Ο μονολιθικός ορθόδοξος ναός στην Αιθιοπία με σχήμα σταυρού

Στην Αιθιοπία βρίσκεται ένας ορθόδοξος ναός που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα μ.Χ.

Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο και χτίστηκε επί της βασιλείας του βασιλιά Λαλιμπέλα (1181-1221 μ.Χ.) της Αιθιοπίας.

Ο ιδιαίτερος ναός δεν είναι χτισμένος με τούβλα και άλλα υλικά αλλά είναι μονολιθικός, δηλαδή είναι ένα τεράστιος όγκος σκαλιστός πάνω στο κόκκινο μασίφ ηφαιστειογενές έδαφος.

Το μονοκόμματο πέτρινο κτίσμα μοιάζει με πραγματικό γλυπτό, λαξευμένο στον βράχο και έχει στο σχήμα ενός πελώριουσταυρού.

Θεωρείται το «όγδοο θαύμα του κόσμου» και είναι μία από τις 11 εκκλησίες της περιοχής.

Η Αιθιοπία είναι η δεύτερη χώρα του κόσμου, μετά τη Ρωσία, που έχει τον μεγαλύτερο ορθόδοξο πληθυσμό (45 εκατομμύρια ορθόδοξους πιστούς). 

Το χωριό Λαλιμπέλα, όπου βρίσκεται ο εντυπωσιακός ναός, είναι ένα από τα πιο ιερά χωριά της Αιθιοπίας και είναι χτισμένο στα βουνά. https://5c32193d72a6be4fbfe4868eafdabae6.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ο μονολιθικός ορθόδοξος ναός στην Αιθιοπία
Φωτογραφία: AP

Παλαιότερα ήταν γνωστό ως Ροχά, όμως, τελικά πήρε το όνομα του βασιλιά Λαλιμπέλα του 12ου αιώνα μ.Χ.

Ο μύθος του Λαλιμπέλα

Ο μύθος αναφέρει ότι ο Λαλιμπέλα ήρθε αντιμέτωπος με μία επικίνδυνη μεταθανάτια εμπειρία, όπου του αποκαλύφθηκε «η νέα Ιερουσαλήμ». 

Ο μονολιθικός ορθόδοξος ναός στην Αιθιοπία
Φωτογραφία: AP

Όταν συνήλθε από το όραμα, αποφάσισε να χτίσει νέους ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Ακόμη και σήμερα, πιστοί από όλη τη χώρα αλλά και προσκυνητές συρρέουν στην περιοχή για να δουν από κοντά τον επιβλητικό ναό και να προσευχηθούν.

Το κοίλο εσωτερικό του περιλαμβάνει ένα απλό ναό στον Άγιο Γεώργιοκαι πίσω από το ιερό υπάρχει μια ρεπλίκα της Κιβωτού της Διαθήκης.

Η εικόνα εντυπωσιάζει και προκαλεί δέος.

Ο μονολιθικός ορθόδοξος ναός στην Αιθιοπία
Φωτογραφία: Getty Images/idel image

Πηγή bovary.gr/