Πάνε διακοπές για να εμβολιαστούν στο αεροδρόμιο

Η έλλειψη εμβολίων σε πολλές χώρες του κόσμου, έχει γεννήσει μια νέα τουριστική τάση με δημοφιλέστερο προορισμό τις ΗΠΑ.

Οι ελλείψεις σε εμβόλια και η αργή πρόοδος των εμβολιασμών σε πολλές χώρες έχουν πυροδοτήσει μία νέα τάση τουρισμού, με πολλούς ταξιδιώτες να κανονίζουν τις διακοπές τους στις ΗΠΑ, μόνο και μόνο για να εμβολιαστούν εκεί δωρεάν. 

Σχεδόν το 50% όλων των Αμερικανών έχει εμβολιαστεί πλήρως, αλλά τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλες χώρες είναι δραματικά χαμηλότερα. 

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, «τουρίστες του εμβολίου» μιλούν στον φακό του BBC για τον βασικό λόγο που επισκέπτονται τις ΗΠΑ: θέλουν να εμβολιαστούν. 

Οποιοσδήποτε ενήλικος ταξιδιώτης καταφτάνει στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, μπορεί να κάνει εκεί μια δωρεάν δόση αν το επιθυμεί, υπό την προϋπόθεση να μην νοσεί ήδη με Covid και να μην του έχει χορηγηθεί κάποιο άλλο εμβόλιο για τον κορωνοϊό. 

«Έχω μια κόρη 7 ετών και οι γονείς είναι 70. Πρέπει προστατεύσω τον εαυτό μου, για να προστατεύσω την οικογένειά μου», λέει η Άμπερ Τσου από την Ταϊβάν, που ξόδεψε 18.000 σε εισιτήρια και ξενοδοχεία για το ταξίδι της. Ήθελε να εμβολιαστεί γρήγορα. 

Ο φακός «πιάνει» μια 84χρονη γιαγιά από το Βιετνάμ και δύο νέες γυναίκες από την Βραζιλιά. Από τον Μάιο, περίπου 1.000 ξένοι ταξιδιώτες από 50 χώρες έχουν εμβολιαστεί στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο. 

«Έχουμε πλεόνασμα εμβολίων, το οποίο μπορούμε να το διαθέσουμε σε άλλους. Αυτό είναι καλό, βοηθά τους πάντες», λέει ο Νταγκ Γιακέλ που εργάζεται για τον διεθνή αερολιμένα. «Βοηθά άλλες χώρες να εμβολιάσουν ταχύτερα τον πληθυσμό τους και βοηθά στην μείωση ορισμένων φραγμών που ισχύουν για την ώρα στα διεθνή ταξίδια. Τελικά όλοι κερδίζουν από ένα πρόγραμμα σαν κι αυτό». 

Πηγή lifo.gr