Ο οίκος Chanel υποκλίνεται στην θαυμαστή χειροτεχνία της Σενεγάλης

Το κέντρο χειροτεχνίας του διάσημου οίκου ξεκινά ένα τρίμηνο διεθνές πρόγραμμα στο Μουσείου Αφρικανικής Τέχνης του Ντακάρ.

Μετά την παρουσίαση της συλλογής Métiers d’Art από τον οίκο Chanel στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης τον Δεκέμβριο, το κέντρο χειροτεχνίας του διάσημου οίκου le19M, ξεκινά ένα τρίμηνο διεθνές πρόγραμμα στο Ντακάρ.

Σε δήλωσή του, το le19M ανέφερε ότι ολόκληρη η χώρα της Σενεγάλης είναι γεμάτη με τεχνογνωσία, μια κληρονομιά στην οποία η le19M είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη. Σε συνεργασία με το Institut fondamental d’Afrique noire (σ.σ. ο λόγος για το πολιτιστικό και επιστημονικό ίδρυμα στα έθνη της πρώην Γαλλικής Δυτικής Αφρικής), η le19M δημιούργησε μια γκαλερί εκτός έδρας στον χώρο του Μουσείου Αφρικανικής Τέχνης Théodore Monod στο Ντακάρ της Σενεγάλης.

Η έκθεση αναδεικνύει τον πλούτο και την ποικιλομορφία της κεντητικής και της υφαντικής χειροτεχνίας. Με τίτλο Sur le fil (Στο νήμα), το πρόγραμμά της είναι «πλεγμένο» από το νήμα μιας ιστορίας που συνδυάζει αυτές τις δύο τέχνες με άλλους καλλιτεχνικούς κλάδους όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία ή η εγκατάσταση, προβάλλοντας τον δημιουργικό πλούτο της Σενεγάλης και τις ανθρωπιστικές αξίες της τέχνες και χειροτεχνήματα.

Στην έκθεση, έργα και εγκαταστάσεις σε διάφορα μέσα, που δημιουργήθηκαν από πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες οι οποίοι δουλεύουν με υφάσματα —μερικοί από αυτούς σε συνεργασία με το Maisons d’art της le19M— παρουσιάζονται σε διάλογο με έργα κληρονομιάς από τις συλλογές του Μουσείου Αφρικανικής Τέχνης. Δίπλα σε αυτά τα εκθέματα, δεκάδες τεχνίτες παράγουν νέα έργα επί τόπου, ενώπιον του κοινού και πραγματοποιούνται workshops με επικεφαλής προσκεκλημένους καλλιτέχνες in residence.

Ο στόχος του έργου είναι να επιδείξει ανεκτίμητες δεξιότητες χειροτεχνίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό, να επιβεβαιώσει εκ νέου την αξία της χειροτεχνίας, να ενθαρρύνει τη διάδοσή της και να πυροδοτήσει (την έμπνευση για σχετικά) επαγγέλματα μεταξύ ένα ευρύτερο κοινό αλλά και σε όσους αγαπούν την χειροτεχνία.

ΠΗΓΗ: fashionunited.com