Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρωμηοσύνη και οι δράσεις του

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρωμηοσύνη λειτουργεί ως μια μεγάλη οικογένεια. Μέσα σε αυτήν λειτουργούν αρμονικά όλες οι ηλικίες τόσο στα καλλιτεχνικά όσο και στα εκπαιδευτικά δρώμενα. Όλες οι δράσεις της κινούνται στον χώρο της ιστορικής πορείας του τόπου καθώς και της παράδοσής και ενισχύουν την ταυτότητά των μελών, παρέχοντας ποιοτικές δράσεις και ένα υψηλό επίπεδο αισθητικής και καλλιέργειας. Πρόκειται για ένα σχολείο με την ευρύτερη έννοια του όρου, όπου μέσα γαλουχούνται νέοι και μεγάλοι και αποκτούν κριτήρια, γνώσεις και αισθητική που δεν συναντούν στη σύγχρονη καθημερινότητα.

Ο πολιτιστικός σύλλογος ιδρύθηκε επίσημα τον Ιανουάριο του 2014 και έχει ως έδρα του το Παραλίμνι. Έμβλημά του είναι το ψηφιδωτό του εξαπτέρυγου αγγέλου της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως. Εμπνευστής και πρώτος πρόεδρός του είναι ο Γιώργος Κυπριανού.

Η Ρωμηοσύνη έχει ως στόχο της την καλλιέργεια της συνείδησης μας ως ορθοδόξων ρωμηών και την καλλιέργεια της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Μέχρι σήμερα αριθμεί τριακόσια τόσο εγγεγραμμένα μέλη όλων των ηλικιών, τα οποία συμμετέχουν στις ποικίλες δράσεις του Συλλόγου.

Ο σύλλογος είναι συνυφασμένος με τη φιλανθρωπία, καθώς στεγάζεται και φιλοξενείται στο Φιλανθρωπικό Ίδρυμα «ΚΕΠΑ Άγιος Χριστόφορος» στο Παραλίμνι και κατά δεύτερον πολλές από τις δράσεις έχουν ως σκοπό την ενίσχυση κοινωφελών έργων. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και συγκινητική και αποδεικνύει τη μεγάλη ευαισθησία που έχει ο κόσμος ως προς τον συνάνθρωπό του. Αυτός είναι και ένας τρόπος να εμπεδώσουμε, ότι ο πολιτισμός είναι προσφορά στην κοινωνία με πολλές απόψεις.

Οι δράσεις του συλλόγου είναι η χορωδία βυζαντινής, παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής για όλες τις ηλικίες, η σχολή βυζαντινής μουσικής, η σχολή παραδοσιακών οργάνων (π.χ. κυπριακό και κρητικό λαούτο, κρητική και πολίτικη λύρα, παραδοσιακό βιολί, σαντούρι, κ.α.) και η θεατρική ομάδα. Επιπρόσθετα, ο σύλλογος διοργανώνει περιηγητικές εκδρομές σε μνημεία της Κύπρου τόσο στην ελεύθερη, αλλά και την κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και του Μητροπολιτικού Ελληνισμού και της χριστιανοσύνης. Παράλληλα, διοργανώνει προβολές ταινιών και ειδικών αφιερωμάτων, σειρά διαλέξεων, καλλιτεχνικές και επετειακές εκδηλώσεις, ζωντανή αφήγηση παραμυθιών και κλασσικών διηγημάτων. Σημαντική είναι και η συμβολή και συμμετοχή του ομώνυμου μουσικού συνόλου σε πολιτιστικά δρώμενα των δήμων, της εκκλησίας και άλλων φορέων.

Ξεχωριστής σημασίας εκδηλώσεις για τον σύλλογο υπήρξαν τα αφιερώματα «Τάσος Μάρκου-Άνθρωπος, ήρωας, θρύλος», «Εις την Πόλιν» και «Ανατολία» τα οποία ήταν αφιερωμένα στον ήρωα Τάσο Μάρκου. Αυτά τα αφιερώματα ταξίδεψαν με τη Ρωμηοσύνη σε όλη την Κύπρο. Επίσης, η συμμετοχή του μουσικού συνόλου στο Β΄ Διεθνές Συνέδριο Κυπριακής Αγιολογίας Μητρόπολης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου με παρουσίαση για πρώτη φορά νέων τραγουδιών για τους Αγίους της πόλης του Παραλιμνίου με στίχους και μουσική του μαέστρου κ. Γιώργου Κυπριανού. Οι προσκυνηματικές εκδρομές στην κατεχόμενή Κύπρο αλλά και στις ελεύθερες περιοχές είναι ύψιστης σημασίας για τον σύλλογο. Μερικές από τις εκδρομές αυτές ήταν οι «Δρόμοι του Σταυρού» και «Δρόμοι αρχαίων Βασιλείων». Επιπρόσθετα, οι εκδρομές ήταν πολύ σημαντικές για τον σύλλογο καθώς όλα τα μέλη είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με άλλους Ρωμηούς στο εξωτερικό.

Αξέχαστες στιγμές ήταν η συναυλία που δόθηκε τον Απρίλιο του 2016 στην Κωνσταντινούπολη στην υψηλή παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, παρουσιάζοντάς τα κάλαντα του Αγίου Λαζάρου κι άλλα παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και η προσκυνηματική εκδρομή στους Αγίους Τόπους τον Οκτώβριο του

2016. Σε αυτή την εκδρομή πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με την επιστημονική ομάδα αποκάλυψης και αποκατάστασης του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου με επικεφαλής

την καθηγήτρια Αντωνία Μωροπούλου και τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Βόστρων και Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρου κ. Τιμόθεο.

Διεθνές στιγμές για τη Ρωμηοσύνη ήταν η συναυλία «Πάσχα της Ρωμηοσύνης» στο Λονδίνο το 2019 και η διάκριση του νεανικού συνόλου της Ρωμηοσύνης στο Διεθνές Φεστιβάλ Πατριαρχείου Μόσχας το 2018.

Τέλος, αξέχαστο για τα μέλη του συλλόγου ήταν και το αφιέρωμα στον άγνωστο κύπριο ποιητή Κωνσταντή Παπαζαχαρία (1881-1972) «Δεν σε φοβούμαι θάνατο», όπου παρουσιάστηκαν ποιήματά του στο ευρύ κοινό υπό τον τύπο του θεατρικού αναλογίου και ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα του από τον μαέστρο κ. Γιώργο Κυπριανού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρωμηοσύνη είναι αναμφίβολα πρωτοστάτης στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της επαρχίας Αμμοχώστου. Ο σύλλογος έχει προσφέρει με τις δράσεις του πολλά και έχει να προσφέρει άλλα τόσα στα μέλη που τον απαρτίζουν αλλά και στο ευρύτερο κοινό.