώ η τέχνη και η αρχιτεκτονική χρησίμευσαν ως πηγές έμπνευσής του.

Το 1968, δημιούργησε το φόρεμα της Τζέιν Φόντα για την ταινία Μπαρμπαρέλα ενώ κατά τη δεκαετία του 1970, ο Ραμπάν ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που χρησιμοποίησε στις επιδείξεις του μαύρα μοντέλα, ενέργεια πρωτόγνωρη για την εποχή. Το 1989 έλαβε το βραβείο Golden Thimble στο πρώτο διεθνές φεστιβάλ μόδας ενώ κατά τη δεκαετία του 1990 προσανατολίστηκε στη χρήση πιο μαλακών υλικών για τις δημιουργίες του. Πέραν από τα φορέματα και τα κοσμήματα, ο Ραμπάν έχει προχωρήσει και στη δημιουργία σειρών αρωμάτων για άνδρες και γυναίκες.

Πηγή: thetoc.gr