Ο πρωτότυπος ουρανοξύστης ‑ πυραμίδα που θα αλλάξει το Παρίσι

Υπολογίζεται να είναι έτοιμος 12 χρόνια μετά τον αρχικό του προγραμματισμό.

Είναι ουρανοξύστης αλλά μοιάζει και με πυραμίδα. Το Παρίσι έχει ήδη μια και φαίνεται πως θα αποκτήσει και δεύτερη. Το κτίριο ονομάζεται Tour Triangle και έχει σχεδιαστεί από το ελβετικό στούντιο Herzog & de Meuron και ύστερα από 15 ολόκληρα χρόνια αναμονής, επιτέλους θα αρχίσει να κατασκευάζεται στη γαλλική πρωτεύουσα, παρά τις πολλές προσπάθειες για ματαίωσή του εγχειρήματος.

Το κόστος του θα φτάσει τα 670 εκατ. ευρώ και θα φτάνει σε ύψος τα 180 μέτρα. Οι εργασίες που θα ξεκινήσουν σύντομα, αναμένεται να τελειώσουν το 2026, που σημαίνει ότι θα είναι έτοιμο 12 χρόνια μετά τον αρχικό προγραμματισμό.

Ο Πύργος «Τρίγωνο» θα γίνει ο μεγαλύτερος ουρανοξύστης που βρεθεί στο κεντρικό Παρίσι από το 1973. Το κτίριο θα βρίσκεται στη λεωφόρο Ernest-Renan, και θα στεγάζει κυρίως γραφεία, αλλά και καταστήματα, εστιατόρια, ένα ξενοδοχείο και ένα συνεδριακό κέντρο.

source: cnn.com

Η περιοχή βρίσκεται στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού όπου δήμαρχος είναι ο Philippe Goujon. Ο ίδιος είχε δεσμευτεί στο δημοτικό συμβούλιο να σταματήσει την ανάπτυξη του κτιρίου, αφού, όπως υποστηρίζει, δεν είναι πλέον σχετικό με τις ανάγκες των επιχειρήσεων μετά την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Το στοίχημα να είναι έτοιμο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στην πόλη έχει χαθεί και ο στόχος πια είναι να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση.

Η εταιρεία Herzog & de Meuron ξεκίνησε τις εργασίες πάνω σε αυτό το μεγαλεπήβολο project το 2006, αλλά επειδή τα ψηλά κτίρια αντιμετωπίζονται με δυσπιστία στο Παρίσι, το έργο καθυστέρησε μέσα από μια σειρά νομικών μαχών.

©HERZOG & DE MEURON ARCHITECTS

Οι 42 όροφοι και τα 91.351 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας, θα το μετατρέψουν αυτόματα στο τρίτο υψηλότερο κτίριο στη «πόλη του φωτός» μετά τον Πύργο Μονπαρνάς και τον Πύργο του Άιφελ. Οι Herzog & de Meuron είπαν ότι το σχήμα, το οποίο έχει συγκριθεί ποικιλοτρόπως με την πυραμίδα του Λούβρου, προέκυψε σαν σκέψη από ένα κομμάτι σοκολάτας Toblerone και ένα τριγωνικό κομμάτι τυρί μπρι, και θα μεγιστοποιεί τις γωνίες θέασης για όσους βρίσκονται μέσα σε αυτό.

«Σχεδιάσαμε το Τρίγωνο για το Παρίσι και τους Παριζιάνους. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε περισσότερο με αυτό το κτίριο είναι να είναι ανοιχτό σε όλους» δήλωσαν οι ιδρυτές του στούντιο Herzog & de Meuron, που βρίσκεται πίσω από την επέκταση της Tate Modern στο Λονδίνο αλλά και του Ολυμπιακού σταδίου The Bird’s Nest στο Πεκίνο.

Πηγή e-daily.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news