Ο πιο μακρύς δρόμος στον κόσμο

Οι λάτρεις των road trips πιθανότατα έχουν ακουστά τον «Pan-American Highway» ή αλλιώς «Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο». Πρόκειται για τον πιο μακρύ δρόμο στον κόσμο, σύμφωνα τουλάχιστον με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, καθώς το μήκος του αγγίζει τα 30.000 χιλιόμετρα!

Στην πραγματικότητα βέβαια δεν πρόκειται για ένα ενιαίο δρόμο, αλλά για ένα δίκτυο οδών που συνδέει όλα τα ηπειρωτικά κράτη της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, με την εξαίρεση μιας διακοπής λόγω μιας ορεινής ζούγκλας για περίπου 100 χιλιόμετρα, που ονομάζεται «Χάσμα Darin». Το Darin μπορεί κάποιος να το διασχίσει με ποδήλατο, μοτοσικλέτα και περπατώντας μέσα από ζούγκλα και βάλτους.

Λόγω της τεράστιας έκτασης του, ο Παναμερικανικός Αυτοκινητόδρομος, περνάει από άκρως διαφορετικά κλίματα, με πυκνές ζούγκλες να διαδέχονται περάσματα βουνών και παγωμένες εκτάσεις. Ο δρόμος εκτείνεται από την Αλάσκα μέχρι το νότιο τμήμα της Νότιας Αμερικής.

Ο δρόμος διέρχεται μέσω των εξής χωρών: Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Γουατεμάλα, Ελ Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Βενεζουέλα, Κολομβία, Ισημερινός, Περού, Χιλή και Αργεντινή. Σημαντικές παρακάμψεις οδηγούς επιπλέον σε Βολιβία, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη.

Ο αμερικανός συγγραφές, Jake Silverstein, περιέγραψε τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο σαν «ένα σύστημα τόσο μεγάλο, τόσο ανολοκλήρωτο και τόσο μπερδεμένο που δεν αποτελεί τόσο ένα δρόμο, όσο μια ιδέα του ίδιου του παναμερικανισμού».

Η διάσχιση ολόκληρου του οδικού αυτού δικτύου αποτελεί από μόνη της μια πρόκληση καθώς ο ταξιδιώτης θα πρέπει να περάσει από αφιλόξενες περιοχές, επικίνδυνα τμήματα του δρόμου και αφιλόξενα φυσικά τοπία. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα ανέφικτο στόχο, αν και θα χρειαστούν κάμποσες μέρες: το 2003, ο αναβάτης μακρινών αποστάσεων, Kevin Sanders, έσπασε το Ρεκόρ Γκίνες για την ταχύτερη διάσχιση του Παναμερικανικού Αυτοκινητόδρομου με μοτοσυκλέτα. Χρειάστηκε 34 μέρες!

Πηγή newsbeast.gr/